11. 6. 2014

Slovenske rokometašice v škripcih po visokem porazu proti Švedinjam v Ljubljani

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je v tekmi petega kroga (skupina 5) za nastop na letošnjem evropskem prvenstvu na Madžarskem in Hrvaškem danes v Ljubljani izgubila s Švedsko s 27:34 (14:17).

 

 

SLOVENIJA - ŠVEDSKA 27:34 (14:17)

 

 

Ljubljana - Dvorana na Kodeljevem, gledalcev 500, sodnika: Schulze in Tönnies (oba Nemčija).

 

 

Slovenija: Zec, Stefanišin, Marinček, Krhlikar, Gros 4 (1), Mitruševska 2, Hrnčič, Lazović 2, Irman 5, Koren 2, Gregorc 3, Barič, Guberinič 1, Petrinja 3, Šon 4, Hrnjič.

 

 

Švedska: Idehn, Skagerstam-Grubbstrom, Agren, Tegstedt 2, Fogelstrom 1, Roberts 1, Adler 1, Westberg 1, Ahlm 1, Gullden 9 (3), Dafe, Helleberg 5, Hagman, Oden 4, Alm 7, Johansson 1.

 

 

Sedemmetrovke: Slovenija 3 (2), Švedska 3 (3).

 

 

Izključitve: Slovenija 6 minut, Švedska 10 minut.

 

 

 

Izbranke slovenske selektorice Marte Bon so se po današnjem porazu v nekdanjem hramu slovenskega rokometa na Kodeljevem proti kakovostnim Skandinavkam znašle v škripcih in močno ogrozile svoj nastop na letošnjem decembrskem sklepnem turnirju pri vzhodnih in južnih sosedah. Zadnji vlak bodo lovile v nedeljo, 15. junija, ko se bodo pomerile s Srbkinjami v rokometno zelo vročem Nišu.

 

 

Tekma se je začela praznično, radijski novinar RTV Slovenija Rajko Dolinšek je v imenu Društva športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) nekdanji rokometašici Alenki Cuderman, nosilki odličja zlatega leska na poletnih olimpijskih igrah v Los Angelesu leta 1984 in bronastega leska na svetovnem prvenstvu v Budimpešti leta 1982, izročil priznanje ob sprejetju v hram slavnih slovenskih športnikov in športnic.

 

 

Rokometno vroče Skandinavke so na Kodeljevem takoj demonstrirale svojo hitro in enostavno igro, podobno predstavo - le izvedba je bila nekoliko slabša - pa so prikazale tudi zdesetkane Slovenke, ki niso mogle računati na Nino Jeriček, Tamaro Mavsar in Majo Zrnec. Gostiteljice so do 13. minute še nekako držale korak s tekmicami, saj je njihov primanjkljaj znašal enega do dveh golov, nato pa so nastopile krizne minute.

 

 

V 19. minuti - Bonova je v tem času porabila že dve minuti odmora - je zavoljo nekaterih strelov iz neizdelanih položajev in tehničnih napak zaostanek narasel na velikih sedem golov (6:13). Slovenke so bile v sila nerodnem položaju, med 20. in 22. minuto pa so vendarle naredile delni izid 4:0 in znižale na 10:13. V nadaljevanju so naredile še nekaj korekcij v svoji igri in se po golu Neli Irman v 30. minuti približale na dva gola (14:16), na velik odmor pa odšle z zaostankom treh golov (14:17).

 

 

Slovenske rokometašice je pogubil porazen uvod v drugi del tekme. V uvodnih desetih minutah je v igri gostiteljic kapljalo in curljalo na vse strani, Švedinje pa so jim medtem ušle na osem golov (16:24). Izbranke Marte Bon so se v nadaljevanju trudile po najboljših močeh, kakovostnega premika v svoji igri pa niso naredile in na eni najbolj pomembnih tekem v kvalifikacijah ostale praznih rok ter močno ogrozile nastop na decembrskem evropskem prvenstvu.

 

 

V slovenski reprezentanci je bila najbolj učinkovita Neli Irman s zadetki, Maja Šon in Ana Gros pa po štiri gole. Isabelle Gullden je z Švedsko dosegla devet golov.