7. 12. 2016

Pred članicami sedma, a najpomembnejša tekma proti Špankam

Po velikem zmagoslavju proti enim izmed favoritinj evropskega prvenstva Švedinjam, slovenske rokometašice čaka še zadnja preizkušnja v prvem delu. V četrtek ob 18.30 jih čaka velika Španija.

Gre za izjemno reprezentanco, ki je od leta 2008 osvojila štiri medalje na velikih tekmovanjih - srebrni na evropskih prvenstvih (2008 in 2014), bronasto na svetovnem (2011) ter še eno bronasto na olimpijskih igrah v Londonu 2012. Letošnje tekmovanje v Riu de Janeiru je končala na 6. mestu.

Španke, s katerimi so se slovenska dekleta doslej pomerila šestkrat in dvakrat zmagale, so trenutno v skupini A v slabšem položaju kot izbranke Uroša Bregarja. V prvih dveh kolih so zabeležile poraza proti Švedski (19:25) ter Srbiji (23:25), poleg tega pa so zaradi poškodbe ostale brez kapetanke Marte Mangue

Sloveniji, ki se bori za tretjo uvrstitev v drugi del prvenstva v petem poskusu, bi za napredovanje zagotovo zadostovala zmaga ali izenačen rezultat, med dvanajst pa ob primeru zmage Srbije proti Švedski vodi tudi poraz s tremi goli razlike. Selektor Bregar zagotovo ne bo mogel računati na poškodovano Polono Barič, medtem ko je Katja Čerenjak, ki je zaradi rahle poškodbe izpustila dvoboj s Švedsko, dan pred tekmo s Španijo že trenirala.

Uroš Bregar, selektor Slovenije:

"Čaka nas ena najboljših reprezentanc minulega evropskega prvenstva, ki ga je Španija končala na drugem mestu, zato bo izjemno težko, a potrudili se bomo, da tekmo končamo s pozitivnim izkupičkom. Moje izbranke so se po nesrečnem porazu s Srbkinjami pobrale in dokazale, da se lahko kosajo tudi z najboljšimi. Predvsem sem ponosen, da na tem prvenstvu nismo zgolj obiskovalci, o Sloveniji se govori s spoštovanjem, čeravno smo v primerjavi s Španijo in Švedsko še vedno rokometni palček. Usoda je v naših rokah. Za napredovanje nam zadostuje neodločen izid, v rokometu pa je nanj praktično nemogoče igrati. Ponosen sem na dosedanje opravljeno delo mojih deklet in verjamem, da bodo 'prave' na zadnji tekmi v skupinskem delu. V Stockholmu so že dosegle osnovni cilj, vse nadaljnje bo le še presežek."

Miša Marinček:

"Španija ni bav-bav, čeprav ima vrhunsko zasedbo. Na uvodnih dveh tekmah v Stockholmu ni prikazala vsega, kar zna, proti nam bo zagotovo igrala na vso moč in se skušala prebiti do drugega dela evropskega prvenstva. Zmaga nad Švedinjami nam je dala dodatno samozavest in srčno upam, da bomo na tekmi s Špankami dokazale, da smo iz pravega testa."

ČLANICE, EVROPSKO PRVENSTVO, SKUPINA A, STOCKHOLM

3. kolo, četrtek, 8. decembra, ob 18.30:
ŠPANIJA : SLOVENIJA - prenos na TV Slovenija 2

Ob 20.45:
ŠVEDSKA : SRBIJA
LESTVICA
1 Srbija 2 2 0 0 61:57 4 4
2 Švedska 2 1 0 1 48:44 4 2
3 SLOVENIJA 2 1 0 1 59:59 0 2
4 Španija 2 0 0 2 42:50 -8 0