23. 8. 2015

Mlade Slovenke premagale Hrvaško in osvojile peto mesto na EP v Makedoniji

Na evropskem prvenstvu v Makedoniji je ženska kadetska reprezentanca Slovenije (U-17) osvojila končno peto mesto. Na tekmi za peto mesto v Skopju je ekipa trenerja Milana Ramšaka premagala reprezentanco Hrvaške s 24:22 (11:9).

 

 

SLOVENIJA - HRVAŠKA 24:22 (11:9)

 

 

Skopje - Dvorana Jane Sandanski, gledalcev: 400, sodnici: M. Bennani in S. Bennani (obe Švedska).

 

 

Slovenija: Arhanič (0 obramb), Vojnovič (12 obramb), Bon Brzin 2, Strnad 6 (4), Žabjek 4, Vučko 4, Baruca 1, Čopi 3 (1), Cvetko, Vončina 1, Prašnikar, Abina, Akalovič 2, Skrinjar 1, Fister, Novak.

 

 

Hrvaška: Besen (1 obramba), Ečimović (16 obramb), Stevanović (0 obramb), Japundža 7 (5), Karlovčan, Franušić, Mikolić 4, Pletikosić 3, Kalčić, Jurčić, Mrden 4, Jurlin, Runje, Kapetanović 1, Dobrić 2, Horvat 1.

 

 

Sedemmetrovke: Slovenija 6 (5), Hrvaška 5 (5).

 

 

Izključitve: Slovenija 10 minut, Hrvaška 8 minut.

 

 

 

Slovenske kadetinje so evropsko prvenstvo v Makedoniji končale na petem mestu, potem ko so premagale Hrvaško s 24:22. Na letošnjem tekmovanju so mlade Slovenke odigrale sedem tekem, bilanca pa je naslednja: štiri zmage (Češka, Makedonija, Francija, Hrvaška), dva poraza (Romunija, Rusija) in en neodločen izid (Švedska).

 

 

Tekmo v Skopju so boljše začele hrvaške kadetinje, ki so povedle z 2:0, vendar so jih Slovenke hitro ujele z dvema zaporednima goloma (2:2). Sledila so še štiri izenačenje (od 3:3 do 6:6), nato pa si je Ramšakova ekipa prvič priigrala dva gola prednosti (8:6 v 22. minuti).

 

 

Toda nasprotnice so zatem dosegle tri gole zapored in v 26. minuti povedle z 9:8 v 26. minuti. Kljub temu je končnica prvega polčasa pripadla našim dekletom, ki so naredile delni rezultat 3:0 in odšle na odmor z vodstvom 11:9. Začetne minute drugega polčasa so pripadle mladim Hrvaticam, ki so izenačile na 11:11, toda po treh zaporednih golih si je Slovenija spet priigrala občutnejšo prednost (14:11 v 37. minuti).

 

 

Med 39. in 44. minuto so slovenske rokometašice poskrbele za delni rezultat 5:0 in v 44. minuti je bilo na semaforju že plus sedem (19:12). Kljub visokemu zaostanku se Hrvatice niso predale, dosegle dvakrat po tri gole zapored in osem minut pred koncem tekme prišle le na dva gola zaostanka (20:18).

 

 

V 58. minuti je prednost slovenskih kadetinj znašala samo še en gol (22:21). Toda v zadnjih dveh minutah so dosegle dva gola in z zmago potrdile peto mesto na letošnjem evropskem prvenstvu v Makedoniji.

 

 

Za Slovenijo so največ golov dosegle Strnadova (6), Žabjekova in Vučkova (po 4). Pri Hrvaticah so bile najbolj učinkovite Japundža (7), Mikolić in Mrden (po 4).

 

 

Milan Ramšak, trener reprezentance Slovenije: "Če bi mi nekdo pred začetkom evropskega prvenstva ponudil peto mesto, ga ne bi sprejel. Ker sem športnik in si vedno želim več. V športu niste nikoli zadovoljni, če niste na vrhu. Toda peto mesto je velik uspeh za tako majhno državo, kot je Slovenija. Verjamem, da bo to motiv za prihajajoče generacije. To je veliko delo, da imamo tako majhno igralsko bazo in se uvrstimo na evropsko prvenstvo, predstavimo svoj slog igranja in dosežemo zelo dober rezultat. V Makedonijo smo prišli z velikimi ambicijami: prvič, da se uvrstimo na svetovno prvenstvo naslednje leto, in potem smo želeli iti v polfinale, vendar nismo mogli premagati Romunije. To bi moral biti velik navdih za to ekipo in za to generacijo, da še bolj trdo dela in se razvija."

 

 

 

EVROPSKO PRVENSTVO ZA KADETINJE - MAKEDONIJA 2015