10. 6. 2014

Pred rokometašicami odločilni tekmi za nastop na letošnjem EP

Pred slovensko žensko rokometno reprezentanco sta odločilni tekmi za nastop na letošnjem evropskem prvenstvu na Madžarskem in Hrvaškem. Izbranke slovenske selektorice Marte Bon bodo v sredo, 11. junija, v dvorani na Kodeljevem gostile Švedinje, v nedeljo, 15. junija, pa gostovale pri Srbkinjah v Nišu.


Slovenske rokometašice so na dosedanjih štirih tekmah v skupinskem kvalifikacijskem delu dvakrat premagale Švicarke in enkrat Srbkinje ter izgubile v gosteh pri Švedinjah, na decembrski sklepni turnir pa se bodo uvrstile v primeru, da osvojijo prvo ali drugo mesto v skupini 5. Slovenija in Švedska sta na dosedanjih štirih tekmah zbrali po šest točk, tretjeuvrščena Srbija jih ima štiri, Švica pa je brez točk.


Naša elitna ženska izbrana vrsta bo na obeh dvobojih v tem tednu nastopila v okrnjeni postavi, brez treh nosilk igre. Bonovi največ skrbi povzroča zdesetkana leva stran, saj bodo manjkale Nina Jeriček, Maja Zrnec in Tamara Mavsar, tako da je na priprave povabila tudi nekatere mladinske reprezentantke, naknadno pa je poklicala tudi izkušeno Manuelo Hrnjič, ki bo skušala zapolniti vrzel na levem krilu.


Slovenija je prejšnji teden igrala dve prijateljski tekmi s Hrvaško v Umagu, generalki za pomembni tekmi proti Švedski in Srbiji pa se nista razpletli po željah, saj je na obeh dvobojih dokaj visoko izgubila. Na prvi tekmi s 24:33, na drugi pa z 20:33.


»V sredo nas čaka zelo zahtevna naloga. Tekme se veselim, saj bomo na nasprotni strani igrišča imeli reprezentanco, ki jo zelo spoštujem, hkrati pa goji igro, ki je meni zelo blizu,« je uvodoma dejala Bonova in dodala: »Na tej tekmi bomo dobili odgovore o naših sposobnostih. Želim si, da bomo po tekmi s Švedsko vsi zadovoljni in ponosni na opravljeno delo, imperativa zmage pa ne bo.«


Današnje novinarske konference na sedežu Rokometne zveze Slovenije v Ljubljani sta se udeležili tudi Neli Irman in Maja Šon, obe pa sta pred tekmo s kakovostnimi Skandinavkami optimistično razpoloženi.


»Vemo, da je pred nami izjemno težka tekma, v njo pa gremo brez bojazni. Zavedamo se svoje kakovosti in bojevitosti, hkrati pa razmišljamo kot zmagovalke, kar v preteklosti nismo, in zaupamo sistemu igre, ki ga gojimo,« je med drugim dejala Šonova, medtem ko je Irmanova dodala: »Na prvi medsebojni tekmi s Švedinjam smo prikazale eno naših najslabših predstav pod okriljem Marte Bon, že na naslednji tekmi pa zanesljivo ugnale Srbkinje. Na tekmah s Švicarkami nismo bile prave, a menim, da je čas, da na sredinem dvoboju na Kodeljevem 'eksplodiramo" in se končno uvrstimo na evropsko prvenstvo. Letošnjega turnirskega nastopa na Madžarskem in Hrvaškem si močno želimo, na nas pa je, da to realiziramo tudi na igrišču.«

Pravico na slovensko-švedskem dvoboju, ki se bo v sredo pričel ob 20. uri, bosta delila Nemca Robert Schulze in Tobias Tönnies.