7. 7. 2014

V Izoli se je v nedeljo končal že 22. Eurofest, šestdnevni mednarodni rokometni festival

V nedeljo zvečer so v Izoli s podelitvijo nagrad najboljšim ekipam končali letošnji 22. Eurofest. V šestdnevnem dogajanju je v Izoli in Kopru sodelovalo okoli 3000 udeležencev iz 14 evropskih in azijskih držav. Letos je merilo moči skorajda 170 ekip, kar pa je le nekoliko manj od rekordne udeležbe.

Poleg večjega števila ekip je vreme zagotovo osrednji dejavnik letošnje izvedbe. Slednje je sicer nekoliko ponagajalo organizatorjem pri pripravah, zatem pa je neurje »zamudilo«  slovesno otvoritev in padavine namenilo v nočnem času. Uradno odprtje je bilo tudi letos zelo zanimivo, ob veliki množici udeležencev pa je na prizorišču skorajda zmanjkalo prostora.

Ohladitev je tekmovalcem posledično omogočila zelo dobre tekmovalne pogoje v primerjavi z neznosno vročino v zadnjih letih. Tekmovalni spored, ki je vseboval nad 500 dvobojev v devetih starostnih kategorijah v obeh konkurencah, so tako izpeljali po načrtih. Prvič so v Izoli lahko spremljali srečanja v rokometu na mivki, ki so jih lani premierno na Eurofestu izvedli v Ankaranu.

Sicer pa je bilo dober obisk pričakovati že v začetku leta, ko je večina klubov napovedala prihod v Izolo. Letos se je se je vabilu organizatorja letos odzvala desetina več ekip kot lani. Večinoma gre za redne obiskovalce Eurofesta, kamor vsekakor sodijo Tajvanci, ki so letos prišli kar s 70-člansko zasedbo.

Rusija je bila letos prisotna z novimi klubi. Kakšno je vzdušje na tem izolskem mednarodnem evropskem turnirju, pa so prvič spoznali Estonci. Slovenija je bila prisotna z 22 klubi, ki so v devetih starostnih kategorijah dosegli zelo dobre uvrstitve.

Čeprav na Eurofestu dosežki niso v ospredju, je bil pri nekaterih ekipah tekmovalni naboj kar izrazit, tako da  je bilo videti več atraktivnih in bojevitih srečanj. Vendar 44-članska sodniška ekipa ni dopuščala prevelike ostrine in grobe igre, tako da k sreči tudi poškodb ni bilo veliko. Bržkone je prijetno vreme pripomoglo k večjemu obisku tekem, tako da tribune niso samevale, spodbujanje navijačev pa je bilo zelo bučno.

Največ interesa je veljalo finalnim dvobojem. Pri ženskah so članice Izole, potem ko so izenačile v zadnjih sekundah, po streljanju sedemmetrovk izgubile z Belgijkami. Pri moških pa so novinci na Eurofestu – ekipa All out, sestavljena iz mladih obalnih rokometašev, s 15:10 ugnali prekaljene fante in večkratne zmagovalce Eurofesta, moštvo KIH Obala.

Sicer pa so udeležencem dnevi od torka do nedelje potekali po že ustaljenem sistemu:  šport, zabava in druženje. Priložnosti za družabnost ni manjkalo, bodisi na karaokah, izboru najlepšega dekleta in fanta, kot tudi ne na večerih ob glasbi.

Tudi letošnji Eurofest je bil dobrodelnega značaja, saj so v sobotnem večeru s prodajo okusnih testenin zbirali sredstva v humanitarne namene. Tudi letos so na prireditvi sodelovala znana imena iz rokometnega sveta. Poleg legendarnega vratarja Abasa Arslanagića smo srečali še Olgo Čečkovo, Dejo Doler in še precej nekdanjih, pa tudi aktivnih igralcev.

"V zadnjih  petih, šestih letih še nismo imeli tako prijetnih šest dni Eurofesta kot letos. Kar zadeva vreme, družabne prireditve in dogajanje na igriščih – vse nam je zelo uspelo. Zelo veseli smo tudi  večjega števila udeležencev, ki se radi vračajo na ta turnir," ocenjuje pravkar končano prireditev alfa in omega te manifestacije Tone Barič, ki z novo uspešno izvedbo vse bolj krepi vlogo Eurofesta med evropskimi mladinskimi turnirji. (bv)

EUROFEST 2014 - URADNA SPLETNA STRAN