16. 1. 2018

Izenačen izid med Slovenijo in Nemčijo

Privržence slovenskih rokometašev poraz na uvodni tekmi proti Makedoncem ni odvrnil od množičnega prihoda v hrvaško prestolnico. Navkljub razočaranju po prvi tekmi je več kot tri tisoč slovenskih navijačev bilo priča neverjetni tekmi z izjemno dramatično in neverjetno dolgo končnico.

Šest sekund pred koncem dvoboja je Slovenija po golu Blaža Janca povedla s 25:24, litovski sodniški par Gatelis-Mazeika pa je po protestu nemške klopi uveljavil novo rokometno pravilo in po ogledu videoposnetka Blažu Blagotinšku, ki je bil v trenutku zadnjega nemškega manj kot tri metre oddaljen od sredine igrišča, s tem naj bi na nedovoljen način oviral zadnji nemški napad, pokazala rdeči karton in sedemmetrovko za Nemčijo, ki jo je izkoristil Tobias Reichmann za končnih 25:25.

Izbranci črnogorskega strokovnjaka na slovenski klopi Veselina Vujovića so z osvojeno točko naredili velik korak za preboj v drugi del tekmovanja, pot v Varaždin pa morajo potrditi na zadnji tekmi v skupinskem delu. V sredo, 17. januarja, se bodo v zagrebški Areni ob 20.30 pomerili s Črnogorci. Vujović je dan pred tekmo z branilci evropskega naslova pred dvema letoma na Poljskem ostal še brez Nika Henigmana, nastalo vrzel na mestu levega zunanjega pa je zapolnil Gregor Potočnik.

Uvodna sedmerka - v vratih Urban Lesjak, na krilnih položajih Darko Cingesar in Blaž Janc, na mestu krožnega napadalca Blaž Blagotinšek, na zunanjem pa Miha Zarabec, Borut Mačkovšek in Žiga Mlakar, slednjega je v obrambi menjal Igor Žabič - je sanjsko začela dvoboj z evropskimi prvaki. Slovenska obramba je bila na najvišji možni ravni, čvrsta in kompaktna, tako kot si je Vujović želel pred začetkom dvoboja.

Njegovi izbranci so prvi gol iz igre prejeli šele v 12. minuti, pred tem so resda zakrivili štiri sedemmetrovke, a je Lesjak ubranil kar dva kazenska strela nemškemu supezvezdniku Uweju Gensheimerju. Izjemno predstavo so prikazali tudi njegovi soigralci v napadu, z raznovrstnimi akcijami in preudarno predstavo so povsem zmedli nemške velikane in si v prvih dvajsetih minutah trikrat priigrali prednost štirih golov (7:3, 9:5, 10:6).

A rapsodija igralcev v belih dresih se je nadaljevala, s svežim dotokom igralcev s klopi je Marko Bezjak slovensko prednost povišal na pet golov (12:7) in nemškega selektorja Christiana Prokopa prisilil v drugo minuto odmora. A ta ni zaustavila slovenskega naleta, Janc je po prvem slovenskem strelu s sedmih metrov vodstvo svoje soigralce popeljal do najvišjega vodstva (14:8).

Slovenski rokometaši so vedeli, da bodo v drugi polovici tekme deležni strahovitega pritiska. Njihovi tekmeci so napeli vse svoje rokometne mišice in se podali v odprt lov za Slovenci. A Vujovićevi izbranci se niso dali, njihova predstava resda ni bila na ravni tiste iz prvega polčasa, z bojevito in zagrizeno igro pa so navkljub temu do 45. minute držali prednost od dveh do štirih golov.

Petnajst minut pred koncem dvoboja pa je litovski sodniški par Gatelis-Mazeika najprej izključil Vida Kavtičnika, po protestu slovenske klopi pa še enega igralca, Nemci pa so prednost dveh igralcev s pridom izkoristili in v 47. minuti tekmo po golu Gensheimerja postavili v začetno izhodišče (19:19). Tri minute kasneje je Janc zastreljal sedemmetrovko, Nemci pa so prek Hendrika Pekelerja v 51. minuti prvič na dvoboju Slovence pahnili v rezultatski primanjkljaj (20:21).

A Vujovićevi izbranci se niso vdali, navkljub še eni zgrešeni sedemmetrovki Janca so po golih Cingesarja in Zarabca v 57. minuti znova imeli dva gola prednosti (23:21). A nepopustljivi Nemci so jih v 59. minuti ujeli, na 23:23 je izenačil Patrick Groetzki.

Zadnja minuta je bila izjemno dramatična in polna preobratov. Slovenska klop je najprej zahtevala minuto odmora, po prekršku nad Zarabcem pa je sedemmetrovko realiziral Kavtičnik za vodstvo s 24:23. Nemška klop je prav tako za zadnji napad zahtevala minuto odmora, po njej pa je Paul Drux 12 sekund pred koncem izenačil na 24:24. Slovenci so po golu izpeljali bliskovit nasprotni napad in prek Janca povišali na 25:24, veliko veselje pa jim je pokvaril litovski sodniški par in Sloveniji preprečil, da bi prvič v zgodovini na velikih turnirjih premagali Nemčijo. Rokometna zveza Slovenije je po tekmi oddala uradno pritožbo, o kateri bo EHF odločal dopoldne.

Veselin Vujović, selektor Slovenije: 

"Zame je moja ekipa zmagala, ne glede na to, da smo osvojili vsega točko. Če bi bilo kaj pravice na tem svetu, potem bi Slovenija po dveh tekmah na evropskem prvenstvu v Zagrebu morala imeti štiri točke. Mi imamo le točko, kar je absurdno. A vsi boste na tole tekmo z Nemčijo hitro pozabili, spominjali se boste le, da je Slovenija osvojila končno šesto, osmo ali deseto mesto in da je Vujović slab selektor. Tovrstne zadeve me zelo bolijo, zavoljo tega sem v zadnjih sekundah tudi stopil med vratnici in se skušal dodatno norčevati ob zares neumnih sodniških odločitvah. Pred nami je še zadnja tekma v skupinskem delu s Črno goro, na njej bomo šli odločno na zmago."

Vid Kavtičnik, reprezentant Slovenije: 

"Škoda. Večji del tekme smo vodili in zelo dobro igrali. Obramba je bila odlična. Škoda."

Blaž Janc, reprezentant Slovenije: 

"O sodnikih se ne bi pogovarjal, raje bi govoril o naši igri. V prvem polčasu smo prikazali brezhibno igro brez napak. Po neodločenem izidu je prisotno razočaranje, hkrati pa smo lahko ponosni na to kar smo naredili na današnji tekmi. Hvala tudi našim navijačem, ki so naredili zares neverjetno vzdušje."

EVROPSKO PRVENSTVO 2018 (Hrvaška, 12.-28. januar)

PRVI DEL, ZAGREB (Arena Zagreb)

Ponedeljek, 15. januarja:
SLOVENIJA : NEMČIJA  25:25 (15:10)
Slovenija: Skok, Lesjak, Blagotinšek 4, Verdinek, Marguč, Kavtičnik 3 (1), Janc 4 (1), Potočnik, Cingesar 1, Zarabec 5, Bezjak 3, Grebenc, Žabič, Mačkovšek 4, Mlakar 1, Suholežnik.
Nemčija: Heinevetter, Wolff, Gensheimer 7 (2), Wiencek, Reichmann 4 (2), Pekeler 2, Weinhold 2, Roscheck, Weber 3, Fäth, Groetzki 4, Hafner 1, Janke, Kühn 1, Kohlbacher, Drux 1.

Sedemmetrovke: Slovenija 4 (2), Nemčija 9 (5).
Izključitve: Slovenija 18, Nemčija 6 minut.
Rdeči karton: Blagotinšek (60.).

ČRNA GORA : MAKEDONIJA 28:29 (16:15)

Sreda, 17. januarja:
NEMČIJA : MAKEDONIJA (18.15)
ČRNA GORA : SLOVENIJA (20.30)

Sobota, 13. januarja:
MAKEDONIJA : SLOVENIJA 25:24 (11:11)
Makedonija: Mitrevski, Ristovski, Manaskov 8 (3), Velkovski, Stoilov 1, K. Lazarov 7 (2), Pribak 1, Jonovski, Taleski 1, Mirkulovski 2, Markoski, Kuzmanovski, Georgievski 2, F. Lazarov 2, Popovski, Peševski 1.
Slovenija: Skok, Lesjak, Blagotinšek 3, Verdinek, Henigman 1, Marguč 2 (1), Kavtičnik 1, Janc 3 (2), Cingesar 3, Zarabec 3, Bezjak 1, Grebenc, Žabič, Mačkovšek 2, Mlakar 4, Suholežnik 1.

Sedemmetrovke: Slovenija 4 (3), Makedonija 6 (5).
Izključitve: Slovenija 22, Makedonija 12 minut.
Rdeči karton: Cingesar (45.) - 3x2 min.

NEMČIJA : ČRNA GORA 32:19 (17:9)