18. 6. 2017

Slovenija s suvereno predstavo na EP 2018!

Slovenska moška rokometna reprezentanca se je po zmagi proti Portugalski (28:18) uvrstila na evropsko prvenstvo, ki bo med 12. in 28. januarjem prihodnje leto na Hrvaškem.

Slovenija, ki bo na EP nastopila enajstič, je v kvalifikacijski skupini 5 osvojila drugo mesto, na šestih tekmah pa je dosegla tri zmage, neodločen izid ter dva poraza. Prvo mesto je osvojila Nemčija, tretje Portugalska, četrto pa Švica. Žreb skupin za zaključni turnir stare celine v Zagrebu, Splitu, Varaždinu in Poreču bo v petek, 23. junija, v hrvaški prestolnici.

Začetna slovenska postava - na vratih Matevž Skok, na krilnih položajih Matic Verdinek in Gašper Marguč, krožni napadalec Matej Gaber, na zunanjih položajih Jure Dolenec, Saša Barišić-Jaman in Marko Bezjak, slednjega je v obrambi menjal Borut Mačkovšek - je takoj pokazala svojo odločnost in željo po zmagi. To se je videlo predvsem po pristopu v obrambi, Slovenci so se telesno zelo močnim tekmecem s Pirenejskega polotoka zoperstavili z igro "v telo", a težave so imeli z igro v napadu, saj niso uspeli razviti svoje prepoznavne hitre igre.

Motivirani Portugalci, ki so se pred dnevi v predmestju Porta zelo enakovredno kosali z evropskimi prvaki iz Nemčije, so bili gostiteljem konkurenčni večji del prvega polčasa, v izenačeni in telesno izjemno zahtevni predstavi pa so slovenski rokometaši nekoliko "lažje zadihali" v 22. minuti, ko so po golu Marguča prvič na tekmi povedli za dva gola (10:8). V nadaljevanju je bilo tudi nekaj "nerodnosti", Bezjak je med drugim v slabi minuti zastreljal dve sedemmetrovki, a končnica je vendarle minila v znamenju slovenskih rokometašev, ki so se na veliki odmor podali s prednostjo treh golov (12:9), kar je bila lepa popotnica pred nadaljevanjem pomembne tekme.

Selektor Veselin Vujović je v prvem polčasu veliko menjal, na klopi sta od 16 igralcev obsedela le vratar Klemen Ferlin in krilni igralec Blaž Janc, ki sta priložnost dobila v nadaljevanju. Slovenski rokometaši so imeli v drugem polčasu popoln nadzor na igrišču. Z granitno obrambo in bravuroznimi obrambami Skoka so povsem zaustavili Portugalce, z dvema zaporednima goloma Dolenca so si v 34. minuti priigrali vodstvo petih golov (14:9), pet minut kasneje pa po zadetku Janca povišali na +6 (17:11).

Portugalska minuta odmora ni zaustavila njihovega naleta, "ideolog" slovenske igre Bezjak je z dvema goloma v 42. minuti svoje soigralce popeljal do vodstva 19:11, a ključ do zmage je bila vendarle granitna obramba, ki je v prvih petnajstih minutah nadaljevanja prejela zgolj tri zadetke. Gostitelji v nadaljevanju niso v nobenem trenutku ogrozili svoje zmage, še naprej so igrali preudarno in kakovostno ter v 56. minuti povedli s 26:16 in se zanesljivo prebili na evropsko prvenstvo.

Veselin Vujović, selektor Slovenije: 

"V prvem polčasu smo bili malce v krču, posledica tega so bile tudi tri zapravljene sedemmetrovke, pa tudi malce čuden kriterij islandskega sodniškega para. Portugalci so igrali dobro, a vedel sem, da v primeru naše dobre obrambe nimajo možnosti za zmago. Ta je bila celo tekmo na zelo visoki ravni, vseskozi smo igrali čvrsto in zelo sem vesel, da smo se prebili na evropsko prvenstvo."

Marko Bezjak, reprezentant Slovenije: 

"Vedeli smo, da bo tekma s Portugalci zelo zahtevna. Že v prvem polčasu smo imeli priložnost, da stremo njihov odpor in povedemo za štiri gole, a se nam namera ni posrečila. Odločilnih je bilo uvodnih deset minut drugega polčasa, v tem obdobju smo naredili razliko in odigrali tako, kot smo si želeli, na koncu pa tudi zasluženo zmagali."

Jure Dolenec, reprezentant Slovenije: 

"Prvi polčas ni bil najboljši, rezerve smo imeli predvsem v igri v napadu, ki nam nikakor ni stekla. Drugi polčas je bil veliko boljši, obramba je ostala na visoki ravni, tudi vratarja sta bila sijajna, v napadu pa smo našli kakovostne rešitve in zasluženo zmagali."

Matej Gaber, reprezentant Slovenije: 

"Vesel sem, da smo zadnje dejanje te sezone končali na tako prepričljiv način. Za zadnjo tekmo smo se morali pošteno zbrati in pokazati vso moč proti kakovostnim Portugalcem. Dobro smo se pripravili na njihovo obrambo, čeravno ni bila v celoti takšna, kot smo jo pričakovali. Skozi celotno tekmo smo bili zelo zbrani, predvsem v obrambi, saj smo prejeli zgolj 18 golov."

Blaž Janc, reprezentant Slovenije: 

"Ob tej priložnosti bi se najprej zahvalil naši zdravniški službi in fizioterapevtu Žanu Rantu Roosu, ki me je v zelo kratkem času usposobil za igro. Hvala tudi fenomenalnemu koprskemu občinstvu za lepo spodbudo med celotno tekmo. Ključ do zmage je bila igra v obrambi, število zadetkov zgovorno priča o tem, visoka zmaga pa je najlepše možno darilo ob koncu sezone."

ČLANI, KVALIFIKACIJE ZA EP 2018, ZADNJA TEKMA

Koper, sobota, 17. junija:
SLOVENIJA : PORTUGALSKA 28:18 (12:9)

Slovenija: Skok, Ferlin, Blagotinšek 1, Verdinek 3, Marguč 4, Janc 2, Potočnik 2, Dolenec 4, Miklavčič 1, Gaber 1, Bezjak 4 (1), Barišić-Jaman 3, Zarabec, Žabič, Mačkovšek 1, Leban 2.
Portugalska: Quintana 1, Costa, Portela 2, Duarte 2, Martins, Branquinho 1, Marques, Sousa, Rocha 3, Soares 1, Pereira, Cavalcanti 1, Fernandes 1, Antunes 1, Magalhaes 4, Salina 1.
Sedemmetrovke: Slovenija 6 (3), Portugalska 1 (0).
Izključitve: Slovenija 12, Portugalska 12 minut.
LESTVICA
1 Nemčija 5 5 0 0 144:115 (+29) 10
2 SLOVENIJA 6 3 1 2 162:148 (+14) 7
3 Portugalska 6 2 1 3 148:165 (-17) 5
4 Švica 5 0 0 0 116:142 (-26) 0