13. 1. 2018

EP 2018 se ob 19.30 začenja tudi za Slovenijo

Po štirih tekmah v skupinah A in B se danes evropsko prvenstvo začenja tudi v Varaždinu in Zagrebu, kjer se bo izbrana vrsta Veselina Vujovića ob bučni podpori slovenskih navijačev ob 19.30 pomerila z Makedonijo.

Slovenija tako začenja svoj enajsti nastop na evropskih prvenstvih, na katerih je doslej najvišje posegla na domačem turnirju leta 2004, ko je bila druga, medtem ko je bila na zadnjem prvenstvu na Poljskem štirinajsta. Z Makedonijo se je doslej pomerila na enajstih tekmah in zabeležila en poraz, dva neodločena izida ter osem zmag, zadnjo na lanskem svetovnem prvenstvu, na katerem je na koncu osvojila bronasto medaljo. 

V prvem delu v Metzu je ekipo, ki jo je tedaj vodil zdajšnji hrvaški selektor Lino Červar, zdaj pa na trenerskem stolčku sedi Raul Gonzales, premagala z 29:22. Najboljša strelca Slovenije sta bila Marko Bezjak in Gašper Marguč s po štirimi zadetki, v vratih pa je blestel Matevž Skok.

Makedonija je v pripravljalnem obdobju odigrala dve tekmi in dosegla dve zmagi - najprej je premagala Saudsko Arabijo s 37:21, nato pa še Srbijo z 32:29, medtem, ko je bila stoodstotno uspešna tudi naša reprezentanca, ki je bila boljša od Irana in dvakrat od Srbije.

Veselin Vujović, selektor Slovenije:

"Na vseh tekmah na evropskem prvenstvu moramo biti maksimalno osredotočeni ter razporediti moči, da se ne bi na nobenem dvoboju iztrošili, saj je turnir zelo dolg. Verjeti moramo v svoje sposobnosti, dati vedno vse od sebe, predvsem na prvi tekmi, ki je vselej najtežja. Trudili se bomo, da igramo najbolje, kar znamo. Reprezentanco Makedonije, ki je zelo dobra, ima igralce, ki igrajo po najboljših evropskih klubih in bo prav tako kot mi uživala ob veliki podpori s tribun, izjemno spoštujemo in bomo morali dati svoj maksimum, če bomo želeli zmagati."

EVROPSKO PRVENSTVO 2018 (Hrvaška, 12.-28. januar)

PRVI DEL, ZAGREB (Arena Zagreb)

Sobota, 13. januarja:
NEMČIJA : ČRNA GORA (17.15)
MAKEDONIJA : SLOVENIJA (19.30)

Ponedeljek, 15. januarja:
SLOVENIJA : NEMČIJA (18.10)
ČRNA GORA : MAKEDONIJA (20.30)

Sreda, 17. januarja:
NEMČIJA : MAKEDONIJA (18.10)
ČRNA GORA : SLOVENIJA (20.30)