15. 6. 2014

Srbija - Slovenija 32:25 (18:15)

Slovenska ženska rokometna reprezentanca ne bo nastopila na letošnjem evropskem prvenstvu na Madžarskem in Hrvaškem. Na današnji zadnji tekmi v Nišu je izgubila s Srbijo s 25:32 (15:18) in v skupini 5 zasedla končno tretje mesto.



SRBIJA - SLOVENIJA 32:25 (18:15)



Niš - Dvorana Čair, gledalcev 3500, sodnika: Krkačev in Kolevski (oba Makedonija).



Srbija: Krpež, Popović 3, Trifunović, Lekić 9 (4), Živković 2, Damjanović 6, Erić, Risović, Rajović, Tomašević, Nišavić 4, Milošević 3, Stoiljković 3, Cvijić 2, Lojpur, Dmitrović.



Slovenija: Zec, Stefanišin, Marinček, Krhlikar 2, Gros 6 (3), Mitruševska 2, Hrnčič, Lazović 4, Irman 4, Koren 1 (1), Gregorc, Barič, Guberinič 1, Petrinja 1, Šon 2, Hrnjič 2.



Sedemmetrovke: Srbija 4 (4), Slovenija 5 (4).



Izključitve: Srbija 0 minut, Slovenija 10 minut.



Rdeči karton: Šon (Slovenija, 50. minuta).




Slovenske rokometašice so bile po štirih krogih kvalifikacijskega ciklusa tik pred tem, da se uvrstijo na decembrski sklepni turnir stare celine na Hrvaškem in Madžarskem, po sredinem porazu s Švedinjami na Kodeljevem in današnjem v Nišu proti Srbkinjami pa se niso prebile na najmočnejše turnirsko tekmovanje na svetu.



Iz skupinskega dela so napredovale Švedinje in Srbkinje, Slovenke, ki so nazadnje na velikem tekmovanju nastopile na evropskem prvenstvu na Danskem in Norveškem leta 2010, pa bodo novo priložnost lovile v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo na Danskem leta 2015.



Varovanke Marte Bon so v dvorani Čair v uvodu presenetile z raznoliko igro in v začetku srečanja celo vodile, nazadnje s 5:4. Povsem nemočna v srbskem napadu je bila krožna igralka Dragana Cvijić in še v 18. minuti je bil izid poravnan na 9:9.



Nato so se razigrale gostiteljice, ki so na krilih bučnega občinstva in razpoložene krimovke Andreje Lekić, ki je v prvem delu dosegla kar osem golov, ušle najprej na 12:9 in nekaj minut pred menjavo strani na 16:11. Odgovornost je prevzela Ana Gros in Slovenijo pripeljala do dveh golov zaostanka (15:17), ob polčasu pa so imele gostiteljice tri gole naskoka.



V drugem polčasu je v slovenski gol vstopila izkušena 39-letna Sergeja Stefanišin in Slovenke so držale ritem z domačimi vse do 42. minute, ko so imele pri zaostanku 19:21 dva napada, da se približajo celo na gol. Na domačo stran sta stopila tudi makedonska sodnika, ki sta domačim v celoti dosodila teoretično prednost, ki pripada gostitelju. Ugovarjanje Bonove se je končalo z dvominutno kaznijo.



Gostiteljice so začele dvigovati prednost ob izključitvi Ane Petrinje in ko je v 45. minuti Cvijićeva povišala na 25:19 so bile zmagovalke praktično znane. Dokončna odločitev o zmagovalkah pa je padla v 50. minuti, ko je Jovana Stojilković zadela za 28:21, takoj nato pa je na slovenski strani Maja Šon po prekršku prejela rdeč karton in tekma je bila odločena.