22. 9. 2014

Mladince čakajo kvalifikacije za SP v Braziliji, mladinke za EP v Španiji, kadetinje pa za EP v Makedoniji

Ob robu kongresa evropske rokometne zveze (EHF), ki je bil pretekli konec tedna v Dublinu na Irskem, so bila opravljena tudi žrebanja kvalifikacijskih skupin za velika tekmovanja v mlajših starostnih kategorijah. Slovenske upe čaka izjemno težko, tako v moški, kot v ženski konkurenci.

Na kongresu EHF je bila sprejeta odločitev o spremembah tekmovanja v mlajših starostnih , ki bodo od leta 2016 organizirana tako, kot so tekmovanja v nekaterih drugih športih, najprej pri fantih, nato še pri puncah. Udeleženke velikih tekmovanj bodo razdeljene v dve diviziji, s 16 udeleženci, kar pomeni, da bo vsaka generacija imela več tekem na mednarodnem nivoju.

Najprej so tekmice v kvalifikacijah za EP 2015 dobile kadetinje (U-17). Varovanke trenerja Milana Ramšaka bodo igrale v skupini s Črno goro, Španijo in Moldavijo, na EP, ki bo od 13. do 23. avgusta 2015 v Makedoniji, pa se bosta uvrstili najboljši dve s kvalifikacijskega turnirja, ki se bo igral od 20. do 23. marca prihodnje leto. Prvo pravico do organizacije kvalifikacijskega turnirja ima Moldavija, drugo pa Črna gora.

Evropsko prvenstvo za mladinke (U-19) bo od 27. julija do 2. avgusta 2015 v Španiji, varovanke trenerja Bojana Voglarja pa se bodo za nastop na EP potegovale v skupini s Hrvaško in Bolgarijo. Pravico nastopa si bodo izborile le zmagovalke turnirja, ki se bo igral od 17. do 19. aprila prihodnje leto, organizacijske pravice pa je žreb podelil Bolgariji.

Mladinci (U-21) bodo kontinuiteto nastopov na velikih tekmovanjih poizkušali ohraniti skozi kvalifikacije za SP 2015 v Braziliji. Pot v Južno Ameriko pa bo za varovance  trenerja Slavka Iveziča vse prej kot lahka. Na SP se bo namreč uvrstil le zmagovalec kvalifikacijske skupine, Slovence pa v njej čakajo reprezentance Hrvaške, Romunije in Bolgarije. Pravico do organizacije kvalifikacijskega turnirja imajo Bolgari, igral pa se bo od 9. do 11. januarja prihodnje leto. SP 2015 se bo sicer igralo od 19. julija do 2. avgusta.