17. 1. 2017

Slovenija po veliki borbi izvlekla točko proti Tuniziji

V 4. kolu svetovnega prvenstva v Franciji je slovenska moška članska reprezentanc z 28:28 remizirala proti Tuniziji, proti kateri je nekaj več kot šest minut pred koncem zaostajala s petimi goli.

Slovenski rokometaši so v Franciji prvič igrali tekmo brez dneva premora, po zanesljivi zmagi nad Makedonci pa so jih čakali Tunizijci. Za afriškega rokometnega silaka je bila tekma življenjskega pomena, a izbranci slovenskega selektorja Veselina Vujovića so imeli svoje načrte. Nekoliko premešana uvodna sedmerka - vratar Urh Kastelic, krilna igralca Darko Cingesar in Blaž Janc, krožni napadalec Blaž Blagotinšek ter zunanji igralci Vid Kavtičnik, Miha Zarabec in Nik Henigman - se je sprva malce lovila, na trenutke je igrala sijajno, bilo pa je tudi veliko obdobij medle igre. Po prvem vodstvu v šesti minuti s 4:3 je štiri minute kasneje zaostala za dva gola (4:6), po delnem izidu 4:0 pa v 15. minuti znova povedla z 8:6.

Vujović je bolj ali manj celoten polčas vztrajal z uvodno postavo, le tu in tam jo je ob igralcu manj na igrišču ustrezno zapolnil z manjkajočim igralcem na ustreznem igralnem mestu, malce več počitka je dobil le Zarabec, ki je zaradi grobega prekrška tunizijskega zvezdnika Issama Teja - po njem je v 20. minuti prejel rdeči karton - za krajše časovno obdobje svoje mesto prepustil Marku Bezjaku, malenkostno več je igral na tem prvenstvu prerojeni Borut Mačkovšek. Slovenija je od tedaj naprej pokazala bolj stalno igro, najvišjo prednost pa si je priigrala v 26. minuti (15:12).

Vujović je v drugem polčasu v ogenj poslal Jureta Dolenca, Gašperja Marguča in Mateja Gabra, svoje mesto v obrambi je dobil tudi Vid Poteko. Slovenci so se v slogu svojih predhodnikov sprva lovili in po medlem začetku v 34. minuti zaostali (16:17). Po obdobju zbrane in preudarne igre so štiri minute kasneje znova vodili za dva (19:17), a nato znova padli v kreativno luknjo in v 42. minuti zaostali za dva (19:21), tri minute kasneje pa za tri gole (20:23). V še večje težave so zabredli v 54. minuti, ko so zaostali za pet golov (23:28).

Slovenija je v zadnjih petih minutah vendarle dvignila raven svoje igre, naredila delni izid 5:0 in remizirala z golom Janca, ki je končni rezultat postavil po duhoviti akciji ter podaji Mihe Zarabca. V slovenski reprezentanci sta bila najbolj učinkovita Vid Kavtičnik (7 golov), ki je prebil mejo 500 zadetkov v dresu Slovenije in Blaž Janc (6 golov).

Naša izbrana vrsta bo zadnjo tekmo v skupini B odigrala v četrtek ob 20.45 proti Španiji. V primeru zmage bo osvojila prvo mesto in se v osmini finala pomerila s četrtouvrščeno ekipo skupine A, v primeru poraza pa s tretjeuvrščeno. Glavni kandidatki za njen prvi izločilni dvoboj na letošnjem mundialu sta v tem trenutku Rusija in Brazilija.

Blaž Janc, reprezentant Slovenije: 

"Vesel sem, da sem dosegel izenačujoči gol in ekipi priboril točko. Dejstvo je, da tekme nismo odigrali na pričakovani ravni, bilo je preveč napak, tudi pristop v tekmo ni bil maksimalen. Navkljub temu smo pokazali določeno kakovost, saj smo se vrnili po zaostanku petih golov in osvojili točko. Na končnici tunizijske tekme moramo graditi našo prihodnost v Franciji."

Vid Kavtičnik, reprezentant Slovenije: 

"Začeli smo dobro in imeli vse niti igre v svojih rokah. V začetku drugega polčasa se nekako nismo ujeli, naredili smo preveč napak, kar so Tunizijci izkoristili. Z naše strani ni bilo hitrih golov, tudi obramba ni bila na najvišji ravni. Na tem prvenstvu ni lahkih tekmecev, to je dokazala tekma s Tunizijo. Na koncu smo se zbrali, naša obramba v zadnjih petih minutah ni prejela nobenega gola in izvlekli remi."

Matej Gaber, reprezentant Slovenije: 

"Na koncu moramo biti zadovoljni z osvojeno točko. V zadnjih petih minutah smo nadoknadili visok zaostanek in pokazali določen značaj ekipe, ki se je sposobna izvleči iz velike zagate. Težko je igrati dve tekmi v dveh dneh, to se je najbolje videlo proti Tuniziji."

Jure Dolenec, reprezentant Slovenije: 

"Škoda, da nismo nadaljevali zmagovitega niza. Prvi polčas ni bil najboljši, a smo igrali dovolj kakovostno, za našo igro v drugi polovici tekme pa nimam komentarja. Nekaj več smo pokazali le v sami končnici. Tokrat se nam je izšlo, izvlekli smo vsaj točko. Povsem mirni pričakujemo Špance, v četrtek bomo skušali vzeti prvo mesto v skupini."

SVETOVNO PRVENSTVO, METZ, SKUPINA B, 4. KOLO

Torek, 17. januarja:
SLOVENIJA : TUNIZIJA 28:28 (15:13)
Slovenija: Skok, Kastelic, Blagotinšek 1, Henigman 3, Marguč 1, Kavtičnik 7 (1), Janc 6, Dolenec 1, Cingesar 2, Poteko, Miklavčič, Kodrin 1, Gaber 1, Bezjak, Zarabec 4 (3), Mačkovšek 1.
Tunizija: Missaoui 1, Ma. Soussi, Toumi 3, Tej 2, Zaied, Bannour 5, Haj Youssef 1, Sanai 8, Boughanmi 1, Saied 2, Hosni 2, T. Jallouz, Chouiref 3, Mo. Soussi, W. Jallouz, Jaballah.

Sedemmetrovke: Slovenija 4/4, Tunizija 0/1.
Izključitve: Slovenija 10 min, Tunizija 8 min.
Rdeči karton: Tej (20.).

ANGOLA : ISLANDIJA 19:33 (8:16)

Sreda, 18. januarja, ob 20.45:
MAKEDONIJA : ŠPANIJA

LESTVICA
1 SLOVENIJA 4 3 1 0 125:100 (+25) 7
2 Španija 3 3 0 0 95:64 (+31) 6
3 Makedonija 3 2 0 1 87:81 (+6) 4
4 Islandija 4 1 1 2 101:94 (+7) 3
5 Tunizija 3 0 2 2 101:110 (-9) 2
6 Angola 4 0 0 4 88:148 (-60) 0