11. 6. 2014

Celju, Velenju in Mariboru prižgali zeleno luč za ligo SEHA na skupščini RZS

Osrednja točka zbora članov Rokometne zveze Slovenije v Ljubljani je bil nastop slovenskih klubov v regionalni ligi SEHA. Po zeleni luči, ki sta jo prižgala predsedstvo RZS in Združenje 1. NLB Leasing lige, so nastop Celja Pivovarne Laško, velenjskega Gorenja in mariborskega Branika v tem tekmovanju potrdili tudi delegati na današnji skupščini.

 

 

Proti nastopu slovenskih moških klubov v tem regionalnem tekmovanju, kjer nastopajo klubi iz Srbije, Črne gore, BiH, Hrvaške, Makedonije, Belorusije in Slovaške, je glasoval le en delegat na zboru članov RZS, drugi so bili za. Današnjega zbora se je udeležilo 47 od 88 delegatov, udeležba je bila 53,4 odstotna.

 

 

Celje Pivovarna Laško in Gorenje Velenje, ki sta izpolnila vse pogoje za nastop v ligi SEHA, bosta v sezoni 2014/15 zagotovo nastopila v tem regionalnem tekmovanju. Usoda mariborske ekipe bo znana prihodnji teden, v primeru potrditve njenega nastopa s strani vodstva lige SEHA pa si bo nastop v ligaškem delu bržkone morala priigrati na kvalifikacijskem turnirju.

 

 

V zadnjem času je bilo veliko govora, da bosta v sezoni 2014/15 v ligi SEHA nastopila tudi najboljša madžarska kluba Veszprem in Pick Szeged, a sta njuna nastopa malo verjetna.

 

 

Z morebitnim nastopom dveh ali treh slovenskih klubov v ligi SEHA je prišlo do spremembe tekmovalnega pravilnika. V elitnem domačem ligaškem tekmovanju bo v sezoni 2014/15 zagotovo nastopilo 11 klubov, če se mariborska ekipa ne bo prebila v ligo SEHA, pa bo v prvem delu državnega prvenstva nastopilo 12 klubov. To pomeni, da bodo v prihodnji sezoni v elitni rokometni ligi zagotovo nastopili Ribnica Riko hiše, Trimo Trebnje, Sevnica, Istrabenz Plini Izola, Jeruzalem Ormož, Krka, Slovan, Sviš Ivančna Gorica, Krško, Slovenj Gradec 2011 in Loka 2012.

 

 

Slednja sta se v elitno druščino prebila zavoljo prvega in drugega mesta v 1. B ligi, po besedah predsednika Združenja 1. A moške lige Martina Hebarja pa sta oba zainteresirana za nastop v tem tekmovanju.

 

 

Proračun slovenske rokometne zveze v tem letu znaša 1,2 milijona evrov, predsednik RZS in prvi mož uprave podjetja Gorenje, Franjo Bobinac, pa je poudaril, da predsedstvo RZS v teh težkih gospodarskih časih vlaga izjemno veliko energije za zagotavljanje potrebnih sredstev za delovanje pisarne, predvsem pa vseh 12 reprezentančnih starostnih selekcij v ženski in moški konkurenci.

 

 

Bobinac obžaluje, da je finančni delež države, bodisi s strani ministrstva za izobraževanje, šolstvo in šport ali fundacije za šport, iz leta v leto manjši, v tem letu bo znašal 300.000 evrov.

 

 

Rokometna zveza je dobila novega člana predsedstva. Namesto Metke Kocbek (Danone Slovenija), ki odhaja na novo delovno mesto v tujino, je novi član predsedstva Bojan Cizej, član uprave Pivovarne Laško.

 

 

Zbor članov RZS je skladno s statutom in zavoljo neplačevanja članarine oziroma prenehanja delovanja iz članstva RZS izbrisal naslednje klube oziroma društva: DŠŠ Celje, ŽRK Kranj, ŽRK Dolomiti Dobrava, ŽRK Borovnica, RK Slovenj Gradec, RD Merkur, RK Rudar Trbovlje, ŠD Radovljica, DRŠ Ina Dolgun, ŽRD Škofije, ŽRK Sevnica, RD Gorenjska, Zvezo rokometnih prvoligašev Slovenije, Slovensko društvo rokometnih sodnikov, Zvezo rokometnih drugoligašev in RK Kranj.