23. 11. 2015

Poljska in EP kot priložnost na športnem in poslovnem področju

Pokal za zmagovalca moškega EP 2016 na Poljskem je danes začel dvodnevno turnejo po Sloveniji. Pawel Czerwinski, poljski veleposlanik v Sloveniji, upa, da si bo največji športni dogodek na Poljskem v letu 2016 na samem prizorišču v živo ogledalo tudi veliko število slovenskih privržencev.

 

 

Med vsemi šestnajstimi rokometnimi izbranimi vrstami najbolj zaželena lovorika na evropskem prvenstvu, ki bo med 16. in 31. januarjem v Krakovu, Katovicah, Vroclavu in Gdansku, je danes na ogled v največjih Mercatorjevih prodajnih centrih v Novem mestu in Ljubljani. V torek, 24. novembra 2015, bo trofeja, ki jo bo dobil prvak Evrope, na ogled še v Velenju med 10.15 in 12.30 ter v Celju med 13.15 in 15.15 uro, obakrat v Mercatorjevem centru.

 

 

V poslovalnici turistične agencije Kompas v Ljubljani se je danes tudi uradno začel slovenski "Trophy Tour". Poleg poljskega veleposlanika v Sloveniji sta se dogodka udeležila še predstavnik organizacijskega odbora Euro 2016 in član poljske rokometne zveze Klaudiusz Sevkovic ter vodja prizorišča v Vroclavu in član organizacijskega odbora Eura 2016 Andrzej Barbowski. Slovensko stran so zastopali podpredsednik RZS Boštjan Kozole, selektor slovenske reprezentance Veselin Vujović in reprezentant Luka Žvižej.

 

 

Prav vsi pa so izrazili upanje, da bo bližnji športni dogodek vzbudil veliko zanimanje med slovenskim rokometnimi navdušenci, hkrati pa se bodo še bolj poglobile prijateljske vezi med obema državama. Slovenija bo v prvem delu evropskega prvenstva na Poljskem igrala v Vroclavu, kjer jo čakajo tekme s Švedsko (16. januar), Španijo (18. januar) in Nemčijo (20. januar).

 

 

V glavni del se bodo uvrstile tri najboljše izbrane vrste iz skupine C in se nato križale s skupino D iz Gdanska, kjer bodo nastopili Danska, Madžarska, Rusija, Črna gora. V skupini A v Krakovu bodo igrali Francija, Poljska, Makedonija in Srbija, v skupini B v Katovicah pa Hrvaška, Islandija, Belorusija in Norveška.

 

 

V okviru priprav za sklepni turnir bo pred odhodom na Poljsko igrala štiri prijateljske tekme. Z Makedonijo se bo pomerila 4. januarja v Krškem in dan kasneje v Celju, s Hrvaško pa 8. januarja v Poreču, Umagu ali Novigradu ter dan kasneje v Kopru.

 

 

Slovenija je doslej devetkrat nastopila na evropskih prvenstvih, najboljši rezultat pa je dosegla na domačih tleh leta 2004, ko je osvojila odličje srebrnega leska. Na Hrvaškem 2000 je bila peta, v Srbiji 2012 šesta, v Švici 2006 osma, na Portugalskem 1994 in Norveškem 2008 deseta, v Španiji 1996 in Avstriji 2010 je zasedla 11., na Švedskem 2002 pa 12. mesto. Manjkala je na sklepnih turnirjih v Italiji 1998 in na Danskem 2014.

 

 

V sklopu evropskega prvenstva se bodo med 16. in 21. januarjem - tako je bilo tudi na letošnjem svetovnem prvenstvu v Katarju - predstavila tudi slovenska podjetja, Rokometna zveza Slovenije (RZS) pa bo v ta namen v Vroclavu vzpostavila Slovensko središče - I feel Slovenia. RZS na čelu s predsednikom uprave Gorenja in predsednikom zveze Franjem Bobincem upa, da lahko Slovenija na 40-milijonskem poljskem trgu uspešno poveže gospodarstvo, šport in politiko.

 

 

Pri omenjenem projektu poleg RZS in Gospodarske zbornice Slovenije sodelujejo tudi ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ministrstvo za zunanje zadeve, javna agencija Spirit, Slovenska turistična organizacija in Vseslovensko združenje malih delničarjev. Častni pokrovitelj slovenskega središča v Vroclavu bo slovenski predsednik Borut Pahor.

 

 

V Vroclavu bo v času evropskega prvenstva zaživela tudi slovenska navijaška hiša. V njej bo vsak dan od 16. do 20. januarja 2016 organizirana zabava za slovenske navijače, v okviru katere bodo organizirana druženja z reprezentanti Slovenije ob slovenski glasbi ter ugodnih cenah hrane in pijače.

 

 

Turistična agencija Kompas je sporočila, da je doslej prodala že približno 150 sedemdnevnih, petdnevnih ali štiridnevnih programov za ogled slovenskih tekem na Poljskem.