17. 8. 2015

Kadeti po uspehu proti Norvežanom že v polfinalu SP, za kolajno z Islandci

Slovenski kadeti (U-19) so se na svetovnem prvenstvu v Rusiji uvrstili v polfinale! V četrtfinalni tekmi so mladi Slovenci igrali proti reprezentanci Norveške in zmagali z rezultatom 34:29 (16:13), v polfinalu, ki bo na sporedu v sredo, 19. avgusta, pa bo njihov nasprotnik Islandija.

SLOVENIJA - NORVEŠKA 34:29 (16:13)

Jekaterinburg - Športna dvorana DIVS, gledalcev: 150, sodnika: A. Covalciuc in I. Covalciuc (oba Moldavija).

Slovenija: Kastelic (7 obramb), Leben (1 obramba), Moljk, Stojnič 3, Kavčič, Vlah, Kocbek, Janc 9 (4), Krečič, Prevolnik, Kotar 3, Malus 9, Sokolič 3, Planinc 5 (1), Marguč 1, Cvetko 1.

Norveška: Hansen (1 obramba), Stenkjaer (4 obrambe), Horgen 2, Eide, Kopp 8, Pettersen, Thorsbye 1, Hauane 3, Fredriksen 1, Aho, Gulliksen, Roed 4, Schoenningsen 8 (3), Ferkingstad 2, Tjernshaugen, Solstad.

Sedemmetrovke: Slovenija 5 (5), Norveška 4 (3).

Izključitve: Slovenija 8 minut, Norveška 4 minute.

Ekipa trenerja Janija Klemenčiča se je uvrstila med štiri najboljše reprezentance na svetu. V četrtfinalu je njegova ekipa premagala reprezentanco Norveške s 34:29, v polfinalu pa se bo v boju za kolajne v sredo, 19. avgusta, ob 12.30 po slovenskem času srečala z Islandijo.

Po petih minutah, ko je bil rezultat izenačen na 3:3, so slovenski kadeti naredili delni rezultat 3:0 in si v deseti minuti prvič priigrali večjo prednost (6:3). Tudi kasneje so naši rokometaši ves čas vodili za dva ali tri gole, toda Norvežani so po treh zaporednih golih Eirika Koppa v 25. minuti izenačili na 11:11.

Blaž Janc je nato dvakrat zapored spravil žogo v norveška vrata in Slovenija je povedla s 13:11, v predzadnji minuti pa sta Rok Cvetko in Jaka Malus postavila končni rezultat prvega polčasa (16:13) v korist slovenske reprezentance. Klemenčičeva ekipa je na začetku drugega polčasa kar sedemkrat vodila s plus štiri, nazadnje pri rezultatu 24:20 v 40. minuti tekme.

Toda Norvežani, ki so v skupini B na petih tekmah trikrat zmagali (Venezuela, Egipt, Nemčija) in dvakrat izgubila (Islandija, Španija), v četrtfinalu pa je bila boljša od Madžarske, je nato poskrbela za delni rezultat 4:0 in prvo izenačenje v drugem polčasu (24:24 v 45. minuti). Toda zatem je sledila ofenziva slovenskih kadetov, ki je tehtnico dokončno nagnila na njihovo stran.

Naši fantje so v štirih minutah in pol dosegli pet golov zapored in v tem času niso prejeli nobenega, na semaforju pa je bilo v 51. minuti že 29:24 za Slovenijo, kar je bila do takrat tudi največja razlika na četrtfinalni tekmi. Do konca tekme se Norvežanom ni uspelo približati na manj kot štiri gole zaostanka in Slovenci so na sedmi tekmi na letošnjem svetovnem prvenstvu v Rusiji dosegli že šesto zmago (ob tem so v skupinskem delu remizirali še s Francijo).

Za reprezentanco Slovenije so v četrtfinalu največ golov dosegli Blaž Janc, Jaka Malus (po 9) in Nejc Planinc (5), za Norveško pa Eirik Kopp, Sven Schoenningsen (po 8) In Magnus Roed (4).

Na svetovnem prvenstvu v Rusiji so po četrtfinalnih tekmah znane vse štiri reprezentance, ki so se uvrstile v polfinale. Poleg Slovenije je to uspelo še Španiji, Franciji in Islandiji. Polfinalna para (sreda, 19. avgust) sta Slovenija - Islandija (ob 12.30) in Francija - Španija (ob 15.00).

Rezultati polfinalnih tekem: Slovenija - Norveška 34:29 (16:13), Španija - Danska 23:18 (13:8), Islandija - Brazilija 32:27 (15:10), Francija - Švedska 35:28 (20:16).

SVETOVNO PRVENSTVO ZA KADETE - RUSIJA 2015