28. 10. 2017

Slovenija po izjemni borbi izgubila v Zagrebu

Slovenski rokometaši so v tem tednu odigrali že drugo tekmo s Hrvati, po četrtkovem neodločenem izidu v Ljubljani pa so v zagrebški Areni morali priznati premoč svojim tradicionalnim tekmecem in bližnjim gostiteljem evropskega prvenstva, ki bo med 12. in 28. januarjem prihodnje leto v Zagrebu, Varaždinu, Poreču in Splitu.

Vujović je v ekipo tokrat uvrstil tudi Jureta Dolenca, v primerjavi s prvo tekmo pa so manjkali Žiga Mlakar (na četrtkovi tekmi si je zlomil dlančno kost), Nik Henigman (poškodba prsta), Urban Lesjak in Tilen Kodrin. Pod Vujovićevem mandatom sta prvič zaigrala Jaka Malus in Grega Okleščen, mesto v ekipi je dobil tudi na prvi tekmi odsoten Urh Kastelic, medtem ko je Vid Kavtičnik soigralce spodbujal na tribuni.

Slovenija je že takoj na začetku pokazala dobro obrambo. V napadu je imela nekaj težav z visokim domačim obrambnim blokom, a tudi z izvajanjem sedemmetrovk, v uvodnih desetih minutah sta namreč kazenska strela zapravila Gašper Marguč in Marko Bezjak. V sedmi minuti je zaostala za dva gola (1:3), a že v 13. minuti tekmo postavila v začetno izhodišče (4:4), v največjih težavah pa je bila sredi prvega polčasa, ko si je ustvarila primanjkljaj treh golov (4:7).

A slovensko nadaljevanje je bilo naravnost sijajno, obramba je bila na zelo visoki ravni, in je v prvem polčasu prejela zgolj devet golov, v napadu pa je pravo osvežitev prinesel Dolenec, pa tudi igra med zunanjimi igralci in krožnim napadalcem je stekla. Slovenija je v 20. minuti izenačila na 8:8, v 27. minuti po golu Zarabca povedla z 10:9, na velik odmor pa po golu Dolenca odšla z dvema goloma prednosti (11:9).

Slovenija je že v tretji minuti nadaljevanja ostala brez stebra obrambe Blaža Blagotinška, madžarska sodnika sta mu po prekršku nad Igorjem Karačićem pokazala rdeči karton in pot na tribune. V prvih devetih minutah je skupno kar pet slovenskih igralcev odšlo na dvominutno kazen, v 39. minuti pa so jih gostitelji ujeli in izenačili na 13:13.

Do konca tekme se je odvijal ogorčen boj za vsak košček igrišča, oboji so si močno želeli zmage. Sprva je bolje kazalo gostiteljem, ki so slovenskim rokometašem v 51. minuti ušli za dva gola (19:21), tri minute kasneje pa ostali še brez Igorja Žabiča, ki je prejel rdeči karton. A slovenski rokometaši so odgovorili na najboljši možni način: vratar Klemen Ferlin je zaustavil sedemmetrovko Ivanu Čupiću, z goloma Aleksa Vlaha in Dolenca pa so v 55. minuti izenačili na 19:19. V izjemno dramatični in napeti končnici so do zmage vendarle prišli Hrvati, odločilno prednost pa so si priigrali v 60. minuti, ko je Čupić dosegel svoj prvi gol iz igre, pred tem je vse svoje gole dosegle po izvajanju sedemmetrovk.

V slovenski reprezentanci je bil najbolj učinkovit Dolenec z osmimi goli, Zarabec je prispeval tri zadetke.

Veselin Vujović, selektor Slovenije:

"Ni lahko igrati proti tako sijajni reprezentanci, ki je poleg tega tudi gostitelj evropskega prvenstva. Hrvati so bili favoriti, a mi smo imeli kontrolo nad igro, bili izjemno borbeni in imeli čvrstino, medtem ko nam je v ključnih trenutkih morda zmanjkalo nekaj sreče, pa tudi vratarja nista imela svojega dne. Po izključitvi Zarabca so Hrvati povedli in do konca nismo mogli več izenačiti. Vseeno mislim, da je Slovenija pokazala odličen tekmovalni karakter in, da ima veliko mladih igralcev, na katere lahko računamo. Vesel sem, da smo še razširili bazo rokometašev, ki lahko igrajo za reprezentanco."

Jure Dolenec:

"To je bila zelo dobra tekma, čeprav se je poznalo, da smo igrali dva dvoboja v treh dneh, zaradi česar je malce padla agresivnost, v napadu pa je bilo čutiti nekaj utrujenosti. Tako mi, kot Hrvati, smo v teh dneh zelo veliko trenirali in uigrali nekatere kombinacije, prav tako pa smo dodali nekaj novih igralcev. Ta akcija je bila odlična, škoda le, da je nismo uspeli zaključiti z vsaj eno zmago, a to niti ni najpomembneje."

ČLANI, PRIPRAVLJALNA TEKMA

Zagreb, sobota, 28. oktobra:
HRVAŠKA : SLOVENIJA 21:20 (11:9)

Hrvaška: Pešić, Alilović, Mihić 2, Vuglač 4, Stepančić, Vori 1, Gojun, Horvat 2, Karačić 4, Mandalinić, Štrlek, Čupić 6 (5), Musa, Mamić, Cindrić 2, Kozina, Jaganjac, Vranković.
Slovenija: Ferlin, Kastelic, Blagotinšek, Marguč 2, Dolenec 8 (4), Janc, Potočnik, Cingesar, Medved 1, Gaber 2, Bezjak 1 (1), Barišič-Jaman, Vlah 1, Zarabec 3, Žabič 1, Zugan, Malus, Okleščen 1.