1. 7. 2014

Slovenska obala od torka do nedelje gosti 22. Eurofest, evropski rokometni festival

Od torka, 1. julija, do vključno nedelje, 6. julija, bo potekal tradicionalni Eurofest. Evropski rokometni festival bo letos že 22., prijavljenih pa je kar 167 ekip.


Udeleženci letošnjega Eurofesta prihajajo iz 14 različnih držav. Tako v moški kot v ženski konkurenci bodo nastopali v desetih starostnih kategorijah: letnik 2004 in mlajši (mlajše), 2003 in mlajši, 2002 in mlajši, 2001 in mlajši, 2000 in mlajši, 1999 in mlajši, 1997 in mlajši, 1995 in mlajši, člani in rokomet na mivki (1994, člani).


Predtekmovanja bodo potekala od torka, 1. julija, do sobote, 5. julija, ko bodo na sporedu izločilni boji. Polfinalne in finalne tekme bodo v nedeljo, 6. julija. Na letošnjem Eurofestu bo tako odigranih več kot 500 tekem v različnih starostnih kategorijah. Tekmovanje na mivki, ki so ga lani prvič izpeljali v Ankaranu, bo tokrat v Simonovem zalivu v Izoli.


Osrednji dogodek evropskega rokometnega festivala bo seveda slovesna otvoritev, ki bo v sredo, 2. julija, ob 21. uri na osrednjem prizorišču (parkirišče na Lonki). Tudi tokrat bo že tradicionalna parada sodelujočih od plaže pri Svetilniku do centra mesta, organizatorji pa so poleg tega razpisali tudi nagrado za najboljši (najizvirnejši) prapor – nagrada je izlet z barčico.


V želji, da bi spodbudili pri igralcih in trenerjih tudi pravilne odnos do drugih udeležencev rokometne igre (nasprotniki, sodniki...), bodo organizirali dve tekmovanji, ki sta namenjeni spodbujanju fair playa. Na zaključni slovesnosti bodo podelili dve nagradi.


Prva je "Super Cup" - ta pokal je namenjen najboljši ženski in moški ekipi, ki bo prejela največ točk v skupnem seštevku končne uvrstitve na tekmovanju in v skupnem seštevku točkovanja fair playa na vsaki tekmi. Druga nagrada je "Naj fair play poteza" - tekmovanje bo izvedeno v sodelovanju z Olimpijskim komitejem (OKS), priznanje za najbolj fair potezo ekipe oziroma tekmovalca pa bo podelil nekdanji slovenski olimpijec Miroslav Cerar.


Poleg rokometnih tekem na številnih igriščih (na zunanjih in v dvorani) v Izoli in Kopru so prireditelji pod vodstvom direktorja Toneta Bariča pripravili tudi zelo pester, zanimiv in zabaven spremljevalni program. V torek, 1. julija, ob 21. uri bo najprej spoznavni večer s karaokami vseh udeležencev Eurofesta, v petek, 4. julija, ob 22. uri pa se bo začelo tekmovanje za izbiro miss in mistra Eurofesta.


Letošnja novost na Eurofestu je dobrodelni kulinarični večer, ki bo v soboto, 5. julija, ob 21. uri, namen pa je zbiranje denarja za socialno ogrožene družine. Zaključna slovesnost bo v nedeljo, 6. julija, ob 21.30 s slavnostno podelitvijo pokalov najboljšim ekipam.



EUROFEST 2014 - URADNA SPLETNA STRAN