10. 12. 2017

Slovenke SP 2017 končujejo v osmini finala

Ženska članska reprezentanca je s porazom proti Švedski (21:33) končala svetovno prvenstvo 2017, na katerem je pustil odličen vtis in z dobro igro napovedala svetlo prihodnost ženskega rokometa.

Slovenke so z uvrstitvijo v osmino finala izpolnile zastavljene cilje, po treh zmagah v skupinskem delu v Trierju nad Francozinjami, Angolkami in Paragvajkami ter dveh porazih proti Romunkam in Špankam pa so na izločilni tekmi v Leipzigu morale priznati premoč Švedinjam, ki so se jim tako oddolžile za boleč poraz na lanskem evropskem prvenstvu v Stockholmu.

Že uvodne minute so potrdile, da je Švedinje lanski polom na domačih tleh močno zabolel, na današnjem obračunu v Areni Leipzig so Slovenkam takoj vsilile svoj ritem igre. Bregarjeve izbranke se na obrambo Švedinj - največji pritisk so izvajale na Ano Gros in Tjašo Stanko - niso dobro odzvale, prvi gol so dosegle šele v sedmi minuti. A neučinkovitost slovenskih igralk v napadu je sijajno nevtralizirala vratarka Amra Pandžić, ki je v uvodnih treh minutah nanizala tri bravurozne obrambe.

Švedinje so Slovenkam že po desetih minutah igre ušle na štiri gole (2:6). Bregarjeva minuta odmora sprva ni prinesla obrata na bolje, dve minuti kasneje je zaostanek že narasel na pet golov (2:7). Trije zaporedni goli Alje Koren in znižanje na 5:7 so vnesli nekaj upanja v slovensko reprezentanco, po švedski minuti odmora je bila Slovenija znova brez rešitev. Prepad med ekipama je bil čedalje večji, največji primanjkljaj pa si je Slovenija v prvi polovici tekme pridelala v 26. minuti (7:15).

Drugi polčas ni prinesel preobrata v slovenski igri. Švedinje, ki so jim po zmagi nad svetovnimi prvakinjami Norvežankami v skupinskem delu močno zrasli apetiti, so bile vselej za korak pred njimi, čeravno so svoj "ubijalski ritem" iz prvega polčasa malenkostno upočasnile. A Slovenke jim še naprej niso bile kos, višje, hitrejše in močnejše Skandinavke so bile za razred boljše, pa še daljšo klop so imele. Slovenke so v 42. minuti prvič na dvoboju zaostale za deset golov (14:24), največji zaostanek pa so si pridelale v končnici tekme (20:32, 21:33).

V slovenski reprezentanci je bila na današnji tekmi najbolj učinkovita Alja Koren z osmimi goli, Ana Gros je dosegla štiri zadetke.

Uroš Bregar, selektor Slovenije:

"Na tem svetovnem prvenstvu smo zagotovo naredili korak naprej. V devetih dneh smo odigrali šest tekem in v osmini finala se nam je zagotovo poznala tudi krajša klop in preobremenjenost nekaterih igralk, Švedska pa je bila enostavno boljša. Če pogledam cel turnir, smo lahko zadovoljni, saj smo bili zelo konkurenčni - na šestih dvobojih smo zabeležili tri zmage."

SVETOVNO PRVENSTVO 2017, OSMINA FINALA
Trier (Nemčija)

Nedelja, 10. decembra:
SLOVENIJA : ŠVEDSKA 21:33 (12:18)
Slovenija: Pandžić, Vojnović, Ferfolja 1, Rudman 1, Gros 4, Žabjek, Stanko, Abina 1, Zulić, Irman 2, Koren 8 (1), Vučko, Vrček 1, Krhlikar 1, Beganović, Amon 2.
Švedska: Bundsen, Idehn, Toft Hansen 4, Mellegard 2, Ekenman-Fernis, Strömberg 1, Roberts 3, Sand 1, Gustin 1, Westberg 8, Lagerquist 3, Gullden 3 (2), Blomstrand 2, Hagman 5, Jacobsen, Alm.
Sedemmetrovke: Slovenija 1/3, Švedska 2/2.
Izključitve: Slovenija 8, Švedska 6 minut.