22. 7. 2016

V Kopru zmaga tudi na tretji pripravljalni tekmi

Slovenska moška reprezentanca je na prvi izmed dveh zaporednih prijateljskih tekem proti hrvaški izbrani vrsti vknjižila novo zmago, tretjo v sklopu priprav za nastop na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru. Izbranci Veselina Vujovića so bili v koprski dvorani Bonifika boljši s 27:25.

Pred tekmo so gledalci v dvorani Bonifika pozdravili mimohod slovenske olimpijske reprezentance, ki je tako dodatno začinila 39. medsebojni obračun Slovenije in Hrvaške. Če so bili Hrvati v teh doslej boljši, saj so zmagali 24-krat, pa so tokrat izbranci selektorja Vujovića prišli do svoje 14. zmage v boju s Hrvati. En dvoboj se je končal neodločeno. Slovenci so imeli večino tekme pobudo, Hrvati so na tekmi vodili zgolj pri 8:7, dvoboj pa je dokončno odločil Miha Zarabec z zadetkom za končnih 27:25 dobro minuto pred koncem.

Tekmo je z zadetkom odprl Matej Gaber, ki je prav na dan tekme praznoval 25. rojstni dan. Pred tekmo je malce slavil tudi Uroš Zorman, ki je odigral rekordno 218. tekmo za slovensko vrsto. Gledalci, ki so dodobra zapolnili tribune koprske dvorane, so sicer v uvodu videli precej enakovredno tekmo in tudi nekaj poskusov igranja brez vratarja, a priprava na nova pravila v Riu je na videz prinesla več zmede kot koristi v napad enih in drugih.

Sicer pa so v borbeni predstavi imeli pobudo Slovenci, spodbujani tudi z Vujovićevimi napotki v stilu "igraj bolj sproščeno, ne kot robot", ki so prvič pobegnili za dva zadetka v osmi minuti po dveh zaporednih golih Gašperja Marguča, za tri so prvič vodili v 27. minuti po zadetku Marka Bezjaka, najvišjo prednost v prvem delu pa je v zadnji minuti priigral Jure Dolenec, ko je zadel za 13:9.

Hrvati so v uvodu drugega dela hitro izničili slovensko prednost, saj je Marko Kopljar zadel trikrat zapovrstjo. Toda zatem so se Slovenci znova zbrali in pokazali kar nekaj všečnih potez, cepelin, individualne rešitve, izdelane akcije, s katerimi so spet prevzeli pobudo. Obenem pa je na lep način v 36. minuti hrvaško igro brez vratarja - to so gosti igrali kar pogosto - kaznoval Bezjak, ko je zadel v prazno mrežo izpred svojega gola.

Slovenci so nato ves čas vodili za dva, tri, tudi štiri zadetke, v 54. minuti pa so se Hrvati spet približali na zgolj gol zaostanka, ko je neuspešno slovensko igro brez čuvaja mreže kaznoval Igor Karačić. V zanimivi končnici pa je odločilni gol za zmago Slovenije dosegel Zarabec, ko je dobro minuto pred koncem zadel za 27:25.

Slovenske fante v torek, v Opatiji čaka povratna tekma s Hrvati, pred začetkom olimpijskega turnirja pa se bodo na prizorišču pomerili še z Danci.

Blaž Blagotinšek, slovenski reprezentant:
"Do določene meje smo lahko zadovoljni s prikazanim. V naši igri so se še kazale nekatere napake, ki so posledice napornega pripravljalnega obdobja. Z vsako tekmo našo pripravljenost stopnjujemo in jo skušamo nadgraditi. V drugem polčasu smo bili malo utrujeni, nekoliko nam je popustila osredotočenost, a tekmo smo uspešno pripeljali h koncu."

Koper, petek, 22. julij:
SLOVENIJA : HRVAŠKA 27:25 (13:9)
Slovenija: Blagotinšek 4, Henigman 1, Marguč 3, Kavtičnik 2, Janc 1, Dolenec 2 Cingesar 1, Skube, Poteko 1, Miklavčič, Gaber 2, Zorman, Bezjak 4, Razgor, Zarabec 3, Bombač 3, Skok, Škof (10 obramb), Lesjak (3 obrambe).
Hrvaška: Stevanović, Mihić 3, Duvnjak 1, Kopljar 6, Gojun, Matulić, Pešić 3, Ivić 2, Karačić 3, Kontrec, Štrlek 3, Čupić 2, Slišković 4, Cindrić 1, Brozović 1.
Torek, 26. julija, Opatija, ob 20.30:
HRVAŠKA : SLOVENIJA

Četrtek, 4. avgusta, ob 19.30 (00.30 SLO), Rio de Janeiro:
SLOVENIJA : DANSKA

Maribor, 16. julija:
SLOVENIJA : TUNIZIJA 33:25 (15:14)
Slovenija:
 Blagotinšek 2, Henigman, Marguč 7, Kavtičnik 2, Janc 6, Dolenec 3, Škof, Cingesar 4, Skube 2, Poteko, Miklavčič, Gaber 1, Zorman, Razgor 1, Bombač 4, Lesjak.
Tunizija: Missaoui, Toumi 3, Tej 2, Maaref, Bannour 3, Maggaiz, Haj Youssef, Sanai 3, Boughanmi 4, Saied, Hosni, Ben Salah, Hammed 2, Chouiref 3, Soussi 1, Jallouz 5.

Tunizija, 17. julija:
SLOVENIJA : TUNIZIJA 39:24 (22:9)
Slovenija:
 Skok, Lesjak, Blagotinšek 1, Henigman 2, Marguč 3, Kavtičnik 4, Janc 6, Dolenec 2, Cingesar 5, Skube, Poteko, Miklavčič 1, Gaber 4, Bezjak 5, Razgor 1, Zarabec 4, Bombač 1.
Tunizija: Missaoui, Maggaiz, Bedoui, Toumi 3, Tejissam, Maaref, Bannour, Bhar, Haj, Sanai 2, Boughanmi 5, Saied, Hosni, Ben Salah 3, Hammed 3, Chouiref 3, Soussi 2, Jallouz 3