9. 5. 2018

Celjanom pripadel prvi derbi v DP proti Velenjčanom

Rokometaši Celja Pivovarne Laško so na  zaostali tekmi 5. kola Lige NLB za prvaka gostovali v Šaleški dolini, od koder pa se vračajo z zmago, saj so bili s 27:24 boljši od Gorenja Velenja. 

Celjani so v derbiju slovenske lige na koncu dosegli dokaj zanesljivo zmago, čeprav so se domačini v prvem polčasu in delu drugega ne le zelo dobro upirali, ampak tudi vodili, toda po krizi v drugem polčasu se niso mogli več vrniti.

Velenjčani so po trenerski menjavi iskali možnost priključka vodilnima ekipama iz Celja in Ribnice; če bi v današnji zaostali tekmi zmagali, bi se Ribničanom približali na -2, Celjanom pa na -4, a po dobrem prvem polčasu so gostje v drugem poskrbeli za preobrat in se utrdili na prvem mestu.

Prvi polčas je bil sicer precej izenačen; nobena od ekip se dolgo ni mogla odlepiti, izmenjavali sta se v vodstvu, povedli največ za gol, šele v končnici so gostitelji prišli do dveh golov prednosti, nazadnje pri 13:11, a so Celjani še pred iztekom prvih 30 minut znižali na le gol zaostanka.

Po prvih petih minutah nadaljevanja je kazalo, da bodo rokometaši Gorenja nadgradili igro iz prvega dela in so morda že začeli razmišljati o zmagi, ko je Nejc Cehte v 34. minuti poskrbel za največje vodstvo domačih s 16:12. A veselje je bilo prehitro, do konca tekma pa še preveč časa. Gostje so se začeli vračati, v petih minutah so zaostanek štirih golov po dveh zaporednih zadetkih Jana Jurečiča zmanjšali le na gol (17:18), domači so vzeli minuto odmora, ki pa ni pomagala.

V naslednjih devetih minutah so namreč domači zapadli v strelsko krizo, dosegli le en gol, na drugi strani pa so Celjani pridno polnili mrežo domače ekipe. Pri vodstvu 25:21 je bilo že jasno, da bodo domači težko prišli do točke ali celo zmage, najvišjo prednost so si Celjani priborili dve minuti pred koncem (27:21), do konca je Gorenju uspelo le nekoliko ublažiti poraz.

Pri domačih je bil najbolj razpoložen Cehte s šestimi goli, pri gostih pa jih je prav tako šest dosegel David Razgor.

LIGA NLB ZA PRVAKA, 5. KOLO

Sreda, 9. maja:
GORENJE VELENJE : CELJE PIVOVARNA LAŠKO 24:27 (13:12)
Cehte 6, Ovniček, Grebenc in Potočnik po 4; Razgor 6, Jurečič in Mačkovšek po 5.


Nejc Cehte, rokometaš Gorenja Velenja:

"V obrambi tekmecem nismo dopuščali lahkih zadetkov, a na drugi strani v napadu v ključnih trenutkih nismo bili dovolj zbrani in delali nepotrebne napake. Na slovenskem rokometnem »El Clasicu« smo si želeli zmage, a tokrat žal ni šlo. Nekoliko nas je pokopala tudi krajša klop. Že v prvem polčasu smo na obrambi v sredini ostali brez Darka Stojnića. Skorajda celotno tekmo sva tako morala v obrambi odigrati dva igralca."

Jan Jurečič, igralec Celja Pivovarne Laško: 

"Tekmo smo začeli popolnoma osredotočeni, tako kot smo se tudi dogovorili. V prvem polčasu nam igra nekako ni stekla, vedeli pa smo, da lahko domačine pretečemo in da moramo počakati na svojo priložnost. Te se ponudijo le s tako trdno obrambo, kot smo jo imeli danes, še posebej pa v drugem polčasu, ko smo nasprotnika povsem zaustavili. S to zmago smo še korak bližje k želenemu cilju."

Nedelja, 15. aprila:
KOPER 2013 : RIKO RIBNICA 28:28 (16:15)
Bratkovič 11, Vlah 6; Henigman in Nosan po 6.


Petek, 13. aprila:
KRKA : URBANSCAPE LOKA 36:35 (16:14)
Papež 12, Rašo in Okleščen po 7; Kavčič 9, Jamnik, Jesenko in Marinović po 5.


Jernej Papež, igralec Krke:

"Urbanscape Loka je bila vedno neugoden tekmec. Mislim, da jih že več kot dve leti nismo premagali in danes je bila motivacija na višku. Zelo sem vesel, da smo zmagali."

Robert Beguš, trener Urbanscape Loke: 

"Lahko rečem, da je bila to divja tekma z veliko zadetki, mi pa v obrambi nismo bili na nivoju. V prvem polčasu je vratar Krke z desetimi obrambami blestel, takrat so domačini tudi naredili razliko, ki pa so jo spretno zadržali, čeprav smo se jim mi ob zaključku priključili, a nam je zmanjkalo časa za neodločen rezultat. Čestitam Krki za današnjo zmago."

LIGA NLB ZA OBSTANEK, 5. KOLO

Petek, 13. aprila:
DOBOVA : MARIBOR BRANIK 28:27 (13:13)
Jazbec 8, Kučič 5; Sok 7, Celminš 5.


Tilen Leben, igralec Dobove:

"Ponosen sem na svoje soigralce, ki so pred odličnimi navijači pustili srce na igrišču. Vedeli smo, kako malo je zmanjkalo nazadnje za zmago, zaradi česar je bila želja še tako večja in zato nam je tudi uspelo."

Andraž Kete, igralec Maribora Branika: 

"Zavedali smo se, da nas čaka težko gostovanje. Zraven tega, da ima Dobova kakovostno moštvo je še tu, v dokaj majhni dvorani, bučna podpora s tribun, ki vrši določen pritisk na nasprotnika. Bolj kot ne vso srečanje smo bili priča izenačeni igri gol za gol in nobenemu moštvu ni uspelo priti do vidne prednosti. V končnici smo imeli napad za vodstvo, ki ga nismo izkoristili in žal se je še enkrat več izkazalo, da če ga ne daš, ga dobiš. Dobova je ponujeno zgrabila z obema rokama in nam žal zadala neprijeten poraz."

TRIMO TREBNJE : JERUZALEM ORMOŽ 39:26 (17:10)
Djurdjevič 11, Horžen 5; Žuran 7, Čudič in Mesarić po 3.


Roman Zarabec, trener Trima Trebnjega:

"To je bil lep rokometni večer, v katerem nam je šlo vse kot po maslu. V obrambi smo igrali kakovostno, borbeno in organizirano, napad je bil tekoč, igralci pa so veliko zadevali. Fantom čestitam za pristop in borbenost, danes je vsak prispeval svoj delež k tej zmagi. Pokazali smo pravo srce in kako se bori za klub."

Saša Prapotnik, trener Jeruzalema Ormoža:

"To je bila zaslužena zmaga gostiteljev. Mi smo bili z glavami že na finalnem turnirju pokala, ki nas čaka prihodnji vikend."

Sobota, 21. aprila:
HERZ ŠMARTNO : LL GROSIST SLOVAN 33:38 (16:16)
Strmljan 9, Kunst 6; Sankovič 10, Prevolnik in Marušič po 5.