6. 6. 2014

V Veszpremu in Velenju spopada različnih rokometnih konceptov za nastop na SP 2015

Slovenska moška rokometna reprezentanca se po sijajnem četrtem mestu na lanskem svetovnem prvenstvu v Španiji prek kvalifikacij ni uvrstila na letošnje evropsko prvenstvo na Danskem. Pred njo pa je že nov izziv - nastop na svetovnem prvenstvu v začetku prihodnjega leta v Katarju.


A pot do sklepnega turnirja v Katarju bo silno trnova, po uspešnem prvem delu kvalifikacij, ko je v skupini s Švico, Ukrajino in Luksemburgom osvojila prvo mesto, jo v dodatnih kvalifikacijah čaka Madžarska. Prva tekma se bo v nedeljo, 8. junija, v Veszpremu začela ob 14.30, povratna pa bo v nedeljo, 15. junija, ob 18. uri v velenjski Rdeči dvorani.


Želja slovenskih rokometašev je, da se uvrstijo na sklepni turnir v Katarju, čeravno bodo v naslednjih dneh nastopili v močno okrnjeni zasedbi. Uroš Zorman in Miha Žvižej sta kaznovana, Borut Mačkovšek, Nenad Bilbija, Staš Skube in Simon Razgor zaradi zdravstvenih težav ne morejo nastopiti, Dragan Gajić, ki je na ponedeljkovi pripravljalni tekmi v Mariboru nasul Avstriji kar 14 golov, pa zavoljo poškodbe zadnje stegenske mišice v pripravljalnem taboru v Zrečah vadi po posebnem programu.


"Naš cilj je jasen ne glede na tekmeca na nasprotni strani igrišča. Jaz osebno se z Madžarsko ne obremenjujem. Dobro se zavedam njene moči in kaj pomeni na evropskem rokometnem zemljevidu. Gre za ekipo, ki je pokrita na vseh igralnih mestih, premore posameznike najvišje kakovostne ravni in ima visoke zmožnosti, a moje mnenje je, da se ji Slovenija, tako kot drugim reprezentancam, lahko enakovredno zoperstavi. Mi imamo svoje pomanjkljivosti, predvsem v višini in moči, naša prednost pa je kombinatorika, hitrost in prebojnost, tega pa Madžari nimajo. Zavoljo tega jim bomo te naše dobre elemente igre tudi skušali vsiliti," je dejal selektor Boris Denič.


Prvi mož slovenske stroke ima silne kadrovske težave, na tem dolgem seznamu je zdaj tudi Gajić, ki vadi po posebnem programu. "Gajić bo na Madžarskem začel v uvodni postavi in od prve minut skušal igrati na polno. Vprašanje je ali bo noga zdržala vse napore, upam, da bo," je še dodal Denič.


"Letošnje evropsko prvenstvo na Danskem smo izpustili, Katarja ne smemo. Vsi igralci, ki smo se zbrali ob koncu dolge in naporne sezone, ima jasno postavljen cilj - uvrstitev na svetovno prvenstvo," je odločno dejal kapetan Luka Žvižej, medtem ko je Jure Dolenec dodal: "Na pekel v Vezpremu smo pripravljeni. Mislim, da nas bodo skušali prestrašiti in 'povoziti', po drugi strani pa se zavedajo, da bo to zelo težko. Obeta se previdna igra z obeh straneh in različnih konceptov. Naši ekipi manjka izrazit strelec z razdalje, tako da se bomo še dodatno morali zanašati na obrambo in hitre nasprotne napade, Madžarska pa tako ali tako slovi po svoji močni obrambi. Obeta se prava moška tekma, ki ne bo posebej lepa za oko, za stroko in igralce pa zelo zanimiva."


Denič bo dokončni seznam 16 igralcev obelodanil po današnjem večernem treningu ali pa v sobotnih dopoldanskih urah tik pred odhodom na Madžarsko. Na njegovem seznamu so naslednji igralci:


- vratarji: Klemen Ferlin, Primož Prošt in Gorazd Škof


- krilni igralci: Dragan Gajić, Vid Kavtičnik, Niko Medved in Luka Žvižej


- zunanji igralci: Dean Bombač, Marko Bezjak, Jure Natek, Jure Dolenec, David Miklavčič, Sebastian Skube, David Špiler in Mitja Nosan


- krožni napadalci: Uroš Bundalo, Matej Gaber in Peter Pucelj.