10. 10. 2015

Kvalifikacije za EP 2016: Slovenke v Ljubljani proti reprezentanci Črne gore

V prvem krogu kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu na Švedskem leta 2016 je ženska reprezentanca Slovenije izgubila na gostovanju na Hrvaškem (19:27), zdaj pa bo prvič zaigrala pred domačimi gledalci. V nedeljo, 11. oktobra, ob 16. uri bo v dvorani na Kodeljevem v Ljubljani gostila Črno goro.

 

 

Favoritinje na Kodeljevem so Črnogorke, ki so na lanskem evropskem prvenstvu na Madžarskem in Hrvaškem osvojile četrto mesto, v Srbiji leta 2012 pa so bile prvakinje Evrope. Reprezentanca Črne gore, ki je na olimpijskih igrah v Londonu leta 2012 osvojila srebrno kolajno (v finalu je izgubila proti Norveški), je v prvem krogu kvalifikacij za EP 2016 pred domačimi gledalci premagala Makedonijo z 21:14.

 

 

"Črna gora je še kakovostnejši nasprotnik od Hrvaške, z vrhunskimi posameznicami. Skušali bomo dobro analizirati igro nasprotnic in najti pomanjkljivosti v njihovi igri ter jih potem tudi izkoristiti. V obrambi bomo morali biti še trdnejši in agresivnejši kot proti Hrvaticam in verjamem, da nam bo uspelo," pravi selektor Uroš Bregar, ki ima na pripravah 16 igralk, kajti zaradi poškodbe manjka vratarka Amra Pandžić.

 

 

Selektor opozarja, da v črnogorski reprezentanci ni velike rotacije igralk. "Selektor Dragan Adžić igra s sedmimi, osmimi igralkami, tiste, ki pa jih rotira, pa rotira v obrambi. Adžić je tudi trener Budućnosti in igralke se lažje prilagodijo sistemu igre v reprezentanci, ker so pač iz njegovega gnezda. Tiste, ki igrajo v tujini, pa so tako že igrale pod njegovim vodstvom," dodaja Bregar in pravi: "Ključ je v tem, kako uspešno bomo razbijali njihovo obrambo."

 

 

Bregar se ne strinja s tem, da bi morebiten poraz proti Črnogorkam že bil usoden za uvrstitev na EP. "Mislim, da ne. Če izgubimo, pa bomo lovili uvrstitev za najboljšega na tretjem mestu, ki tudi prinaša uvrstitev na EP. A v vsakem primeru bomo poskušali dvakrat premagati Makedonijo, doma in v gosteh, na zadnjih dveh tekmah pa dobiti Hrvaško doma in Črno goro v gosteh," končuje selektor Bregar.

 

 

Nina Jeriček, članica francoskega Nimesa, je ena od 16 slovenskih reprezentantk, ki trenutno igrajo v tujini. "S pristopom in borbenostjo proti Hrvaški smo lahko bile zadovoljne. Je pa po drugi strani res, da se nam veliko stvari ni "poklopilo“, Hrvaticam pa skoraj vse. Tudi proti Črnogorkam pričakujem isti pristop in borbenost, istočasno pa tudi bolj agresivno obrambo," je dejala Nina Jeriček.

 

 

"V napadu moramo biti bolj potrpežljive, kot smo bile na tekmi proti Hrvaški. Poskrbeti moramo še za tisto zaključno žogo v napadu in z njo najti za nas najugodnejšo rešitev. Težko bi govorila o zmagi, bomo pa naredile vse, da bomo prikazale boljšo igro kot na tekmi v Umagu," je pred nedeljsko tekmo s favoriziranimi Črnogorkami še pristavila Jeričkova.

 

 

Za Tamaro Mavsar (7 golov) je bila Ana Gros skupaj z Neli Irman (po 4 gole) druga najučinkovitejša Slovenka proti Hrvaški. "Seveda je nesmiselno, da bi metali puško v koruzo, se že vnaprej predajali in negativno razmišljali. Če bi to delali, to ne bi imelo zveze s športom. V tekmo moramo iti s pozitivnim razmišljanjem in z mislijo na zmago," je povedala Ana Gros.

 

 

"Kljub vsemu igramo pred domačimi gledalci in to je seveda pozitivna stvar za nas. Nismo brez možnosti in nič ni nemogoče proti Črnogorkam, ki smo jih enkrat že premagale. Takrat smo lahko spoznale, da niso vesoljke. V igri moramo popraviti določene stvari. Do konca kvalifikacij nas čaka še pet tekem in vse je še mogoče," je prepričana Grosova, igralka francoskega kluba Metz.

 

 

Tekma Slovenija - Črna gora bo v nedeljo, 11. oktobra, ob 16. uri v dvorani na Kodeljevem v Ljubljani. Sodili jo bosta Romunki Cristina Nastase in Simona Raluca Stancu, delegatka pa bo Nizozemka Monique Alsemgeest.

 

 

 

Na seznamu selektorja Uroša Bregarja za tekmo s Črno goro so naslednje igralke:

 

 

- vratarki: Miša Marinček, Sergeja Stefanišin (obe Krim Mercator)

 

 

- krilne igralke: Neli Irman (Zagorje), Tamara Mavsar, Polona Barič (obe Krim Mercator), Maja Zrnec (Göppingen, Nemčija)

 

 

- zunanje igralke: Teja Ferfolja (Mlinotest Ajdovščina), Ana Gros (Metz, Francija), Nina Jeriček, Maja Šon (obe Nimes, Francija), Ana Petrinja, Lina Krhlikar (obe Göppingen, Nemčija), Barbara Lazović (Vardar Skopje, Makedonija), Tjaša Stanko (Zagorje)

 

 

- krožni napadalki: Sanja Gregorc (Vac, Madžarska), Valentina Panger (Zagorje).

 

 

 

KVALIFIKACIJE ZA EP 2016 - ŽENSKE