13. 8. 2015

Na SP v Rusiji kadeti zmagali četrtič zapored, tokrat je padla Japonska

V četrtem krogu skupine D na svetovnem prvenstvu v Rusiji je moška kadetska reprezentanca Slovenije (U-19) dosegla četrto zmago zapored. Slovenci so bili tokrat boljši od Japonske z rezultatom 37:23 (19:13).

SLOVENIJA - JAPONSKA 37:23 (19:13)

Jekaterinburg - Športna dvorana, gledalcev: 100, sodnika: Diop in Faye (oba Senegal).

Slovenija: Kastelic (9 obramb), Leben (5 obramb), Moljk, Stojnič 4, Kavčič 1, Vlah, Kocbek 1, Janc 8 (1), Krečič 5, Prevolnik, Kotar 4, Malus 2, Sokolič 2, Planinc 1, Marguč 7, Cvetko 2.

Japonska: Horoya (1 obramba), Takamitsu (0 obramb), Nakamura (3 obrambe), Sonoda, Yasumoto, Tasato 4, Ozawa 1, Ishado 8, Otani, Yasuhira 3 (3), Makino, Nomura 1, Yamamoto 3, Yamada 1, Kawakami 1, Tokuda 1.

Sedemmetrovke: Slovenija 2 (1), Japonska 4 (3).

Izključitve: Slovenija 6 minut, Japonska 0 minut.

Po zmagah proti Tuniziji (31:18), Argentini (29:15) in Braziliji (34:27) se je ekipa trenerja Janija Klemenčiča veselila še četrte zaporedne zmage na letošnjem svetovnem prvenstvu v Rusiji. Tokrat je bila žrtev naših kadetov reprezentance Japonske, ki je klonila za 14 golov (37:23).

Japonci, ki so v prvih treh tekmah enkrat zmagali (Argentina) in dvakrat izgubili (Brazilija, Francija), v šestdesetih minutah tekme v Jekaterinburgu niso niti enkrat vodili ali držali neodločen rezultat. Slovenci so že po manj kot petih minutah vodili s 6:3, na začetku osme minute pa z 8:4.

Najboljši strelec tekme Blaž Janc je v 14. minuti poskrbel za prvo prednost slovenske reprezentance s petimi goli (11:6), po delnem rezultatu 4:0 pa je bilo v 22. minuti na semaforju že 17:9 za ekipo trenerja Klemenčiča. V zadnjih minutah prvega polčasa je Japoncem s tremi zaporednimi goli za 18:13 uspelo vsaj malo omiliti visok zaostanek.

V drugem polčasu so slovenski kadeti počasi, toda zanesljivo večali razliko v svojo korist. Ta je v 43. minuti prvič znašala deset golov (28:18), pri vodstvu z 29:20 pa je slovenska izbrana vrsta v dobrih štirih minutah poskrbela za delni rezultat 5:0 in skupno vodstvo s plus 14 (34:20).

To je bila na tekmi z Japonci tudi največja prednost naših igralcev, ki so jo do konca še dvakrat izenačili (35:21, 37:23). O veliki premoči Slovenije je zelo zgovoren tudi podatek, da je imela naša reprezentanca neverjetno, več kot 84-odstotno učinkovitost pri strelih na gol (44:37), Japonci pa manj kot 48-odstotno (48:23).

Oba slovenska vratarja sta skupaj zbrala 14 obramb, trije japonski golmani pa skupaj samo štiri. Za Slovenijo so največ golov dosegli Blaž Janc (8), Gal Marguč (7) in Grega Krečič (5), za Japonsko pa Hiromu Ishado (8) in Katsuki Tasato (4).

V zadnjem krogu skupinskega dela se bo Slovenija srečala s Francijo. Tekma z evropskimi prvaki, ki bo na sporedu v petek, 14. avgusta, ob 11. uri, bo odločala o prvem mestu v skupini D.

Na ostalih dveh tekmah četrtega kroga v skupini D je Francija premagala Brazilijo s 27:23 (14:9), Tunizija pa Argentino pa s 35:29 (18:12). Vrstni red po 4. krogu: Slovenija in Francija po 8 točk, Brazilija 2, Japonska in Tunizija po 2, Argentina 0.

SPORED IN REZULTATI TEKEM SLOVENIJE NA SP 2015:

Sobota, 8. avgust 2015:

Slovenija - Tunizija 31:18 (14:9)

Ponedeljek, 10. avgust 2015:

Slovenija - Argentina 29:15 (14:8)

Torek, 11. avgust 2015:

Slovenija - Brazilija 34:27 (22:13)

Četrtek, 13. avgust 2015:

Slovenija - Japonska 37:23 (19:13)

Petek, 14. avgust 2015:

ob 11.00: Slovenija - Francija