9. 11. 2018

Dvojni program najprej v Zagrebu

Mesec november za Celje prinaša najbolj pomembne obračune. Z zmago proti Motorju so začeli dobro, a sedaj prihaja dvojni program z Zagrebom. 

Zagreb trenutno zaseda sedmo mesto, s točko zaostanka za Celjem, a je vse tri dosedanje osvojil na gostovanjih, tudi ostale tekmece pa je pošteno namučil. To seveda pomeni, da bosta ti dve tekmi zelo pomembni za obe ekipi. Zmagovalec obeh bi si zelo na široko odprl vrata v naslednji krog, če si ekipi točke na teh obračunih razdelita, pa nas čaka še zelo ogorčen boj do konca rednega dela. Glede na dosedanje obračune, so favoriti hrvaški prvaki, v dosedanjih osemnajstih obračunih Lige prvakov so namreč zmagali desetkrat, ena tekma se je končala neodločeno, sedemkrat pa je zmaga pripadla Celju. Če bi dodali še obračune SEHA lige, teh je bilo v minulih dveh sezonah pet, pa so kar štiri zmage romale v Zagreb, ena tekma pa se je končala neodločeno.

Zadnjih dveh obračunov v Areni Zagreb se celjski klub ne spominja najrajši. Ne toliko zaradi svojih predstav, temveč zaradi vseh stranskih dejavnikov, ki so se dogajali na in ob igrišču in ne sodijo v svet športa. Verjetno se je tudi zaradi tega Evropska rokometna zveza odločila, da letošnji obračun v Zagrebu imenuje za tekmo tedna, t.i. MOTW, kar pomeni, da bo tekma predvajana na vseh trgih po svetu, ki imajo zakupljene pravice tekmovanja, torej bo bolj pod drobnogledom. Koliko bo to spremenilo dogajanje ob igrišču, na katerem bosta pravico delila ruska sodnika, bomo videli, celjski igralci se s tem ne želijo in ne bodo obremenjevali.

Tomaž Ocvirk: Ne bo lahko, čaka nas zahtevna naloga na katero pa se maksimalno pripravljamo
Tomaž Ocvirk bo že šesti trener Celja, ki bo v obračunih lige prvakov poizkušal v Zagrebu osvojiti več kot točko, kar je enkrat uspelo Josipu Šojatu:

"Naboj teh tekem seveda ni več takšen, kot je bil v tistih uvodnih letih, vseeno pa bo to prava, čvrsta, moška tekma, kar pa so obračuni Zagreba in Celja še vedno. Prav tako so to dvoboji s posebnim nabojem, zato moramo misli usmerjati zgolj na igrišče, ne glede na to kaj se dogaja okoli. Potrebna bo maksimalna zbranost skozi vso tekmo, saj se takšni derbiji po navadi odločajo ob koncu, in je rezultat pogosto posledica prej omenjenega elementa."

Ocvirk se z ekipo sicer na tekmo pripravlja povsem enako, kot na vsak drug obračun:
"Naša priprava je enaka kot na vse prejšnje tekme. Časa ni veliko, vemo kaj so njihove prednosti, kot tudi slabosti, sedaj pa se moramo na to čim bolj pripraviti. Motivacija bo prava, vsekakor pa bi bil glede na situacijo, sedaj več kot pravi trenutek, da bi dosegli zmago, kar Celju v Zagrebu še nikdar ni uspelo. Seveda pa to ne bo lahko, sistem Lina Červarja deluje odlično, posamezniki niso toliko pomembni, najpomembnejša je disciplina v igri, ki je pri njih izjemna. Kljub spremembam, so znova sestavili odlično ekipo, čemur pritrjujejo tudi rezultati. Ti so nizki, pada malo zadetkov, obramba je v prvem planu, v napadu pa igrajo na dolge napade. Lino je tako izkušen strokovnjak, s številnimi uspehi, da zna iz ekipe vleči maksimum, veliko uporablja tudi igro sedem proti šestim, kjer odlično delujejo srednji zunanji igralci, ki razigrajo ostale, veliko zadevajo s kril. Ne bo lahko, čaka nas zahtevna naloga, na katero pa se maksimalno pripravljamo."

Razgor se spominja zadnjih tekem v Areni, Anić pričakuje trd boj na črti

David Razgor je bil del ekipe na večini tekem v zadnjih letih, tudi zadnjih dveh v Areni:
"Zadnji tekmi z njimi v ligi prvakov v Areni sta bili zelo burni. Žal sta se obe z minimalno razliko končali v njihovo korist. Gotovo lahko pričakujemo podobno tekmo, kjer bodo poizkusili vcepiti svoj način igre. Igrajo izvrstno, plitko 5-1 obrambo, v napadu pa igrajo na dolge napade in to počno preprosto, ne komplicirajo veliko in igrajo do priložnosti za zadetek. Zavedamo se kakšna ekipa je to, kam gremo, tja potujemo pozitivno naravnani in upamo, da bomo Zagreb zapustili dvignjenih glav."

Glede na čvrsto obrambno igro, ki jo goji Zagreb, bodo enega izmed osrednjih bojev bili celjski krožni igralci, česar se zaveda tudi Igor Anić: "Vsekakor se obeta ena zelo trda tekma, igrajo agresivno obrambo, tako da bo boj zelo težak, a to je rokomet. Glede na stil igre, bo zahtevno tudi na črti, kjer moramo ostati mirni, vezati obrambo, da lahko zadevamo od zunaj, oziroma obratno, če se ponudi pozornost. Vsekakor mi ne bomo igrali pod pritiskom, Celje še nikdar ni zmagalo v Zagrebu, tako da to tudi sedaj nihče ne zahteva. Ne glede na to kakšen bo rezultat, nas teden dni kasneje čaka še povratna tekma v Zlatorogu. Seveda pa to ne pomeni, da ne gremo v Zagreb z željo po zmagi. Imamo dobro ekipo, biti moramo sproščeni, na igrišču pokazati maksimum in verjeti v pozitiven rezultat na koncu tekme."

Dvoboj 7. kroga Velux EHF Lige prvakov med RK Prvo plinarsko društvo Zagreb in RK Celje Pivovarna Laško bo na sporedu v soboto, 10. novembra, ob 20h, v Areni Zagreb. V neposrednem prenosu si ga bo mogoče ogledati na Š1. Že naslednji teden pa se obeta povratni obračun v dvorani Zlatorog, za katero že sedaj vlada veliko zanimanje.

LIGA PRVAKOV, 7. KOLO

Sobota, 10. november, ob 20.00:
ZAGREB : CELJE PIVOVARNA LAŠKO