3. 12. 2015

RZS bo kandidirala za organizacijo kvalifikacijskega turnirja za OI 2016

Rokometna zveza Slovenije (RZS) se je na današnji korespondenčni seji odločila, da bo vložila kandidaturo za organizacijo enega od treh kvalifikacijskih turnirjev za nastop na poletnih olimpijskih igrah prihodnje leto v Rio de Janeiru. Turnirji bodo med 7. in 10. aprilom 2016.

 

 

Končno odločitev o prirediteljih kvalifikacijskih olimpijskih turnirjev bo februarja prihodnje leto sprejela Mednarodna rokometna zveza (IHF). V tem trenutku še ni jasno, kdo bo poleg Slovenije vložil kandidaturo, rok za prijavo namreč poteče 14. decembra.

 

 

Doslej so si vozovnico za Brazilijo poleg gostiteljev zagotovili še svetovni prvaki Francozi, zmagovalci azijskih olimpijskih kvalifikacij Katarci in panameriški prvaki Argentinci, olimpijski nastop pa si bosta izborila še evropski in afriški prvak. Evropsko prvenstvo bo na sporedu med 16. in 31. januarjem 2016 na Poljskem, afriško prvenstvo pa med 21. in 30. januarjem 2016 v Egiptu.

 

 

Slovenija, ki je na letošnjem svetovnem prvenstvu v Katarju zasedla osmo mesto in bila prva na čakalnem seznamu, si je nastop v dodatnih kvalifikacijah izborila po zmagoslavju Katarja na nedavnih azijskih olimpijskih kvalifikacijah v Dohi, poleg Slovenije pa imajo nastop v kvalifikacijah že zagotovljene Poljska, Španija, Danska, Hrvaška, Nemčija, Čile, Iran in Bahrajn.

 

 

Prireditelji kvalifikacijskih turnirjev in razporeditev reprezentanc v skupinah bodo dokončne znani po evropskem prvenstvu na Poljskem in afriškem prvenstvu v Egiptu. Slovenija je trenutno uvrščena na prvi kvalifikacijski turnir, v tej skupini so še Poljska, Čile in afriški podprvak.

 

 

Na drugem turnirju naj bi nastopili Španija, Nemčija, Iran in tretjeuvrščena izbrana vrsta z evropskega prvenstva na Poljskem 2016, na tretjem turnirju pa Danska, Hrvaška, drugouvrščena reprezentanca z evropskega prvenstva na Poljskem 2016 ter Bahrajn.

 

 

A kvalifikacijske skupine - vsaka od njih bo tvorila štiri reprezentance, po najboljši dve pa se bosta prebili na OI - še niso dokončno oblikovane. V primeru francoskega zmagoslavja na Poljskem bi si neposredno vozovnico za Rio izborila tudi drugouvrščena izbrana vrsta z evropskega prvenstva.

 

 

Ob tem pa lahko na Poljskem po visokih mestih posežejo tudi reprezentance, ki še nimajo zagotovljenega nastopa v dodatnih kvalifikacijah, kot so denimo Švedska, Madžarska, Islandija. Vse to bi prineslo določene spremembe v nabor in razporeditev reprezentanc na dodatnih kvalifikacijskih turnirjih za olimpijske igre.