20. 7. 2014

Slovenija na SP 2015 v skupini A s Španijo, Katarjem, Belorusijo, Brazilijo in Čilom

Na žrebu v Dohi je moška članska reprezentanca Slovenije dobila nasprotnike v skupinskem delu svetovnega prvenstva v Katarju leta 2015. Slovenci bodo igrali v skupini A, njihovi nasprotniki pa bodo Španija, Katar, Belorusija, Brazilija in Čile.


Mednarodna rokometna zveza IHF je pred žrebom 24 reprezentanc razdelila v šest bobnov. V prvem (nosilci) so bili Španija, Francija, Danska in Hrvaška, v drugem Slovenija, Švedska, Poljska, Bosna in Hercegovina, v tretjem pa Rusija, Katar, Makedonija in Alžirija.


V četrtem bobnu so se znašli Avstrija, Argentina, Belorusija in Češka, v petem Tunizija, Egipt, Brazilija in Bahrajn, v zadnjem pa Iran, Združeni arabski emirati, Čile in Nemčija, ki je s strani IHF dobila posebno povabilo in bo na SP 2015 nastopila namesto Avstralije, zmagovalke Oceanije.


Žreb v hotelu Ritz Carlton v Dohi je - po uvodnih govorih predsednika Mednarodne rokometne zveze (IHF) Hasana Mustafe in predsednika organizacijskega odbora Thanija Abdulrahmana Al Kuwarija - vodil Leon Kalin, predsednik tekmovalne komisije pri IHF. Slovenijo sta na žrebu zastopala generalni sekretar RZS Goran Cvijič in koordinator moških reprezentanc Uroš Mohorič.


Najprej je bil na vrsti žreb reprezentanc iz bobna 6, nato pa še iz bobnov 5, 4, 2 in 1. Nato je sledil krajši premor, med katerim si je lahko Katar (bil je v tretjem bobnu) kot gostitelj izbral skupino, v kateri bo igral. Domačini svetovnega prvenstva oziroma njihov selektor, Španec Valero Rivera, je izbral skupino A. Katar bo tako igral skupaj s Španijo, Slovenijo, Belorusijo, Brazilijo in Čilom.


Na SP v Katarju, ki bo od 15. januarja do 1. februarja 2015, bo torej nastopilo 24 reprezentanc, razdeljenih v štiri skupine s po šestimi ekipami. V skupinskem delu bo vsaka reprezentanca odigrala po pet tekem: najboljše štiri iz vsake skupine se bodo uvrstile v osmino finala, najslabši dve iz vsake skupine pa bodo tekmovanje nadaljevale v predsedniškem pokalu za uvrstitev od 17. do 24. mesta.


Od osmine finala naprej tekmovanje poteka po sistemu na izpadanje. V osmini finala se križata skupini A in B ter C in D po navzkrižnem sistemu: A1 – B4, A2 – B3, A3 – B2, A4 – B1, C1 – D4, C2 – D3, C3 – D2 in C4 – D1. Zmagovalci teh tekem se uvrstijo v četrtfinale, nato pa sledijo še zaključni boji.


Najboljše štiri ekipe iz skupine A, v kateri je Slovenija, se v osmini finala križajo z najboljšimi štirimi iz skupine B. V njej so Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Makedonija, Avstrija, Tunizija in Iran. Vse tekme na 24. svetovnem prvenstvu bodo na sporedu v Dohi, kjer bodo na voljo štirje sodobni objekti: dvorana Al Sadd sprejme 7700, Aspire 15.500, Lusail 15.300, dvorana katarske rokometne zveze pa 5500 gledalcev.


Boris Denič, selektor Slovenije: "Žreb kot žreb, na njega ne moreš vplivati. Po njem smo lahko zadovoljni, saj se križamo s skupino B. Imamo lepo priložnost, vse pa bo odvisno od nas samih. Dejstvo je, da proti nobenemu tekmecu ne bomo mogli igrati preračunljivo. Proti vsem bomo morali prikazati maksimalno predstavo od prve do zadnje minute. Z naše strani ne bo nobenih kalkulacij, tudi v Braziliji in Čilu igrajo rokomet, čeprav jih ne poznamo dovolj."



SKUPINE NA SP 2015:


Skupina A: Španija, Slovenija, Katar, Belorusija, Brazilija, Čile


Skupina B: Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Makedonija, Avstrija, Tunizija, Iran


Skupina C: Francija, Švedska, Alžirija, Češka, Egipt, Združeni arabski emirati


Skupina D: Danska, Poljska, Rusija, Argentina, Bahrajn, Nemčija.



SVETOVNO PRVENSTVO ZA MOŠKE - KATAR 2015V Dohi bodo v nedeljo izžrebali skupine za moško svetovno prvenstvo v Katarju leta 2015Mednarodna zveza IHF objavila nosilce pred žrebom skupin za SP 2015, Slovenija v drugem bobnu