9. 4. 2016

Slovenija 60 minut oddaljena od olimpijskih iger

Slovenija je v 2. kolu kvalifikacij za OI 2016 s 23:24 izgubila proti Švedski, a ima izjemno aktiven rezultat - na olimpijske igre se bo v primeru zmage Švedske proti Španiji uvrstila že pred tekmo z Iranom, v nasprotnem primeru pa mora za pot v Brazilijo zabeležiti drugo zmago na turnirju.

KVALIFIKACIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE 2016,

Malmö, 8.-10. april 2016

2. kolo:

SLOVENIJA : ŠVEDSKA 23:24 (9:12)
Slovenija:
Skok, Blagotinšek 1, Marguč 2 (2), Kavtičnik 8 (3), Dolenec 1, Škof, Cingesar 1, Skube, Poteko, Gaber 1, Zorman, Bezjak 2, Razgor 2, Bombač 4 (4), Mačkovšek, Mlakar 1.

Švedska: M. Andersson, Gottfridsson 5, Olsson 1, K. Andersson 5, Kallman 4, Ekberg 3, L. Nilsson 1, Stenbacken, Konradsson, Karlsson, Jakobsson, Appelgren, Petersen, Zachrisson, A. Nilsson 3, Nielsen 2.

Obrambe: Skok 6, Škof 4; Andersson 6, Appelgren 3.
Sedemmetrovke:
Slovenija 9/10, Švedska 0/2.
Izključitve: Slovenija 10 min, Švedska 10 min.

STATISTIKA

Slovenska rokometna reprezentanca je doživela enega najbolj sladkih porazov v njeni zgodovini. V drugem krogu kvalifikacijskega turnirja v Malmöju je izgubila s Švedsko za en zadetek, a ker je v uvodni tekmi presenetila Španijo s 24:21, ji za napredovanje na olimpijske igre v nedeljo, ob 18.45, zadostuje že minimalna zmaga proti Iranu, petouvrščeni reprezentanci z zadnjega azijskega prvenstva ali celo poraz v primeru uspeha Švedov proti Španiji. Za Slovenijo bi bil to tretji olimpijski nastop po Sydneyju 2000 in Atenah 2004.

Selektor Veselin Vujović je podobno kot španskega kolega Manuela Cadenasa tudi švedskega Staffana Olssona ukanil s taktično potezo. Enega od svojih najbolj izkušenih igralcev, organizatorja igre Uroša Zormana, je v igro poslal le v drugem polčasu in popolna spremenil potek igre. Zorman je enako kot proti Španiji razigral slovensko vrsto in po težavah v napadu v prvem delu je bila Slovenija v nadaljevanju celo na pragu zmage.

Povsem drugače je bilo v 28. minuti. Švedska je na krilih skoraj polne dvorane v Malmöju gospodarila na igrišču in ob čvrsti obrambi iz hitrih protinapadov polnila gol Slovenije. Rezultat je bil zaskrbljujoč - 12:6. A Slovenija je v eni minuti dosegla tri zadetke in odšla na odmor z zaostankom 9:12. Nadaljevanje je bilo druga pesem. Dean Bombač je iz sedemmetrovke izenačil na 14:14 v 35. minuti. Od tedaj je bila tekma izenačena; Slovenija v vodstvo ni prišla, Švedska pa si tudi ni priigrala več kot dveh zadetkov naskoka.

Da bo Slovenija izgubila za manj kot dva zadetka, kar je bila tiha želja Vujovića in druščine, je bilo jasno v zadnjih petih minutah. Ključno vlogo so znova odigrale izkušnje. Gorazd Škof (39 let) je pri vodstvu Švedske 23:21 ubranil sedemmetrovko, Vid Kavtičnik (32) pa je v razmaku nekaj sekund dvakrat zadel v polno, tako da je bilo tri minute in pol pred koncem 23:23. Zmagoviti zadetek za gostitelje je dosegel Kim Andersson.

Vid Kavtičnik:

"Zaradi zadnjega zgrešenega strela sem zelo jezen na sebe, lahko bi se namreč že danes veselili, a nimamo kaj, taka je igra. Verjamem v to ekipo in, da se bo zbrala še za zadnjo tekmo ter premagala Iran. Enostavno se moramo uvrstiti na olimpijske igre, saj si to želimo že od začetka in v to vlagamo izjemno veliko truda."

Uroš Zorman:

"V prvem polčasu imamo vedno neke težave, v drugem pa stvari postavimo na svoje mesto in začnemo z dobro igro. Na koncu tekme smo imeli igralca več in bi lahko vse odločili že danes, a smo naredili dve veliki neumnosti, zaradi katerih so Švedi zmagali. Vseeno so to sladke skrbi, saj smo vseeno tik pred uvrstitvijo na olimpijske igre."

Dean Bombač:

"Izgleda, da taka igra - slabši prvi polčas in odličen drugi, postaja že naša navada. Škoda sicer za zadnji napad in, da nismo vsaj remizirali, a vseeno mislim, da moramo biti zadovoljni, igrali smo kot eno. Cilj je na dosegu rok, a se še ne smemo prepustiti čustvom, potrebno je ohladiti glave, mirno zaspati in korektno odigrati tekmo z Iranom."

Sebastian Skube:

"Še nikoli nismo bili tako veseli poraza, kot smo danes. To je bila težka tekma, znova smo v prvem polčasu zaostajali, nato pa se v drugem zbrali, odigrali tršo obrambo, svoje pa sta prispevala tudi vratarja. Borili smo se proti 10.000 švedskim navijačem, a vseeno zdržali pritisk."

ŠPANIJA : IRAN 37:23 (18:12)
Ugalde 9, Sarmiento 7; Norouzinezhad 6, Masaeli 5.

STATISTIKA

3. kolo, nedelja, 10. april:

ŠVEDSKA : ŠPANIJA (16.30)
SLOVENIJA : IRAN (18.45)

Že odigrano, 1. kolo:
ŠPANIJA : SLOVENIJA 21:24 (16:12)
Španija: Gurbindo 1, Maqueda 1, Tomas 1, Entrerrios 2, Sarmiento, Aguinagalde 1, Ugalde, Canellas 4 (2), Morros 1, Garcia, Baena, Rivera 6 (4), Guardiola, Vargas, Dushebajev 4, Corrales.
Slovenija: Skok, Blagotinšek, Marguč 5 (3), Kavtičnik 1, Dolenec 6, Škof, Cingesar 4, Skube 2, Poteko, Gaber 2, Zorman, Bezjak 2, Razgor, Bombač 2 (1), Mačkovšek, Mlakar.

Obrambe: Perez de Vargas 4; Škof 10, Skok 1.
Sedemmetrovke: Španija 6/7, Slovenija 4/5.
Izključitve: Španija 8 min, Slovenija 14 min.

STATISTIKA

IRAN : ŠVEDSKA 19:34 (9:16)
Nosrati 4; Olsson, Kallman in Ekberg po 6.

STATISTIKA

Vse tekme Slovenije si boste lahko ogledali v neposrednem prenosu na TV Slovenija 2.

LESTVICA:

1. Švedska     2  2  0  0  58:42 (+16) 4