19. 4. 2015

Velenjčani po zmagi na Danskem na zaključnem turnirju pokala EHF

Rokometaši Gorenja bodo nastopili na zaključnem turnirju evropskega pokala EHF v Berlinu. Po zmagi proti Holstebroju v Rdeči dvorani (28:27) so bili Velenjčani boljši tudi na povratni četrtfinalni tekmi na Danskem z 31:30 (18:16) in se uvrstili med štiri najboljše ekipe v tem tekmovanju.

 

 

TVIS HOLSTEBRO - GORENJE VELENJE 30:31 (16:18)

 

 

Holstebro - Gräkjaer Arena, gledalcev: 1500, sodnika: Leszczynski in Piechota (oba Poljska).

 

 

Tvis Holstebro: Gade, Lind, Hansen 4, Larsen 1, Larholm 5 (1), Nielsen 5, Sörensen, Bramming 7, Thogersen, Madsen, Bitsch, Norager, Oechsler, Jensen, Jörgensen, Christensen 8.

 

 

Gorenje Velenje: B. Burić, Zaponšek, Božović, Cehte 3, Medved 2, S. Burić 2, Szyba 4, Skube 8 (2), Golčar, Šoštarič 7, Kleč, Dobelšek, Gams, Nosan 2, Dujmovič 3, Bećiri.

 

 

Sedemmetrovke: Tvis Holstebro 2 (1), Gorenje Velenje 4 (2).

 

 

Izključitve: Tvis Holstebro 4 minute, Gorenje Velenje 10 minut.

 

 

 

Izbranci velenjskega trenerja Gregorja Cvijiča so sijajno odprli povratno tekmo na Danskem. Obramba je bila na najvišji ravni, igra v napadu raznovrstna, "ose" pa so si v šesti minuti priigrale vodstvo s 5:2. Med strelce se je vpisalo pet igralcev, po njihovem vodstvu v 11. minuti s 7:3 pa so gostitelji zahtevali minuto odmora in že v naslednji minuti znižali na 5:7.

 

 

V 17. minuti so jih Danci ujeli (10:10), Cvijič pa je poklical igralce na posvet in skušal svoje varovance vrniti na zmagovite tirnice. To mu je v celoti uspelo, Velenjčani so do konca polčasa povsem prevzeli nadzor na parketu in v 27. minuti gostiteljem ušli na 18:13.

 

 

Najbolj je blestel Staš Skube, ki je navkljub poškodbi stisnil zobe in v prvi polovici tekme dosegel šest golov. Odličen je bil tudi vratar Benjamin Burić, ki je že v prvem polčasu zbral deset obramb. Velenjčani so v sami končnici prvega dela popustili, na velik odmor so odšli s prednostjo dveh golov (18:16).

 

 

V drugem polčasu so jih gostitelji že v četrti minuti nadaljevanja ujeli in izenačili na 19:19. "Osam" je danska agresivna obramba povzročila silne preglavice, a so se nanjo privadili, tako da so jim v 41. minuti spet ušli na 23:20.

 

 

A nato so slovenski zašli v krizo, gostitelji so jih pet minut kasneje znova ujeli (23:23), v 50. minuti - pred tem je Skube zapravil dve sedemmetrovki - pa prvič na dvoboju zaostali s 25:26. V izjemno dramatični končnici je bilo več preudarnosti na strani velenjskih rokometašev, ubranili so se tudi v trenutkih, ko so imeli dva igralca manj na igrišču.

 

 

V 52. minuti je Tvis Holstebro vodil s 27:26, toda nato je Cvijičeva četa dosegla tri gole zapored in štiri minute pred koncem povedla z 29:27. Danska ekipa je nato hitro izenačila na 29:29, toda v prelomnih trenutkih dvoboja je spet blestel vratar Burić, ki je zbral 16 obramb.

 

 

Po nekaj zapravljenih napadih na obeh straneh je na začetku zadnje minute Marko Dujmovič poskrbel za vodstvo Gorenja s 30:29, pol minute pred koncem pa je Jonas Larholm s sedemmetrovke izenačil na 30:30. Že pred tem je bilo jasno, da bo domači ekipi zmanjkalo časa za morebiten preobrat (za napredovanje bi morala zmagati z dvema goloma razlike), zmagoviti zadetek za goste pa je tik pred koncem dosegel Michal Szyba.

 

 

Na današnji tekmi sta bila v velenjski ekipi najbolj učinkovita Mario Šoštarič z osmimi in Staš Skube s sedmimi goli. Zaključni turnir letošnjega pokala EHF bo 16. in 17. maja v Berlinu. Žrebanje polfinalnih parov bo v torek, 21. aprila, v tem nemškem mestu.

 

 

Poleg ekipe Füchse Berlin, ki si je zagotovila direktno uvrstitev na final four kot organizatorica tekmovanja, in Gorenja bosta v Berlinu igrala še nemški Hamburg in danski Skjern. Hamburg je po porazu proti Eskilstuni Guif na Švedskem s 26:29 doma zmagal s 27:22 (13:11) in se s skupnim rezultatom 53:51 uvrstil med štiri najboljše ekipe v pokalu EHF. Bolj izenačeno je bilo na tekmi Melsungen - Skjern: Danci, ki so na prvi tekmi doma zmagali s 25:20, so na povratni v Nemčiji izgubili z enako razliko (23:28), po skupnem rezultatu 48:48 pa so se uvrstili na zaključni turnir v Berlinu zaradi večjega števila doseženih zadetkov v gosteh.

 

 

Zasedba iz Šaleške doline se je tretjič uvrstila v polfinale enega od treh evropskih pokalov. V sezoni 2003/04 je igrala v polfinalu pokala pokalnih zmagovalcev, kjer je morala priznati premoč španskemu Valladolidu, ki je zmagal s skupnim izidom 64:58. V sezoni 2008/09 je nastopila v velikem finalu pokala EHF in izgubila proti nemškemu Gummersbachu s skupnim izidom 50:55.

 

 

Gregor Cvijič, trener Gorenja: "Verjel sem v svoje fante in napredovanje na sklepni turnir, a tudi moji fantje so verjeli v končno zmago. Vse čestitke fantom, na obeh četrtfinalnih tekmah so se borili in držali vseh navodil iz slačilnice ter se zasluženo uvrstili med štiri najboljše ekipe v pokalu EHF. Na povratni tekmi na Danskem je odločila naša zbranost pri strelih na gol in kolektivna igra. Ne glede na veliko število prejetih golov je bila tudi naša obramba na visoki ravni. Pokazali smo, da smo prava ekipa, ki ni odvisna zgolj od posameznikov. Danes je zmagala ekipa, le to je garancija za uspeh. Na žrebu nimam nobene posebne želje, v bistvu je povsem nepomemben naš tekmec v polfinalu. Do samega sklepnega turnirja sploh ne bomo razmišljali o Berlinu, temveč se bomo povsem osredotočili na tekme državnega prvenstva, kjer so pred nami prav tako zahtevne tekme, med drugim tudi polfinale končnice državnega prvenstva. Šele po tekmah z Mariborom se bomo posvetili našemu tekmecu v polfinalu pokala EHF."

 

 

 

Foto: RK Gorenje Velenje

 

 

 

EVROPSKI POKAL EHF ZA MOŠKE - SEZONA 2014/15