7. 1. 2016

Hrvati zadnji nasprotnik pred EP, Luka Žvižej postaja novi rekorder

Uvodni pripravljalni tekmi moške reprezentance Slovenije za EP na Poljskem nista navdušili, v Krškem in Celju je proti Makedoniji obakrat igrala neodločeno (28:28, 23:23). Zdaj sta pred njo še zadnja preizkusa proti Hrvaški: prva tekma bo v petek, 8. januarja, ob 19. uri v Ivanić-Gradu, druga pa v soboto, 9. januarja, ob 16.15 v Kopru.

 

 

Obe uvodni pripravljalni tekmi sta navzlic lepemu številu treningov v pripravljenem centru v Zrečah razkrili, da je selektor Veselin Vujović še vedno v iskanju prave kemije znotraj reprezentance in da je do odhoda v Vroclav pred njim še ogromno dela, prave zmožnosti njegovih varovancev pa bosta bržkone dali bližnji tekmi proti Hrvatom.

 

 

Slovenskega tabora navzlic dvema neodločenima izidoma ni zajela panika, stroka in igralci se zavedajo, da prave tekme šele sledijo, hkrati pa upajo, da bodo do šlezijskih obračunov proti Švedom, Špancem in Nemcem našli pravega "bombarderja" na zunanjem položaju.

 

 

S problemom se je ukvarjal tudi Vujovićev predhodnik Boris Denič, predvsem problematična je bila, in je še vedno, leva zunanja stran. "Vihravi" Borut Mačkovšek je silno nepredvidljiv in v iskanju samega sebe. V zadnjih letih je zamenjal kar lepo število klubov (Celje Pivovarna Laško, Hannover, Dinamo Minsk, Montpellier in Eisenach). Pri njegovi "alternativi" Klemenu Cehtetu se pozna, da igra v Združenih arabskih emiratih, to ligo pa je zdajšnji selektor opisal kot "ligo brez skrbi".

 

 

Slovenijo konec tega tedna čakata dve tekmi proti Hrvaški, petkova tekma v Ivanić-Gradu se bo pričela ob 19. uri, koprska dan kasneje pa ob 16.15. "Na prijateljskih tekmah nikoli ne analizirano tekmecev. Na bližnjih dvobojih s Hrvaško končna izida ne bosta v ospredju. Želimo zmagati, a tudi morebitna poraza me ne bosta posebej zaskrbela. Za nas je najbolj pomembna uvodna tekma na evropskem prvenstvu proti Švedski, do nje pa je še več kot teden dni," je pred zadnjima dvema pripravljalnima tekmama dejal selektor Veselin Vujović.

 

 

Selektor bo končni seznam potnikov za Poljsko razkril 12. ali 13. januarja. Na današnji tiskovni konferenci v Zrečah je bil glede kadra za Vroclav zelo skrivnosten, še najbolj konkretne besede je izrekel v zvezi s Cehtetom. "Pred začetkom priprav sem bil prepričan, da si bo Cehte izboril nastop na EP, po dveh prijateljskih tekmah z Makedonijo pa sem v dvomih. A to ne pomeni, da Cehteta ne bo med potniki v Vroclav, a prav tako ne, da bo odpotoval," je dejal selektor Vujović.

 

 

Najbolj čustveno bo tekmo v Ivanić-Gradu pri Zagrebu pričakal Luka Žvižej, ki se je na torkovi tekmi v Celju izenačil z Benom Lapajnetom po številu reprezentančnih nastopov, proti Hrvatom pa bo igral že 213 tekmo. A krilnemu igralcu se obeta še en rekord, v primeru, da bo na bližnjih tekmah dosegel več kot tri gole, potem bo zasedel prvo mesto na večni lestvici reprezentančnih strelcev. Dosedanji rekorder je Aleš Pajovič s 697 zadetki.

 

 

"Če bom v ekipi, potem bom z velikim veseljem in častjo, tako kot na prvi, vsaki drugi, 20. ali 170. tekmi, zapel slovensko himno ter čim bolje izpolnjeval naloge, hkrati pa skušal izpolniti vse cilje, ki smo si jih zadali," je dejal "slavljenec" Luka Žvižej, igralec Celja Pivovarna Laško.

 

 

V slovenskem taboru z izjemo Davida Miklavčiča, ki je po tekmi v Krškem začutil bolečino v kolenu in je izpustil nekaj treningov, ni večjih težav, na današnji tiskovni konferenci pa je Rokometna zveza Slovenije predstavila tudi nov reprezentančni dres. Oblikovno se bolj ali manj ne razlikuje od prejšnjega, tudi barve ostajajo nespremenjene ter so v okvirih želja in predpisov Olimpijskega komiteja Slovenije.

 

 

 

Seznam 21 kandidatov selektorja Veselina Vujovića za nastop na EP:

 

 

- vratarji: Gorazd Škof (Nantes, Francija), Matevž Skok (Lübbecke, Nemčija), Urban Lesjak (Celje Pivovarna Laško)

 

 

- krilni igralci: Darko Cingesar (Maribor Branik), Gašper Marguč (Veszprem, Madžarska), Dragan Gajić, Vid Kavtičnik (oba Montpellier, Francija), Simon Razgor (Meškov Brest, Belorusija), Luka Žvižej (Celje Pivovarna Laško)

 

 

- zunanji igralci: Dean Bombač (Pick Szeged, Madžarska), Klemen Cehte (Al Shabab, Združeni arabski emirati), Jure Dolenec (Montpellier, Francija), David Miklavčič (Tremblay, Francija), Sebastian Skube (Bjerringbro-Silkeborg, Danska), Uroš Zorman (Vive Tauron Kielce, Poljska), Miha Zarabec (Celje Pivovarna Laško), Borut Mačkovšek (Eisenach, Nemčija)

 

 

- krožni napadalci: Blaž Blagotinšek, Vid Poteko (oba Celje Pivovarna Laško), Miha Žvižej (Toulouse, Francija), Matej Gaber (Montpellier, Francija).