19. 4. 2014

Celjani na derbiju petega kroga v končnici za prvaka v Zlatorogu visoko nadigrali Gorenje

Na derbiju petega kroga končnice za prvaka v 1. NLB Leasing ligi so rokometaši Celja Pivovarne Laško povsem nadigrali Gorenje. Pred domačimi gledalci v Zlatorogu so slavili z 31:26 (16:14) in se vodilnim Velenjčanom približali na dve točki zaostanka.

 

 

CELJE PIVOVARNA LAŠKO – GORENJE VELENJE 31:26 (16:14)

 

 

Celje - Dvorana Zlatorog, gledalcev: 4200, sodnika: Lah in Sok (oba Ormož).

 

 

Celje Pivovarna Laško: Lesjak (7 obramb), Skok (11 obramb), Mlakar, Marguč 7 (4), Janc, Razgor, Skube 4, Miklavčič 2, Slišković 5, Zelenović 2, Žabič, Bundalo, Mačkovšek 3, Lekai 3, Žvižej 5.

 

 

Gorenje Velenje: Taletovič (5 obramb), B. Burić (3 obrambe), N. Cehte, Medved 2 (1), S. Burić 1, Skube 3 (1), Golčar 1, Šoštarič 3, Papež 7, Vrečar, Dobelšek, Gams 1, Nosan, Oštir, Dujmovič 7, Bećiri 1.

 

 

Sedemmetrovke: Celje Pivovarna Laško 6 (4), Gorenje Velenje 7 (2).

 

 

Izključitve: Celje Pivovarna Laško 10 minut, Gorenje Velenje 10 minut.

 

 

Rdeči karton: Bundalo (Celje Pivovarna Laško, 60. minuta).

 

 

 

V skoraj polnem Zlatorogu je začetni del derbija slovenske lige minil v izenačeni igri (1:1, 2:2, 3:3), nato pa so Celjani dosegli tri zadetke zapored in v deveti minuti prvič imeli plus tri (6:3). Aktualni državni prvaki iz Velenja so se nato nekajkrat približali samo na gol zaostanka (5:6, 6:7, 7:8), toda po dveh zaporednih zadetkih nekdanjega Gorenjevega rokometaša Davida Miklavčiča je prednost pivovarjev spet znašala tri – v 18. minuti je bilo na semaforju 10:7.

 

 

Nato se je naskok v celjsko korist ves čas gibal od dveh do treh zadetkov, v 23. minuti pa so Velenjčani po zgrešeni sedemmetrovki Staša Skubeta zamudili priložnost, da se približajo zgolj na gol zaostanka. Na nasprotni strani je ekipa trenerja Branka Tamšeta to kaznovala in znova pobegnila na tri (13:10, 14:11), toda gostje iz Saleške doline, pri katerih je bil v prvem polčasu najučinkovitejši Marko Dujmovič s štirimi doseženimi zadetki, so se vztrajno vračali v igro.

 

 

V zadnjih treh minutah so se dvakrat približali samo na minus ena (13:14, 14:15) in ko je že kazalo, da se bo prvih trideset minut v Zlatorogu končalo z minimalno razliko v korist Celjanov (Gašper Marguč in Ivan Slišković po tri), je Madžar Mate Lekai prav v zadnji sekundi zadel za končni izid prvega polčasa – 16:14. Drugi polčas se je za Gorenje začel zelo slabo: najprej je kapetan Niko Medved zapravil sedemmetrovko, nato pa je bil za dve minuti izključen Senjamin Burić.

 

 

To so Celjani spretno izkoristili, z igralcem več dosegli tri zadetke in njihova prednost je znašala že pet (19:14). Ko je nato zadel še Borut Mačkovšek in celjsko vodstvo povišal na šest (20:14), je bil Gorenjev trener Ivan Vajdl po petih minutah igre v drugem polčasu prisiljen vzeti minuto odmora. A ta ni pomagala, kajti njegovi igralci so v razmaku nekaj sekund zapravili še dve sedemmetrovki (Staš Skube, Mitja Nosan), Celjani pa so imeli v 40. minuti že neverjetnih devet golov naskoka (23:14).

 

 

Velenjčani so prvi gol v drugem polčasu dosegli šele po skoraj desetih minutah igre, ko je za zmanjšanje rezultata na 23:15 zadel Jernej Papež. Tudi v 45. minuti je bila razlika v dobro pivovarjev osem zadetkov (26:18), nato pa je prišlo do padca v njihovi igri. Velenjčani so naredili delni izid 3:0, gostitelji so zapored zgrešili dve sedemmetrovki (Luka Žvižej, Gašper Marguč) in v 48. minuti se je Gorenje približalo na 26:21.

 

 

Domači trener Branko Tamše je ukrepal z minuto odmora, po kateri je razlika v korist njegove ekipe – predvsem po zaslugi odličnega vratarja Matevža Skoka - nekajkrat spet znašala šest zadetkov (27:21, 28:22, 29:23). Žarek upanja za Velenjčane je posijal v 56. minuti, ko so se približali na 29:25, a tudi zaradi katastrofalnega izvajanja sedemmetrovk (od sedmih so jih zapravili kar pet, Celjani dve od šestih) do morebitnega preobrata ni prišlo.

 

 

Po polovici končnice za prvaka so se igralci Celja Pivovarne Laško vodilnemu Gorenju približali samo na dve točki zaostanka. Če v naslednjih štirih krogih ne bo kakšnega presenečenja, bo o naslovu državnega prvaka za sezono 2013/14 odločala zadnja medsebojna tekma v Rdeči dvorani.

 

 

 

1. NLB LEASING LIGA ZA MOŠKE - SEZONA 2013/14