8. 4. 2016

Slovenija turnir v Malmöju začela izvrstno

KVALIFIKACIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE 2016,
Malmö, 8.-10. april 2016

1. kolo
ŠPANIJA : SLOVENIJA 21:24 (16:12)
Španija: Gurbindo 1, Maqueda 1, Tomas 1, Entrerrios 2, Sarmiento, Aguinagalde 1, Ugalde, Canellas 4 (2), Morros 1, Garcia, Baena, Rivera 6 (4), Guardiola, Vargas, Dushebajev 4, Corrales.
Slovenija: Skok, Blagotinšek, Marguč 5 (3), Kavtičnik 1, Dolenec 6, Škof, Cingesar 4, Skube 2, Poteko, Gaber 2, Zorman, Bezjak 2, Razgor, Bombač 2 (1), Mačkovšek, Mlakar.

Obrambe: Perez de Vargas 4; Škof 10, Skok 1.
Sedemmetrovke: Španija 6/7, Slovenija 4/5.
Izključitve: Španija 8 min, Slovenija 14 min.

STATISTIKA

Slovenski rokometaši so v prvem kolu kvalifikacijskega turnirja v Malmöju po odlični igri v drugem polčasu, v katerem so dobili le pet zadetkov, kar se je zgodilo prvič v zgodovini, premagali evropske podprvake Špance s 24:21. To je prva zmaga Slovenije proti Špancem na uradnih tekmah.

Izbranci Veselina Vujovića so pravi obraz pokazali v drugem polčasu, ki so ga dobili kar z 12:5. Španija je v 38. minuti sicer vodila že z 19:14, potem pa so Slovenci naredili delni izid kar 9:1. Darko Cingesar je v 45. minuti zadel za 19:18, isti igralec je nato izenačil na 20:20, ko pa se je tekma začela lomiti, so v ospredje ob Juretu Dolencu stopili še najizkušenejši. Dirigentsko palico je vihtel 36-letni Uroš Zorman, svoja prva zadetka sta dosegla 27-letni Dean Bombač (prav danes ga je EHF izbral za najboljšega igralca marca) in 31-letni Vid Kavtičnik, v vratih pa je zablestel 39-letni Gorazd Škof (10 obramb, 45%).

Zadetek Bombača je bil za 21:20, Kavtičnik je zadel za 22:20, Škof je obranil stoodstotno priložnost Špancev, ko je imela Slovenija igralca manj v polju, Bombač pa je bil na drugi strani natančen s sedmih metrov (23:20). Na semaforju je bilo do konca sicer še pet minut , vendar Španija proti čvrsti slovenski obrambi ni našla poti do mreže in po zadetku Dolenca minuto in pol pred koncem je bilo jasno, da je Slovenija drugič v zgodovini in prvič po 2003 premagala mogočno Španijo.

IZJAVE PO TEKMI:

Jure Dolenec:

"Glede na to, kar smo pokazali v drugih 20 minutah prvega polčasa, ko nam ni šlo prav nič, je ta zmaga še toliko bolj sladka. Med polčasom nismo obupali, dogovorili smo se kaj moramo popraviti in igro smo dvignili na višjo raven, Škof je bil izvrsten in na koncu smo zasluženo zmagali. Kljub izjemni zmagi ne bomo pustili, da nas prevzame evforija, saj nas že jutri čaka nova pomembna tekma, na kateri želimo premagati Švede in tako sami odločati o svoji usodi."

Vid Poteko:

"Začetek ni bil tako fantastičen, kot konec, saj so Španci ves čas narekovali ritem, mi pa smo bili premehki v obrambi. Ker vemo kaj je v igri, smo v drugem polčasu v tem elementu zaigrali bolje, zaradi česar je bilo lažje tudi Gorazdu Škofu, ki je obranil nekaj pomembnih žog. Ni še čas za evforijo, dokler nimamo vozovnice za olimpijske igre dokončno potrjene, se še ne smemo veseliti."

Sebastian Skube:

"Ta zmaga je za nas prišla v najbolj primernem trenutku. Ko se je tekma bližala koncu, smo bili vedno bližje uspehu in verjetno smo takrat vsi začeli popolnoma verjeti v zmago. Pred tekmo smo vedeli, da lahko to tekmo dobimo le z obrambo, ki je šepala na tekmi proti Španiji na evropskem prvenstvu. V drugem polčasu je zmagovalca odločila ravno odlična obramba z dobrim vratarjem, zato je potrebno za prikazano borbo vsem fantom iskreno čestitati."

IRAN : ŠVEDSKA 19:34 (9:16)
Nosrati 4; Olsson, Kallman in Ekberg po 6.

STATISTIKA

2. kolo, sobota, 9. april:
ŠPANIJA : IRAN (16.15)
SLOVENIJA : ŠVEDSKA (18.30)

3. kolo, nedelja, 10. april:

ŠVEDSKA : ŠPANIJA (16.30)
SLOVENIJA : IRAN (18.45)

Vse tekme Slovenije si boste lahko ogledali v neposrednem prenosu na TV Slovenija 2.

LESTVICA:

1. Švedska     1  1  0  0  34:19 (+15) 2