11. 10. 2015

Slovenke po hudem boju tesno izgubile proti favoriziranim Črnogorkam

Ženska članska reprezentanca Slovenije je v drugem krogu kvalifikacij za nastop na EP 2016 na Švedskem doživela drugi poraz. Po porazu proti Hrvaški v Umagu (19:27) je v Ljubljani po hudem boju šele v napeti končnici klonila proti favoriziranim Črnogorkam z 20:22 (11:11).

 

 

SLOVENIJA - ČRNA GORA 20:22 (11:11)

 

 

Ljubljana - Dvorana Kodeljevo, gledalcev: 850, sodnici: Nastase in Stancu (obe Romunija).

 

 

Slovenija: Stefanišin, Marinček, Stanko, Ferfolja, Zrnec, Jeriček, Panger, Mavsar 6 (3), Lazović 6, Irman 2, Gregorc, Barić, Petrinja 1, Šon 5.

 

 

Črna gora: Rajčić, Hasanić, Petrović 3 (1), B. Pavičević, Grbić 1, Vukčević, Čavlović, I. Pavičević, Klikovac, Jauković 4, Bulatović 9 (2), Ramusović, Mehmedović 3, Despotović, Raičević 2.

 

 

Sedemmetrovke: Slovenija 3 (3), Črna gora 3 (3).

 

 

Izključitve: Slovenija 12 minut, Črna gora 10 minut.

 

 

 

Proti Črnogorkam, ki so aktualne olimpijske prvakinje iz Londona 2012 (v finalu so izgubile proti Norveški) in četrte z lanskega EP na Hrvaškem in Madžarskem (na EP leta 2012 v Srbiji pa so osvojile zlato kolajno), selektor slovenske reprezentance Uroš Bregar ni mogel računati na dve pomembni igrali. Zaradi poškodb sta manjkali Ana Gros (Metz) in Lina Krhlikar (Göppingen), kljub temu pa so Slovenke odlično začele tekmo na Kodeljevem.

 

 

Ne glede na nekatere čudne odločitve sodnic iz Romunije je slovenska izbrana vrsta, predvsem po zaslugi vratarke Miše Marinček (skupno je zbrala kar 18 obramb), proti favoriziranim Črnogorkam v deveti minuti vodila že s štirimi goli prednosti (5:1). Toda v nadaljevanju so se gostje, ki jih vodi selektor Dragan Adžić, počasi, toda zanesljivo začele približevati.

 

 

Med dvominutno izključitvijo so črnogorske rokometašice v 19. minuti najprej izenačile na 6:6, v naslednji minuti pa so si uspele priigrati prvo vodstvo na tekmi, ko je bilo na semaforju 7:6. Tudi nadaljevanje je pripadlo slovenskim nasprotnicam, ki so imele v 22. minuti prvič dva gola plusa (9:7), v 29. minuti pa že tri (11:8).

 

 

Toda končnica prvega polčasa tekme je pripadla Bregarjevi četi. Pri rezultatu 9:11 je bila izključena ena izmed igralk Črne gore, zaradi prehitrega vstopa na igrišče pa je bila tik zatem izključena še ena njena soigralka.

 

 

Dobro minuto je Slovenija igrala 6 na 4 in odlično izkoristila dve igralki več. Najprej je v polno s sedemmetrovke zadela Tamara Mavsar, tik pred koncem prvega polčasa pa je za izenačenje na 11:11 poskrbela Maja Šon.

 

 

V drugem polčasu je bila igra obeh ekip še bolj enakovredna. Med 31. in 48. minuto je bil rezultat kar sedemkrat izenačen, z enkratno izjemo na makedonski strani (15:13 v 40. minuti) pa si nobena reprezentanca v tem obdobju ni uspela priigrati več kot gola prednosti.

 

 

Odločitev o zmagovalcu tekme v Ljubljani je padla v napeti končnici, ki pa je na žalost gostiteljic pripadla nasprotnicam. V 48. minuti so slovenske rokometašice vodile še zadnjič na tekmi (19:18), nato pa so Črnogorke v osmih minutah naredile delni izid 4:0 in povedle z 22:19.

 

 

V predzadnji minuti so Slovenke zmanjšale na 20:22, po stativi Črnogork pa je Tamara Mavsar na začetku zadnje minute zapravila hitri protinapad. Po obrambi gostujoče vratarke je odbita žoga pripadla Slovenkam, ki pa so deset sekund pred konce zapravile še en napad in gostje so se veselile tesne in težko priborjene zmage.

 

 

Na prvi tekmi drugega kroga v skupini 4 je Makedonija na domačem igrišču izgubila proti Hrvaški z 22:36 (11:15).

 

 

Lestvica po 2. krogu: 1. Hrvaška 4 točke, 2. Črna gora 4, 3. Slovenija 0, 4. Makedonija 0.

 

 

Naslednji dve tekmi čakata reprezentanco Slovenije v marcu leta 2016, obakrat pa bo igrala proti Makedoniji. Prva tekma bo 9. ali 10. marca v Sloveniji, druga pa 12. ali 13. marca pa v Makedoniji.

 

 

 

KVALIFIKACIJE ZA EP 2016 - ŽENSKE