9. 1. 2018

Jure Dolenec ne bo mogel zaigrati na EP 2018

Slovenska moška članska izbrana vrsta je pred začetkom evropskega prvenstva 2018 na Hrvaškem ostala brez Jureta Dolenca, čigar koleno po operaciji še ni povsem pripravljeno na velike napore.

29-letni rokometaš Barcelone je 8. novembra 2017 prestal nujno operacijo meniskusa, zaradi česar je bil njegov nastop na evropskem prvenstvu vprašljiv od prvega dne. Dolenec, ki je imel veliko željo nastopiti na turnirju v neposredni bližini domovine, je takoj po operaciji začel z intenzivno rehabilitacijo, ki je vključevala naporne treninge ter številne terapije, od prvega dne pa je bil prisoten tudi na reprezentančnih pripravah, na katerih je skupaj z zdravniško-terapevtsko službo naredil vse, da bi bil pripravljen za nastop na Hrvaškem.

Kljub velikim naporom so izvidi pregledov, ki jih je v ponedeljek opravil v Barceloni, pokazali, da koleno še ni pripravljeno na velike napore in, da bi igranje Dolenca na evropskem prvenstvu predstavljalo preveliko tveganje in možnost dodatne, hujše poškodbe. Izvide klubskih zdravnikov je pregledala tudi reprezentančna zdravstvena služba pod vodstvom dr. Saša Djurića ter podala enako oceno kot španski kolegi, s čimer je bila Dolenčeva reprezentančna zgodba za ta ciklus, žal, zaključena.

Jure Dolenec:

"Prve ocene po operaciji so bile, da bom za okrevanje potreboval približno tri mesece, zaradi česar smo takoj iskali dodatne rešitve, s katerimi bi bil čas rehabilitacije krajši. Na pregledu v Barceloni so zdravniki ugotovili, reprezentančna zdravstvena služba pa to tudi potrdila, da je stanje kolena boljše od pričakovanega, ni pa še v tako dobrem stanju, da bi lahko igral na visoki ravni, zaradi česar bom moral, na žalost, to evropsko prvenstvo izpustiti. Zelo sem razočaran, saj ne vem, če bom imel še kdaj priložnost igrati na takem turnirju tako blizu Slovenije in pred tako velikim številom naših navijačev. Verjamem, da bodo fantje igrali zelo dobro in si želim, da jih Slovenci podprejo v čim večjem številu."

Veselin Vujović, selektor Slovenije:

"Bali smo se, da Jure Dolenec ne bo pripravljen na evropsko prvenstvo in to se je zdaj tudi zgodilo. Gre za veliko izgubo za našo reprezentanco, imajo pa zdaj mlajši igralci priložnost da se dokažejo ter pokažejo, da imajo moč ter voljo na čim boljši način nadomestiti Dolenčevo odsotnost. Ob tem tudi pričakujemo, da bo stanje Vida Kavtičnika boljše in, da bo lahko zaigral na prvenstvu. Časa za slabo voljo nimamo, vedno smo pripravljeni za borbo in videli bomo kam nas bo to poneslo."