1. 8. 2014

Evropsko prvenstvo za mladince: Slovenija po zmagi s Francijo v boj za peto mesto z domačini

Slovenski mladinci so na evropskem prvenstvu v Avstriji odigrali prvo tekmo v skupini za razvrstitev od 5. do 8. mesta. Premagali so reprezentanco Francije z 29:27 (17:12) in se bodo borili za končno peto mesto z domačo reprezentanco Avstrije.


Na drugi tekmi v tej skupini je domača reprezentanca Avstrije premagala Srbijo z 32:26 (17:15). V nedeljo, 3. avgusta, se bosta Slovenija in Avstrija ob 13. uri pomerili za končno peto mesto. Ekipi sta se srečali že v drugem delu EP, Slovenija pa je zmagala s 30:22 (14:12).



SLOVENIJA - FRANCIJA 29:27 (17:12)


Linz - Mestna športna dvorana, gledalcev 150, sodnika: E. Vitaku in A. Vitaku (oba Kosovo).


Slovenija: Škorc, Blaževič (11 obramb), Blagotinšek 4, Suholežnik 1, Groff 1, Lapajne 1 (1), Janc 6, Jurečič 6, Ovniček 2, Maroh, Gjerek, Levc 5, Kodrin 3, Bratkovič, Jenko-Bogdanič, Šol, trener: Ivezič.


Francija: Salmon (7 obramb), Cantegrel (3 obrambe), Lhuillier, Anquetil 1, Tritta 8 (6), Marie Joseph, Joumel 1, Vigneron 2, Villeminot, Saidani 5, Faustin 2, Minel 2, Marescot, Nieto 3, Delecroix 3, Djerić, trener: Bertholet.


Sedemmetrovke: Slovenija 1 (1), Francija 6 (6).


Izključitve: Slovenija 6 minut, Francija 0 minut.



Na tekmi proti še eni evropski rokometni velesili so naši mladinci na trenutke prikazali zelo dobro igro in zamudili priložnost, da bi Francoze porazili s precej višjim izidom. Francozom so namreč v vsakem polčasu pustili, da so se jim po visokem vodstvu povsem približali in tekmo skorajda pripeljali v podaljške.


Francija je vodila le 1:0 in 2:1, nato pa so se razigrali mladi Slovenci ter z nekaj lepimi nasprotnimi napadi in delnim izidom 6:0 v deveti minuti povedli s 7:2, nekaj kasneje pa z 8:3. Le tri minute kasneje so Francozi zmanjšali na 8:6.


Naša obramba na črti je v tem času puščala preveč prostora gibčnim francoskim napadalcem, razliko pa sta v prvem delu z zadetki s črte držala Blagotinšek s štirimi ter Jurečič s petimi zadetki. Slednji je bil tudi igralec tekme na slovenski strani. Do odmora so se Slovenci spet zbrali in si ustvarili lepo razliko za pot v slačilnico (17:12).


Tudi drugi polčas so Slovenci začeli v podobnem ritmu kot prvega, v 40. minuti so si pri 23:15 ustvarili najvišjo prednost na srečanju. Potem so Francozom spet pustili, da so se z delnim izidom 5:0 že v 46. minuti vrnili v igro. Razliko treh do štirih zadetkov so držali vse do 56. minute, ko so nasprotniki spet prišli na minus dva.


Takšen rezultat je bil še v zadnji minuti, ko so se Francozi tretjič na tekmi približali le na zadetek zaostanka. Toda naši mladinci v napadu niso zapravili žoge, Levc pa je v zadnjih sekundah le še potrdil zasluženo zmago za najmanj šesto mesto v Evropi. Francoze so naši premagali kljub dejstvu, da so naredili kar 15 tehničnih napak.


Pomočnik trenerja Klemen Luzar: " Uresničili smo cilj, ki smo si ga zadali pred prvenstvom. Težko se je bilo pobrati po porazu z Nemci. Dobili smo Francijo, zmagali, a podobno kot že nekajkrat na tem prvenstvu smo po našem visokem vodstvu dali priložnost nasprotniku, da se nam približa. Na srečo smo ohranili zasluženo zmago." (rp)



EVROPSKO PRVENSTVO ZA MLADINCE - AVSTRIJA 2014