9. 8. 2014

Tri desetletja od prve slovenske ženske olimpijske zlate medalje na igrah v Los Angelesu

Danes mineva 30 let, odkar je prva slovenska športnica osvojila zlato olimpijsko medaljo. Na igrah v Los Angelesu leta 1984 je to uspelo rokometašici Alenki Cuderman, ki je na turnirju nastopila za takratno ekipo Socialistične federativne republike Jugoslavije.


"Spomini so se vedno zelo živi. Rokometni turnir se je končal 9. avgusta in osvojile smo tako želeno zlato olimpijsko medaljo. Sodelovalo je šest ekip, ker so igre države vzhodnega bloka bojkotirale. Ni bilo Sovjetske zveze, Madžarske in Vzhodne Nemčije. Igrali smo vsak z vsakim. Veljale smo za favoritinje, saj smo bile sposobne premagati vsako ekipo. Vselej nam je bilo najtežje proti Sovjetski zvezi," se spominja Alenka Cuderman.


"To se je pokazalo leta 1980 na OI v Moskvi in leta 1982 na SP, ko nas je ta premagala. Če bi bil krog tekmecev popolnejši, bi potekala huda bitka predvsem s tem tekmecem, čeprav so bile močne tudi Madžarke in Vzhodne Nemke, ki smo jih na velikih tekmovanjih redno premagovale," se Los Angelesa spominja Gorenjka, ki je takrat kot 23-letnica igrala na levem krilu.


Ženski uspeh pa je takrat dopolnila tudi moška jugoslovanska vrsta z vratarjem Rolandom Pušnikom. "Naša prva olimpijska tekma je bila slaba. Igrale smo proti Zahodni Nemčiji, ki je bila na koncu četrta. Tesno je bilo do konca, ko je bil izid 20:19 za Jugoslavijo. Na preostalih tekmah smo zmagale relativno lahko. Tudi proti Južni Koreji, ki je bila druga, smo slavile zmago z 29:23," pravi rokometašica, ki je športno pot začela v domačem Preddvoru pod obronki Storžiča, kasneje pa igrala tudi za Olimpijo, Radnički Beograd, Jedinstvo Tuzlo , nemška Giessen in Lützenlinden ter švicarski Servette.


Ob Cudermanovi so takrat za reprezentanco SFRJ igrale še Svetlana Anastasovska, Alenka Cuderman, Svetlana Dašić-Kitić, Slavica Đukić, Dragica Đurić, Mirjana Đurica, Emilija Erčić, Ljubinka Janković, Jasna Kolar-Merdan, Ljiljana Mugoša, Svetlana Mugoša, Mirjana Ognjenović, Zorica Pavićević,Jasna Ptujec in Biserka Višnjić.


Cudermanova trenutno dela na Evropski rokometni zvezi na Dunaju, kjer svoje izkušnje združuje v vlogi koordinatorke za ženski rokomet pri Evropski rokometni zvezi.