3. 8. 2014

Slovenski mladinci nadigrali domačine in osvojili peto mesto na evropskem prvenstvu v Avstriji

Na letošnjem evropskem prvenstvu v Avstriji je moška mladinska reprezentanca Slovenije osvojila končno peto mesto. Na zadnji tekmi za peto mesto so se slovenski mladinci pomerili z domačo reprezentanco Avstrije in jo visoko premagali z 32:26 (18:9).


SLOVENIJA - AVSTRIJA 32:26 (18:9)


Linz - Mestna športna dvorana, gledalcev: 600, sodnika: Kurtagić in Wetterwik (oba Švedska).


Slovenija: Škorc (3 obrambe), Blaževič (8 obramb), Blagotinšek 4, Suholežnik, Groff 1, Lapajne 6, Janc 1, Jurečič 1, Ovniček 1, Maroh 2, Gjerek, Levc 5, Kodrin 4, Bratkovič 5, Jenko-Bogdanič 2, Šol, trener: Ivezič.


Avstrija: Kaiper (2 obrambi), Pilipović (4 obrambe), Hochleitner 5, Reisinger 1, Pratschner 1, Kislinger 2, Lomoschitz 1, Führer 1, Frimmel 1 (1), Schiffleitner 3, Dicker 2, Herburger 1, Neuhold 2, Jelinek 1, Bilyk 2 (1), Wagner 3, trener: Marouschek.


Sedemmetrovke: Slovenija 1 (0), Avstrija 3 (2).


Izključitve: Slovenija 6 minut, Avstrija 2 minuti.



Naši mladinci so na drugi tekmi v skupini za uvrstitev od petega do osmega mesta še drugič zaporedoma zmagali. Po petkovi zmagi proti Franciji z 29:27 (17:12) so se z gostitelji evropskega prvenstva Avstrijci pomerili v Linzu za končno peto mesto na letošnjem tekmovanju in jih nadigrali s šestimi goli razlike - končni rezultat je bil 32:26 (18:9).


Še drugič se je Slovenija srečala z domačini prvenstva, ki so v priprave na to tekmovanje vložili največ sredstev in časa. Avstrijska mladinska reprezentanca je namreč celo sezono izven konkurence nastopala v prvi avstrijski ligi, kar se je izkazalo za dobro naložbo, saj so dosegli eno svojih najboljših uvrstitev. Ustvarili so zelo dober in kompakten tim ter veliko pridobili v rokometu.


Četudi je Slovenija prvo srečanje visoko zmagala, so igralci tudi v današnje srečanje vstopili zelo motivirani in zanesljivo visoko zmagali. Povedli so s 3:0 in nato le še višali vodstvo. Večji del srečanja so vodili z osmimi do desetimi zadetki (največ +12) prednosti in si zagotovili še en imeniten uspeh.


Tokrat je bil najbolj razpoložen v napadu Lapajne s šestimi zadetki, Levc in Bratkovič sta jih prispevala po pet, Kodrin in Blagotinšek, ki je bil tudi igralec tekme na naši strani, pa po štiri. Pohvaliti velja tudi odlično obrambo, ki je povsem ustavila najboljšega strelca prvenstva Bilyka in omogočala lahke zadetke iz nasprotnih napadov.


Selektor Slavko Ivezič: "Zelo sem vesel in tudi ponosen na fante, ki so dosegli izjemen uspeh. Še bolj kot to je razveseljivo dejstvo, da so v primerjavi s prejšnjo sezono naredili velik korak naprej v rokometni igri. Bili smo povsem primerljivi z vsemi, tudi najboljšimi, ki so igrali za medalje. Biti peti je za Slovenijo vedno velik uspeh. Res je tudi, da smo bili blizu osvojitvi medalje, a smo Švedom po svoji krivdi podarili dobljeno tekmo, tudi z Nemci smo bili zelo blizu. Nihče nas ni nadigral. Upam, da bomo model igre nadgradili tudi v prihodnji sezoni in da bodo imeli igralci zadosti minutaže v svojih klubih, saj bodo le tako lahko napredovali. A najprej nas čakajo kvalifikacije, ki ne bodo enostavne."


V all star ekipi prvenstva po izboru trenerjev je kot najboljši desni zunanji igralec tudi Blaž Janc, ki je nosil velik del bremena v igri naše ekipe tako v obrambi kot napadu. Če ne bi zaradi svoje mladosti in pomanjkanja izkušenj storil preveč tehničnih napak, bi bil morda celo najboljši igralec turnirja. A za kaj takšnega ima še čas, saj bo za mladinsko vrsto lahko igral tudi na naslednjem prvenstvu. Zelo blizu uvrstitvi v all star moštvo je bil tudi Vid Levc. Tudi za mnoge druge naše igralce je bilo med tujimi skavti zelo veliko zanimanja, medtem ko so minili časi, ko je interes po najboljših tujih igralcih kazala tudi Slovenija.


Finale je po izenačeni igri Nemcem, ki so imeli prednost do 53. minute, ko so Švedi prvič na srečanju izenačili na 22:22 in celo povedli. Vendar je nemški vratar spet poskrbel za preobrat in v predzadnji minuti so si Nemci spet zagotovili vodstvo. Končni rezultat je bil 26:24 (13:11). Zaslužili so zmago, pokazali so največ na tem prvenstvu.


V tekmah za razvrstitev od petega do  osmega mesta je pred današnjim srečanjem Francija za sedmo mesto premagala Srbijo s 24:23, v tekmi za tretje mesto pa je Španija premagala Dansko z 29:27. Že pred tem je v polfinalu Švedska, potem ko je vodila skozi vso srečanje, premagala Dansko  s 25:24, Nemčija pa je s 35:29, potem ko je med tekmo vodila tudi z enajstimi zadetki, razbila Španijo. Španci so  že na začetku izgubili z Norveško in Dansko ter komajda dosegli neodločen izid s Srbijo za uvrstitev med štiri.


Nič čudnega, če strokovnjaki Slovenijo tudi po koncu prvenstva uvrščajo med štiri ekipe, ki so tukaj pokazale največ. Rezultati so res pokazali, da je bila druga skupina, v kateri je igrala Slovenija za uvrstitev v polfinale, močnejša od prve.


A na koncu vedno šteje doseženo mesto, za zgodovino bo dober vtis kmalu pozabljen, kot bo zgolj za statistiko ostalo tudi dejstvo, da je Slovenija igrala v skupini z obema finalistoma prvenstva. Težko pa bo pozabiti, da smo s Švedsko vodili še minuto pred koncem medsebojnega srečanja, Nemčijo pa ulovili tik pred koncem tekme z njimi.


In ne pozabimo, Nemčija ima bazo 500.000 rokometašev, Slovenija zgolj 4000. Tukaj so imeli Nemci 10-članski štab, celo svojo celotno statistično ekipo. Trener Marcus Baur je eden treh kandidatov za člansko reprezentanco Nemčije, Švedom in Dancem sta bila v Linzu na primer ves čas v oporo članska selektorja Olsson in Wilbek. Po tem, kar smo videli na tem prvenstvu, lahko rečemo, da smo  enakovredni Švedom, Dancem, Špancem, malenkost  je izstopala le Nemčija, ki jo sestavljajo člani najmočnejših klubov Bundeslige in ki so predvsem izjemno fizično močni.


Bloudkova plaketa, podarjena trenerju Iveziču, je sicer dokaz, da športna stroka ceni te izjemne uspehe, ki so v javnosti postali že kar samoumevni. Četudi sta v trenerskem timu odlična trenerja Klemen Luzar in Aleksander Lapajne, ni kar tako enostavno konstantno dosegati takšne uspehe, ki so lahko v ponos slovenskemu rokometu in športu in vprašanje je, kako dolgo bo to sploh še možno. Tudi ta generacija je pokazala, da je v ožjem evropskem in svetovnem vrhu, kjer vključno z športno srečo odločajo malenkosti.


Slovenija je še vedno med rokometnimi velesilami, kjer pa je konkurenca vse hujša. Že kvalifikacije za naslednje svetovno prvenstvo, na katerem bo v primeru uvrstitve igrala ta generacija, ne bodo niti približno lahke in tudi uvrstitev na prvenstvo ne bo samoumevna.


Slovenija lahko kot eden nosilcev, kar si je priborila z uvrstitvijo na tem evropskem prvenstvu, še vedno igra kvalifikacije na primer z Hrvaško, Rusijo, Nizozemsko, Ukrajino, Islandijo ali kakšno drugo odlično reprezentanco, ki se niso uvrstile na evropsko prvenstvo in seveda bo igrala tudi z reprezentancami od 9. mesta tega evropskega prvenstva, med katerimi so zelo močne ekipe Norveške, Madžarske, Švice, Belorusije, Slovaške... Še z Estonijo in Finsko smo imeli letos, da smo se sploh uvrstili na to prvenstvo, precej težav.




Če na vrhu, razen dobre uvrstitve Avstrije, ni veliko novega, pa je v negativnem smislu največje presenečenje tega prvenstva Makedonija na zadnjem mestu, kar je dokaz, da ogromni vložki, ki gredo v milijone evrov za nakup tujcev v njihovih dveh klubih lige prvakov, niso dobra rešitev za razvoj njihovega rokometa. Ob koncu velja omeniti še prvi zgodovinski zmagi na evropskih prvenstvih za Estonijo in Izrael.


Končna razvrstitev: 1. Nemčija, 2. Švedska, 3. Španija, 4. Danska, 5. Slovenija, 6. Avstrija, 7. Francija, 8. Srbija, 9. Madžarska, 10. Norveška, 11. Belorusija, 12. Švica, 13. Slovaška, 14.Estonija, 15. Izrael, 16. Makedonija.



Tekst in foto: Rado Pantelič



EVROPSKO PRVENSTVO ZA MLADINCE - AVSTRIJA 2014