15. 8. 2014

Na svetovnih igrah mladih na Kitajskem kadetska reprezentanca Slovenije med favoriti za kolajne

V Nandžingu na Kitajskem bodo od 16. do 28. avgusta potekale svetovne igre mladih. Med 48 slovenskimi športniki bo nastopila tudi moška rokometna kadetska reprezentanca Slovenije, ki spada med največje favorite za kolajne.

Slovensko reprezentanco sestavljajo igralci, rojeni leta 1996 in kasneje. Da imajo mladi Slovenci upravičeno visoke tekmovanje cilje, pove veliko tudi podatek, da je ta reprezentanca na letošnjem olimpijskem festivalu evropske mladine v Utrechtu na Nizozemskem osvojila zlato kolajno.

Takrat so slovenski fantje igrali še v kadetski kategoriji (kot mlajši kadeti), kot selektor pa jih je vodil Saša Prapotnik. V finalu na Nizozemskem so slovenski rokometaši premagali Norveško z 28:23, zdaj pa bodo nastopili v višji starostni kategoriji.

Na Kitajskem bodo slovenski kadeti pod vodstvom selektorja Janija Klemenčiča nastopili med najboljšo šesterico na svetu. Rokometni turnir bo potekal od 20. do 25. avgusta, v prvem delu pa je šest reprezentanc razdeljenih v dve skupini.

V prvem delu bodo Slovenci igrali s Tunizijo in Katarjem, v drugi skupini pa se bodo pomerile Egipt, Brazilija in Norveška. V polfinale napredujeta po dve najboljši ekipi iz vsake skupine.

Selektor Jani Klemenčič odkrito priznava, da je cilj slovenske izbrane vrste kolajna. Kljub temu se dobro zaveda, da med nasprotniki Slovenije ni nobene slabe reprezentance, čeprav mogoče ne gre za svetovne rokometne velesile. Prav tako opozarja, da je potrebno proti vsakemu nasprotniku igrati maksimalno, sicer se lahko zgodo kaj nenačrtovanega.

Na seznamu slovenskega selektorja Janija Klemenčiča je 14 igralcev, med katerimi imajo nekateri tudi ze prvoligaške izkušnje iz slovenske lige in celo lige prvakov. V slovenski ekipi je kar polovica igralcev (sedem) članov Celja Pivovarna Laško.

Rokometaše je na Kitajskem doletela tudi posebna čast. Na otvoritvi največjega športnega tekmovanja na svetu za mlade bo nosilec zastave Slovenije rokometaš Jaka Malus.

REPREZANTANCA SLOVENIJE NA SVETOVNIH IGRAH MLADIH NA KITAJSKEM:

IGRALCI:

*vratarja: Urh Kastelic (Celje Pivovarna Laško), Žiga Urbič (Trimo Trebnje)

*levi krili: Tilen Sokolič (Koper 2013), Matic Kotar (Trimo Trebnje)

*levi zunanji: Jaka Malus (Celje Pivovarna Laško), Luka Kikanović (Celje Pivovarna Laško), Aleks Kavčič (Loka 2012)

*srednja zunanja: Rok Cvetko (Celje Pivovarna Laško), Leon Rašo (Krka)

*desna zunanja: Blaž Janc (Celje Pivovarna Laško), Jan Prevolnik (Krim-Olimpija)

*desno krilo: Gal Marguč (Celje Pivovarna Laško)

*krožna napadalca: Jakob Beđeti (Celje Pivovarna Laško), Darko Stojnič (Slovan)

STROKOVNO VODSTVO:

*selektor: Jani Klemenčič