4. 1. 2016

Na prvi pripravljalni tekmi v Krškem za EP naši rokometaši remizirali z Makedonijo

Moška članska reprezentanca Slovenije je o okviru priprav za nastop na EP na Poljskem odigrala prvo od skupno štirih pripravljalnih tekem. V Krškem se je srečala z Makedonijo, tekma pa se je končala z neodločenim rezultatom - bilo je 28:28 (13:10).

 

 

SLOVENIJA - MAKEDONIJA 28:28 (13:10)

 

 

Krško - Športna dvorana, gledalcev: 1000, sodnika: Kavalar in Teršek (oba Slovenija).

 

 

Slovenija: Skok, Škof, Lesjak, Zarabec, Cingesar 2, Marguč 4 (2), Kavtičnik, Cehte, Dolenec 2, Skube, Poteko, Miklavčič 5, M. Žvižej 1, L. Žvižej, Blagotinšek, Gaber 5, Zorman, Gajić 3 (1), Razgor, Bombač 2 (1), Mačkovšek 4.

 

 

Makedonija: Mitrevski, Ristovski, Dupjačanec, Manaskov 2, Stoilov, 2 Kukoski, K. Lazarov 7 (5), Mitkov 4, Jonovski, Taleski, Mirkulovski, V. Markoski, N. Markoski, Mojsovski 2, Pribak 3, Georgievski 3, F. Lazarov, Ojleski 3, Kuzmanovski, Peševski 2, Kosteski.

 

 

Sedemmetrovke: Slovenija 4 (4), Makedonija 5 (5).

 

 

Izključitve: Slovenija 12 minut, Makedonija 10 minut.

 

 

 

Slovenska moška izbrana vrsta se je na svoji prvi pripravljalni tekmi za nastop na evropskem prvenstvu med 15. in 31. januarjem na Poljskem z Makedonijo razšla z neodločenim izidom, v tem tednu pa jo čakajo še trije preizkusi pred odhodom v Wroclaw. Naslednjega bo imela že v torek, 5. januarja 2016, ko se bo v Celju znova pomerila z Makedonijo (ob 18.30), v petek (8. januar) in soboto (9. januar) pa bo dvakrat igrala s Hrvaško. Prva tekma bo v Ivanić-Gradu (19.00), druga pa v Kopru (16.15).

 

 

Naši in makedonski rokometaši so pred nekaj več kot letom dni na svetovnem prvenstvu v Katarju odigrali psihološko izjemno zahteven in veliko pomembnejši dvoboj od današnjega prijateljskega v Posavju, v osmini finala pa je Slovenija takrat ukanila Makedonijo in se prebila do četrtfinala. Tam je nato morala priznati premoč Franciji, ki je kasneje - po tekmi z gostitelji sklepnega turnirja - tudi osvojila odličje najbolj žlahtnega leska.

 

 

Na današnji tekmi v Krškem so izbranci slovenskega selektorja Veselina Vujovića - navzlic temu, da so v dopoldanskih urah v Zrečah opravili temeljit trening - bolj ali manj vseskozi prevladovali v prvi polovici tekme. V uvodu jim najprej ni steklo v napadu (v 13. minuti je bilo le 2:2), nato pa so počasi začeli lomiti odpor tekmecev in v 19. minuti prvič povedli s štirimi goli prednosti (7:3).

 

 

Glavni poudarek je bila igra v obrambi, z vstopom v tej sezoni izjemno vročega Deana Bombača, trenutno drugega strelca v evropski ligi prvakov (pred njim je le Danec v vrstah francoskega PSG Mikkel Hansen), pa je tudi slovenski napad začel dobivati lepšo podobo. Gostitelji so si tudi v nadaljevanju nekajkrat priigrali štiri gole prednosti (8:4, 9:5, 10:6, 11:7, 12:8, 13:9), na veliki odmor pa so odšli z vodstvom s 13:10.

 

 

Slovenci so precej medlo odprli drugo polovico tekme v Krškem, kar so Makedonci spretno izkoristili in kaznovali ter že v 37. minuti tekmo postavili v začetno izhodišče (15:15). Šest minut kasneje je selektor Vujović pri zaostanku z 18:20 zahteval minuto odmora, njegovi napotki pa so le predramili njegove varovance na igrišču.

 

 

S tremi zaporednimi goli Gašperja Marguča so samo dve minuti kasneje po delnem rezultatu 3:0 povedli z 21:20. Po zadnjem izenačenju na 22:22 v 47. minuti so slovenski rokometaši dosegli tri gole zapored in povedli s 25:22, toda v končnici so zaigrali neodgovorno in z napakami ter na koncu ostali brez zmage.

 

 

Makedonci, ki bodo prav tako igrali na EP na Poljskem v skupini A v Krakowu s Francijo, Poljsko in Srbijo, kljub zaostanku niso vrgli puške v koruzo. Šest minut pred koncem so se približali na gol zaostanka (24:25), nato pa jim je to uspelo še pri rezultatu 25:26 (56. minuta) in 26:27 (57. minuta).

 

 

Ko je slovenska reprezentanca v 58. minuti povišala svojo prednost na 28:26, je kazalo, da bo z zmago končala prvo pripravljalno tekmo. Toda gostje iz Makedonije so z igralcem več na igrišču dosegli dva gola, oba s črte sedmih metrov v predzadnji in zadnji minuti, zato se je tekma v Krškem končala brez zmagovalca.

 

 

Selektor Vujović je na prvi pripravljalni tekmi odpočil nekatere svoje igralce, priložnosti za dokazovanje med njegovimi 21 kandidati za Poljsko pa na današnji tekmi v Posavju niso dobili Gorazd Škof, Miha Zarabec, Blaž Blagotinšek, Simon Razgor, Vid Kavtičnik in Sebastian Skube.

 

 

V slovenski reprezentanci sta bila najbolj učinkovita David Miklavčič in Matej Gaber, ki sta dosegla po pet golov. Pri Makedoncih je bil najučinkovitejši Kiril Lazarov s sedmimi goli.

 

 

 

SPORED IN REZULTATI PRIPRAVLJALNIH TEKEM SLOVENIJE:

 

 

 

Ponedeljek, 4. januar 2016 (Krško):

 

 

Slovenija - Makedonija 28:28 (13:10)

 

 

 

Torek, 5. januar 2016 (Celje, dvorana Zlatorog):

 

 

ob 18.30: Slovenija - Makedonija

 

 

 

Petek, 8. januar 2016 (Ivanić Grad):

 

 

ob 19.00: Hrvaška - Slovenija

 

 

 

Sobota, 9. januar 2016 (Koper, dvorana Bonifika):

 

 

ob 16.15: Slovenija - Hrvaška