14. 1. 2018

Poraz proti Makedoncem na prvi tekmi EP 2018

Slovenski rokometaši so morali na prvi tekmi skupinskega dela v Zagrebu po hudem boju priznati premoč Makedoncem (24:25), za preboj v drugi del tekmovanja v Varaždinu pa jih čakata še dve tekmi. Najprej se bodo po dnevu premora v ponedeljek pomerili z evropskimi prvaki Nemci, v sredo pa še s Črnogorci.

Izbranci Veselina Vujovića so tekmo odprli na najboljši možni način, zelo hitro so uveljavili svojo prednost v hitrosti, predvsem sijajno pa so igrali v obrambi. V uvodnih trinajstih minutah sploh niso prejeli gola iz igre, oba zadetka jim je zabil prvi makedonski zvezdnik Kiril Lazarov po strelih s sedmih metrov, na izjemno visoki ravni je bil Matevž Skok (v prvem polčasu je zbral deset obramb, na koncu 14), tudi v izjemno kritičnih obdobju med osmo in deseto minuto, ko sta bila verižno izključena Darko Cingesar in Igor Žabič. Slovenija v tem obdobju sploh ni prejela gola, v napadu pa je bil izjemno razpoložen Mlakar, po njegovih golih je slovenska prednost v 11. minuti znašala tri gole (5:2).

A vojna na zagrebškem igrišču se ni končala, temveč se je šele razplamtela. Vujović je s svežim dotokom igralcev s klopi vseskozi držal visok ritem, v ogenj je poslal tudi rekonvalescenta Vida Kavtičnika. Slovenski rokometaši so večji del prvega polčasa držali prednost treh golov, v končnici pa so jih Makedonci ujeli na 11:11. Nekaj je temu botroval tudi "nenavaden" kriterij romunskega sodniškega para Constantin Din-Laurentiu Dinu, ki je Slovencem dosodil kar 12 minut izključitev, prav nič nežnim Makedoncem pa le štiri minute.

Slovenija je drugo polovico tekme odprla slabše, po nezbrani igri v obrambi in napadu so Makedonci naredili delni izid 4:0 in v 34. minuti ušli na štiri gole (11:15). Cingesar je šele v šesti minuti nadaljevanja prekinil dolg strelski post, po Vujovićevi minuti odmora pa se je dvignila tudi slovenska igra. Z bojevitostjo - davek za to je plačal Cingesar, ki je v 45. minuti prejel tretjo dvominutno izključitev - so  Slovenci Makedonce ujeli in izenačili na 17:17.

Slovenija je v zadnjih petnajstih minutah napela vse svoje mišice, po hudem boju pa vendarle morala priznati premoč tekmecu. Po zaslugi Blaža Blagotinška je Slovenija v 51. minuti sicer znova vodila (21:20), v izjemno napeti in negotovi končnici pa bila, žal neuspešna. Makedonija jo je v 56. minuti ujela in izenačila na 24:24, zadnji žebelj v krsto pa je zabil Filip Lazarov.

Veselin Vujović, selektor Slovenije: 

"Po tej tekmi lahko priznam, da po 43 letih udejstvovanja v rokometu ne poznam rokometna pravila. Niso mi jasne izključitve mojih igralcev, sodniški kriterij je bil zares porazen. Ob tem tudi moji izbranci niso bili na želeni ravni, pri njih ni bilo prave kemije in moči. V prvi polovici tekme nas je na površju držal Skok, če ga ne bi imeli, potem bi si Makedonci bržkone že po prvi polovici tekme priigrali višjo razliko. V končnici prvega polčasa smo naredili nekaj nepotrebnih napak, najslabšo predstavo pa prikazali v začetku drugega polčasa. Z močno voljo smo Makedonce ujeli in nadoknadili štiri gole primanjkljaja, po vodstvu pa sta znova na sceno stopila sodnika. Po tekmi sem delegata vprašal ali se rokomet igra zaradi gledalcev in rokometašev ali pa za majhno skupinico ljudi, ki kroji rokomet po svoji volji. Navkljub slabi predstavi smo imeli priložnost za zmago, v prelomnih trenutkih pa je bilo preveč napak na naši strani."

Vid Kavtičnik, reprezentant Slovenije: 

"Takšne tekme se ne dobivajo po dvajsetih minutah ali prvem polčasu. V prvem polčasu smo v naših vrstah imeli razpoloženega Skoka in vsak naš strel je končal v golu, a sem se zavedal, da bodo nastopile tudi makedonske minute, kar se je zgodilo na začetku drugega polčasa. V težkih trenutkih so nas naši gledalci dvignili, v negotovi končnici pa smo zapravili dve priložnosti za izenačenje. Tako je v športu, enkrat zmagaš, drugič izgubiš."

EVROPSKO PRVENSTVO 2018 (Hrvaška, 12.-28. januar)

PRVI DEL, ZAGREB (Arena Zagreb)

Sobota, 13. januarja:
MAKEDONIJA : SLOVENIJA 25:24 (11:11)
Makedonija: Mitrevski, Ristovski, Manaskov 8 (3), Velkovski, Stoilov 1, K. Lazarov 7 (2), Pribak 1, Jonovski, Taleski 1, Mirkulovski 2, Markoski, Kuzmanovski, Georgievski 2, F. Lazarov 2, Popovski, Peševski 1.
Slovenija: Skok, Lesjak, Blagotinšek 3, Verdinek, Henigman 1, Marguč 2 (1), Kavtičnik 1, Janc 3 (2), Cingesar 3, Zarabec 3, Bezjak 1, Grebenc, Žabič, Mačkovšek 2, Mlakar 4, Suholežnik 1.

Sedemmetrovke: Slovenija 4 (3), Makedonija 6 (5).
Izključitve: Slovenija 22, Makedonija 12 minut.
Rdeči karton: Cingesar (45.) - 3x2 min.

NEMČIJA : ČRNA GORA 32:19 (17:9)

Ponedeljek, 15. januarja:
SLOVENIJA : NEMČIJA (18.10)
ČRNA GORA : MAKEDONIJA (20.30)

Sreda, 17. januarja:
NEMČIJA : MAKEDONIJA (18.10)
ČRNA GORA : SLOVENIJA (20.30)