6. 12. 2015

Liga prvakov: Paris St. Germain na domačem igrišču premočan za Celje

V desetem krogu skupine A v evropski ligi prvakov so rokometaši Celja Pivovarne Laško gostovali v Parizu in osmič v letošnji sezoni ostali praznik rok. Domači Paris St. Germain jih je premagal z rezultatom 32:27 (17:12) in prevzel prvo mesto v skupini.

PARIS ST. GERMAIN - CELJE PIVOVARNA LAŠKO 32:27 (17:12)

Pariz - Dvorana George Carpentier, gledalcev: 2600, sodnika: Baumgart in Wild (oba Nemčija).

Paris St. Germain: Annonay, Omeyer, Melić, Mollgaard 1, Vori 1, Kounkoud, Barachet, Gunnarsson, Abalo 3, L. Karabatić 3, Hansen 9 (3), Narcisse 7 (1), Onufrijenko, Honrubia 2, N. Karabatić 6, M'tima.

Celje Pivovarna Laško: Lesjak, Gajić, Blagotinšek 5, Ivić 1, Babarskas, Janc 4, Marguč 3 (1), Poteko 3, Zarabec 2, Dujmović, Kodrin, Fižuleto, Patrianova 2, Dobelšek, Mlakar 5, Žvižej 2.

Sedemmetrovke: Paris St. Germain 5 (4), Celje Pivovarna Laško 2 (1).

Izključitve: Paris St. Germain 2 minuti, Celje Pivovarna Laško 6 minut.

Celjani se iz francoske prestolnice vračajo praznih rok, res pa je, da so se točki ali celo dvema proti imenitni rokometni zasedbi iz Pariza nadejali samo največji optimisti. Po današnji tekmi bo nastopil več kot dvomesečni premor zavoljo evropskega prvenstva za moške v začetku prihodnjega leta na Poljskem, na katerem bo nastopila tudi Slovenija.

Pred zadnjimi štirimi tekmami v skupini A imajo Celjani slab izhodiščni položaj za morebitno uvrstitev v osmino finala. Za šestouvrščeno Wislo iz Plocka zaostajajo že za pet točk, naslednjo tekmo pa bodo slovenski prvaki 13. februarja igrali prav na Poljskem. Nato jih 20. februarja čaka domača tekma z nemškim Flensburgom, 27. februarja se bodo v gosteh pomerili s hrvaškim Zagrebom, 5. marca pa bodo gostili turški Bešiktaš.

Celjski rokometaši so obračun v dvorani George Carpentier začeli tako, kot so si najmanj želeli. V napadu so bili povsem nebogljeni, naredili so veliko tehničnih napak ter sprožali strele iz neizdelanih položajev, ob tem pa je bila njihova obramba podobna luknjičastemu švicarskemu siru. Vse te vrzeli so gostitelji s pridom izkoristili sebi v prid in v deveti minuti povedli kar s 5:0.

Trener Branko Tamše je tako bil prisiljen že v deveti minuti zahtevati minuto odmora, njegovi varovanci pa so prvi gol dosegli po devetih minutah in 42 sekundah igre, ko je s krilnega položaja v polno zadel Luka Žvižej. Po tako klavrnem uvodu je bila hitro jasno, da bodo Parižani brez posebnega napora osvojili načrtovani točki in nadaljevali boj za prvo mesto v skupini A z madžarskim Veszpremom in nemškim Flensburgom, ki prinaša neposredno uvrstitev v četrtfinale, vsak prosti dan pa pri resni evropski ekipi v tako strnjenem tekmovalnem domačem in mednarodnem programu veliko šteje.

Zavoljo tega so Parižani, ki jih vodi nekdanji selektor slovenske reprezentance in trener Celja Zvonimir Serdarušić, tudi nekoliko zmanjšali frekvenco svojih obratov, a kljub temu vseskozi rutinirano in brez večjih naporov držali slovenske prvake na varni razdalji. Celjani so v 15. minuti zaostajali za šest golov (2:8), tri minute kasneje pa znižali na 6:10. Bližje niso zmogli, imenitni Francozi so bili vseskozi za korak ali dva pred njimi.

Ob tem je domači veteran Thierry Omeyer nanizal nekaj bravuroznih obramb (na cli tekmi jih je zbral kar 20) in zasejal dodaten strah med celjske rokometaše, tako da so v 25. minuti zaostajali že za sedem golov (8:15). Končnico prvega polčasa so odigrali veliko bolje, dvakrat so se približali na štiri gole zaostanka, polčas pa zaključili s primanjkljajem petih (12:17).

V drugem odmoru Celjani niso zmogli narediti kakovostnega premika v svoji igri, Parižani so bili vsaj za razred boljši od njih. V 40. minuti je zaostanek slovenskih prvakov prvič narasel na osem golov (16:24), rezultatski primanjkljaj je v 54. minuti znašal že devet (21:30), na koncu pa so igrišče zapustili z minus pet (27:32).

Branko Tamše, trener Celja Pivovarne Laško: "Čestitke PSG za zmago. Pokazalo se je, da imajo same izjemno kvalitetne igralce, ki so danes pokazali, zakaj so v PSG in zakaj se bodo borili za vrh lige prvakov. Moram reči, da so naši mladi fantje določene segmente igre odigrali zelo dobro. Vendar, če želimo biti z njimi v egalu skozi vso tekmo, potem moramo imeti res dober dan na obeh straneh igrišča. Vendar nam danes tudi tega niso dovolili, saj so se na začetku zelo dobro postavili v obrambi, hrbet pa jim je ščitil izjemen Omeyer. Moram pa pohvaliti svoje fante, ki so pokazali nekaj zelo atraktivnih potez in si prislužili aplavz pariške publike. Od tega trenutka razmišljamo še samo o Gorenju v slovenskem pokalu in bomo usmerili vse moči, da jih z dobro igro premagamo."

Urban Lesjak, vratar Celja Pivovarne Laško: "Nismo začeli tako, kot smo si želeli. PSG je začel zelo dobro v obrambi in nam niso dovolili, da bi se razigrali. V drugem polčasu smo pokazali sodoben, hiter in predvsem atraktiven rokomet, kar so znali nagraditi tudi domači navijači. Pohvaliti moram soigralce, ki se niso predajali in so do konca vztrajali pri igri, kar je prineslo izenačen drugi polčas."

Rezultati 10. kroga v skupini A: Paris St. Germain - Celje Pivovarna Laško 32:27 (17:12), Wisla Plock - Zagreb 23:23 (11:12), Kiel - Veszprem 25:24 (11:12), Bešiktaš – Flensburg 26:34 (16:17).

Lestvica: Paris St. Germain in Flensburg po 16 točk, Veszprem 15, Kiel 11, Zagreb 9, Wisla Plock 8, Celje Pivovarna Laško 3, Bešiktaš 2.

Foto: RK Celje Pivovarna Laško

EVROPSKA LIGA PRVAKOV - SEZONA 2015/16