23. 1. 2015

Slovenci po porazu s Španijo tretji v skupini, v osmini finala z Makedonijo

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v zadnjem krogu prvega dela svetovnega prvenstva v Dohi izgubila proti Španiji s 26:30 (10:14). Slovenci so osvojili tretje mesto v skupini A, njihov nasprotnik v osmini finala v nedeljo, 25. januarja, ob 16.30 pa bo Makedonija.

 

 

SLOVENIJA - ŠPANIJA 26:30 (10:14)

 

 

Doha - Dvorana Duhail, gledalcev: 1500, sodnika: Geipel in Helbig (oba Nemčija).

 

 

Slovenija: Škof, Prošt, Kavtičnik 1, Natek 4, Dolenec 4, Špiler 1, Skube, M. Žvižej 2, L. Žvižej 1, Gaber 1, Zorman 2, Bezjak 4, Kozlina, Gajić 5 (1), Bundalo, Bombač 1.

 

 

Španija: Sierra, Perez de Vargas, Rocas 2, Maqueda 1, Tomas 3, Entrerrios 2, Aguinagalde 2, Ugalde 3, Andreu 1, Rodriguez 1, Canellas 1 (1), Morros, Garcia 3, Rivera 6 (2), Guardiola, Dušebajev 5.

 

 

Sedemmetrovke: Slovenija 5 (2), Španija 4 (3).

 

 

Izključitve: Slovenija 10 minut, Španija 6 minut.

 

 

Rdeč karton: Guardiola (43.).

 

 

 

Izbranci Borisa Deniča so doživeli drugi poraz v Katarju, po gostiteljih letošnjega sklepnega turnirja so jim rokometno mero vzeli tudi branilci naslova svetovnih prvakov iz Španije. Poraz v tukajšnji dvorani Duhail jim je - ob treh zmagah proti Čilu, Belorusiji in Braziliji - navrgel končno tretje mesto v skupinskem delu tekmovanja.

 

 

Tako jih v osmini finala, ki bo na sporedu v nedeljo, 25. januarja, čaka Makedonija, ki je po zmagi proti Avstriji s 36:31 osvojila drugo mesto v skupini B.

 

 

V primerjavi z minulimi dvoboji v Dohi močno premešana slovenska uvodna napadalna postava - na krilnih položajih sta bila Vid Kavtičnik in David Špiler, na zunanjih Sebastian Skube, Marko Bezjak in Jure Natek, na mestu krožnega napadalca Miha Žvižej - je dala del odgovora o slovenski strategiji za današnji dvoboj.

 

 

Po minulih štirih tekmah že nekoliko utrujeni slovenski rokometaši - v kadru za današnjo tekmo je bil tudi Uroš Bundalo namesto Blaža Blagotinška, medtem ko Denič ni hotel tvegati z nastopom Klemna Cehteta - so več kot varčevali moči za veliko bolj usoden dvoboj v osmini finala.

 

 

Deničevemu "eksperimentu" sprva ni kazalo najbolje. Predvsem je šepala igra v napadu, saj je španski vratar Gonzalo Perez de Vargas v uvodnih osmih minutah nanizal kar sedem obramb (do konca polčasa jih je zbral 13).

 

 

Na srečo pa jim Španci zavoljo solidne predstave njegovih varovancev v obrambi in nekaj sijajnih posredovanj Primoža Prošta (devet obramb v prvem polčasu) v uvodnih dvajsetih minutah niso ušli za več kot tri gole, pa še te so si priigrali v trenutkih, ko so imeli igralca več na igrišču.

 

 

Ob Deničevem postopnem dovajanju svežih moči so bili v prvi polovici tekme dokaj konkurenčni svetovnim prvakom s Pirenejskega polotoka, največji zaostanek so si pridelali v sami končnici prvega dela tekme, ko so lahkomiselno zastreljali dve sedemmetrovki - zgrešila sta Jure Dolenec in Dragan Gajić. V začetku zadnje minute prvega polčasa so zaostali z 9:14, na veliki odmor pa odšli s primanjkljajem -4 (10:14).

 

 

V drugem polčasu ni bilo zasuka v slovenski igri, vseskozi so capljali za tekmeci s Pirenejskega polotoka, ki je imel vseskozi rezultatski nadzor v svojih rokah. V prvi polovici drugega dela so sicer imeli priložnost tekmo narediti bolj razburljivo, a niso zadeli nekaj čistih strelov, ob tem pa so močno popustili tudi v obrambi.

 

 

To so na današnjem dvoboju prav tako ne najbolj prepričljivi Španci s pridom izkoristili in Slovencem, ki so se dobre tri minute pred koncem tekme znižali na 25:27, na skupno deveti tekmi na velikih tekmovanjih prizadejali še deveti poraz.

 

 

V slovenski izbrani vrsti je bil na današnji tekmi najbolj učinkovit Dragan Gajić s petimi goli, Jure Natek, Marko Bezjak in Jure Dolenec so jih dosegli po štiri. (sta)

 

 

Foto: Slavko Kolar

 

 

 

SP ZA MOŠKE - KATAR 2015