13. 6. 2018

Člani ostali brez svetovnega prvenstva 2019

Slovenska moška članska reprezentanca je na povratni tekmi kvalifikacij za nastop na SP 2019 v Veszpremu premagala Madžarsko s 26:22 (12:12), a ostala brez udeležbe na prvenstvu.

Slovenski rokometaši so bili v uvodnih petnajstih minutah prvega polčasa povsem pod nadzorom telesno močnejših in višjih Madžarov. Visok obrambni blok gostiteljev jim je povzročal težave, Madžari pa so s silno dolgimi napadi zanesljivo prebijali našo obrambo in v 15. minuti ušli na tri gole (4:7). Po Vujovićevi minuti odmora in nekaterih korekcijah na taktičnem in kadrovskem področju so se njegovi izbranci štiri minute kasneje po golih Vida Kavtičnika in Žige Mlakarja približali na najmanjši možni zaostanek (7:8), v 22. minuti pa je njihov primanjkljaj znova znašel tri gole (8:11).

V končnici prvega polčasa so vidno popravili svojo igro v obrambi, po delnem izidu 3:0 je Dolenec v 28. minuti po zadeti sedemmetrovki tekmo postavil v začetno izhodišče (11:11), na veliki odmor pa so se slovenski in madžarski rokometaši podali z neodločenim izidom (12:12).

Vujovićevi izbranci so v četrti minuti nadaljevanja po golu Boruta Mačkovška prvič na tekmi povedli (13:12), po njegovi nekoliko sporni izključitvi pa so gostitelji znova prišli do sape in jih pet minut kasneje znova pahnili v primanjkljaj (14:15). Slovenski rokometaši so potrpežljivo čakali na svoje priložnosti. Pravi jurišni napad so izpeljali na polovici drugega polčasa, po golih Darka Cingesarja in Igorja Žabiča so v 48. minuti povedli za dva gola (19:17), v nadaljevanju pa vršili čedalje večji pritisk na domače rokometaše.

A tem se v prelomnih trenutkih dvoboja ni zatresla roka, izvili so se iz neprijetnega položaja, čeravno je sredi Panonske nižine zadišalo po lanskem pariškem čudežu, ko so Vujovičevi izbranci na tekmi za tretje mesto na svetovnem prvenstvu v zadnjih dvajsetih minutah nadoknadili osem golov zaostanka proti Hrvaški in nato osvojili bronasto odličje.

Slovenci so v 57. minuti po zadetku Marka Bezjaka povedli s 24:21, v naslednjem napadu pa je nekdanji rokometaš Celja Pivovarne Laško Mate Lekai dosegel izjemno pomemben gol za gostitelje (22:24). Slovenci so v finišu izpeljali nov napad, zadnjo minuto začeli z vodstvom 26:22 in imeli priložnost za zmago za pet golov, a tudi primeru zadetka Jureta Dolenca se ne bi uvrstili na SP, saj so Madžari dosegli več zadetkov v Kopru.

Veselin Vujović, selektor Slovenije: 

"Vse možnosti za preboj na SP smo izgubili po odločitvi rokometnih veljakov o zamenjavi češkega sodniškega para s slovaškim. Vsi so lahko videli porazno slabo sojenje Slovakov v zadnjih petih minutah tekme. Madžarom moram čestitati za preboj na SP, mi smo vse možnosti za to zapravili v Kopru. Razlog za slabo predstavo na prvi tekmi mi še vedno ni znan, izjemno žal mi je, da je ta sijajen rod ostal brez velikega tekmovanja. Naredili smo določen proces, naredili nabor mladih igralcev in vzpostavili pravo kemijo znotraj moštva, a to ni bilo dovolj. Takšnega sojenja, kot so ga imeli Madžari, mi nikoli ne bomo imeli."

Vid Kavtičnik, reprezentant Slovenije: 

"Verjeli smo, da lahko zmagamo v Veszpremu in izločimo Madžarsko. Gostitelje smo v pripeljali v kočljiv položaj, v zadnjih petnajstih odigrali zelo dobro obrambo, a se nam ni izšlo. Sodniških odločitev ne bi komentiral."

Borut Mačkovšek, reprezentant Slovenije: 

"Dali smo vse od sebe, do preboja na SP so nas ločile malenkosti. Veszprem velja za eno najtežjih igrišč v Evropi, tu je zares težko zmagati. Razočaran sem in menim, da bi se zanesljivo prebili na svetovno prvenstvo, če bi tekma trajala tri ali štiri minute dlje."

ČLANI, KVALIFIKACIJE ZA SP 2019, POVRATNA TEKMA

Veszprem, sreda, 13. junija:
MADŽARSKA : SLOVENIJA 22:26 (12:12)
Madžarska: Szekely, Mikler, Sipos, Ilyes, Schuch, Juhacz, Balogh 5 (3), Ligetvari, Boka 2, Nagy 1, Hornyak 3, Banhidi 2, Ancsin, Bodo 1, Bohacs 1, Lekai 7.
Slovenija: Lesjak, Zaponšek, Blagotinšek 1, Verdinek, Marguč, Kavtičnik 5 (4), Janc, Dolenec 5 (1), Cingesar 3, Zarabec, Bezjak 2, Vlah 1, Žabič 1, Mačkovšek 6, Mlakar 2, Suholežnik.

Sedemmetrovke: Madžarska 3/5, Slovenija 5/6.
Izključitve: Madžarska 4 min, Slovenija 8 min.

Koper, sobota, 9. junija:
SLOVENIJA : MADŽARSKA 24:29 (14:13)
Slovenija: Lesjak, Kastelic, Blagotinšek 2, Marguč, Kavtičnik 7 (4), Janc 2, Dolenec 2, Cingesar 3, Medved, Gaber 1, Zarabec 4, Bezjak, Vlah, Mačkovšek 3, Mlakar, Suholežnik.
Madžarska: Szekely, Mikler, Sipos 1, Ilyes 1, Schuch, Juhacz, Balogh 3 (1), Ligetvari 1, Boka 6, Nagy 3, Hornyak, Banhidi 2, Ancsin, Bodo 6, Bohacs, Lekai 6.