21. 1. 2015

Slovenski rokometaši opravili popravni izpit na SP proti Braziliji

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v četrtem krogu skupinskega dela svetovnega prvenstva v Dohi premagala Brazilijo s 35:32 (19:18). V zadnjem krogu v skupini A se bo v petek, 23. januarja, ob 15. uri srečala s Španijo.

SLOVENIJA - BRAZILIJA 35:32 (19:18)

Doha - Dvorana Duhail, gledalcev: 1000, sodnika: Pichon in Reveret (oba Francija).

Slovenija: Škof, Prošt, Kavtičnik 1, Natek, Dolenec 2, Špiler 2, Skube 5, M. Žvižej 4, L. Žvižej 1, Blagotinšek 2, Gaber, Zorman, Bezjak 4, Kozlina, Gajić 12 (3), Bombač 2.

Brazilija: Nascimento, Almeida, H. Teixeira, Pacheco 3 (2), Silva 1, Gama 1, Candido 2, Toledo 4, Hubner 1, Santos 5 (1), Patrianova, Pozzer 2, Ribeiro 7, Chiuffa 4 (1), Cardoso, V. Teixeira 2.

Sedemmetrovke: Slovenija 4 (3), Brazilija 5 (4).

Izključitve: Slovenija 10 minut, Brazilija 10 minut.

Pri slovenskih rokometaših po porazu s Katarci ni bilo zaznati dramatičnih scen, le nekaj ur po ponedeljkovem nekoliko nenadejanemu točkovnemu izpadu so si nalili čistega vina in se osredotočili na novo nevarnost iz Brazilije. Na svoji prvi tekmi v dvorani Duhail so svojo nalogo navkljub ne preveč prepričljivi predstavi opravili z odliko ter po Čilencih in Belorusih ukanili še južnoameriške rokometne velikane.

Ti temeljito oblikujejo svoj igralski kader za poletne olimpijske igre prihodnje leto v domačem Rio de Janeiru. Po dnevu premora je pred Slovenci zadnja ovira v skupinskem delu tekmovanja, petkov obračun s svetovnimi prvaki iz Španije.

Izbranci Borisa Deniča so največ časa na obeh treningih za današnji dvoboj namenili privajanju na globoko brazilsko obrambo, ki je povzročila velike preglavice Katarcem, Špancem in predvsem Belorusom. Slovenska uvodna napadalna postava - na zunanjih položajih so bili Sebastian Skube, Uroš Zorman in Jure Dolenec, na krilnih Dragan Gajić in Luka Žvižej, na mestu krožnega pa Miha Žvižej - jo je uvodoma prav tako težko prebijala, ob tem je naredila še kopico tehničnih napak in že po treh minutah zaostala z 0:2.

Brazilci so šli še korak naprej, globoko obrambo, ki je počasi mejila na "presing", so občasno kombinirali s 6-0, a Slovenci so navkljub številnim napakam solidno odgovorili na "divjaško" igro Južnoameričanov in po golu Skubeta prvič na tekmi povedli s 5:4, v naslednjih štirih minutah pa zaigrali še bolj odločno, s številnimi podajami na črto do Žvižeja so povišali na 8:5.

Brazilska klop je nemudoma zahtevala minuto odmora, a ta ni spremenila razmerja moči. Slovenija je še naprej nadzirala izid, v 18. minuti je po golu Davida Špilerja povišala na 12:8, lepo prednost pa zavoljo številnih tehničnih napak - v dvajsetih minuta jih je naredila deset, v prvih tridesetih minutah pa 13 - pa na lahek način zapravila in bila v 21. minuti dokončno ujeta (12:12).

Končnica polčasa je minila v obojestransko konfuzni in pravi "revolveraški" predstavi, Slovenija pa je na velik odmor odšla z minimalno prednostjo (19:18). Denič je v prvem polčasu na parket poslal skorajda vse igralce, obsedela sta le Vid Kavtičnik in Dean Bombač, v začetku druge polovice tekme pa je priložnost dobil tudi slednji.

Slovenska zunanja kombinacija igralcev (Skube, Bombač, Dolenec) ob pomoči bratov Žvižej in Gajića je imela navkljub ne preveč prepričljivi predstavi in številnih izgubljenih žogah rezultatski nadzor, po obojestranskem "festivalu napak" pa so v 43. minuti priigrali štiri gole prednosti (28:24).

Slovenski rokometaši so bili šest minut kasneje ujeti (28:28), v 49. minuti pa so tekmecem po dolgem času spet pogledali v hrbet (28:29). V izjemno napeti in živčni končnici je bilo več preudarnosti na strani slovenskih rokometašev, ki so si v začetku 57. minute - po golih Marka Bezjaka in Gajića - priigrali prednost dveh golov (34:32), prednost pa v infarktni končnici zadržali do konca tekme.

V slovenski reprezentanci je bil najbolj učinkovit Dragan Gajić z 12 goli, Sebastian Skube je dodal pet golov. (sta)

Foto: Slavko Kolar

SP ZA MOŠKE - KATAR 2015