20. 1. 2018

Slovenski rokometaši po hudem boju morali priznati premoč Dancem

Po turbulentnih dogodkih v skupinskem delu v Zagrebu so Slovenci v Varaždinu odigrali svojo prvo tekmo v drugem delu tekmovanja, obračun z olimpijskimi prvaki Danci pa se ni razpletel po njihovih željah (28:31).

Po drugem porazu na letošnjem sklepnem turnirju - v prvem delu so izgubili proti Makedoncem, nato igrali neodločeno z Nemci ter premagali Črnogorce in v drugi del prenesli le točko, kar je najslabši izkupiček med vsemi šestimi izbranimi vrstami v skupini II, so si močno priprli vrata za napredovanje v polfinale, čeravno teoretične možnosti za to še vedno obstajajo. Slovenija bo naslednjo tekmo igrala v torek, 23. januarja, ko se bo pomerila s Španijo, dan kasneje pa še s Češko.

Slovenski rokometaši obračuna proti zadnjim olimpijskim prvakom in njihovimi rablji na četrtfinalni tekmi v Rio de Janeiru 2016 ter dvakratnim evropskim prvakom z Norveške 2008 in Srbije 2012 niso najbolje začeli. Obramba 6-0 ni bila na najvišji ravni, Danci so jo dodobra raztegnili, predvsem neusmiljen pa je bil krilni igralec Lasse Svan, tako da so že po štirih minutah zaostali za dva gola (1:3). Veliko boljšo predstavo so prikazali v napadu, predvsem navdahnjen je bil slovenski organizator igre Miha Zarabec, ki je v uvodnih trinajstih minutah prispeval pet od skupno sedmih slovenskih golov.

V 13. minuti je francoski sodniški par Stevann Pichon-Laurent Riveret drugič na dvoboju izključil Igorja Žabiča, a to ni oslabelo pozicije slovenskih rokometašev na igrišču, v izenačenem in povsem odprtem dvoboju so celo prevzeli pobudo in po golu krožnega napadalca Matica Suholežnika v 22. minuti prvič na dvoboju povedli z 12:11.

Slovenski selektor Veselin Vujović je v prvem polčasu opravil veliko menjav, neprestano je dovajal novo moč, v prvi polovici tekme od 16 rokometašev na varaždinsko igrišče nista stopila le Blaž Janc in Jan Grebenc. Z igro svojih varovancev v napadu je bil lahko zadovoljen, med strelce se je vpisalo kar devet igralcev, manj z obrambo. Prvi zvezdnik Mikkel Hansen, član slovitega francoskega PSG, je resda bil pod njihovim nadzorom, kar pa ne velja za njegovega soigralca iz nemškega Flensburga Svana, ki je Urbanu Lesjaku in Matevžu Skoku nasul sedem golov.

Na veliki odmor so se igralci v modrih dresih podali s primanjkljajem dveh golov (14:16), uvodoma pa so takoj zaostali za tri (14:17). Ni jih zajela panika, po golih Mlakarja in Zarabca so bili znova blizu favoriziranim Dancem (16:17). Slovenska obramba je delovala izjemno, Danci pa so imeli veliko težav, da jo prebijejo. V 38. minuti sta bila istočasno izključena Darko Cingesar in Borut Mačkovšek, a je Slovenija dobro prebrodila hude trenutke, tudi po zaslugi Marka Bezjaka, ki je v naslednjem napadu izsilil izključitev Reneja Tofta Hansna.

Slovenija se ni predala, vseskozi je dihala za ovratnik rokometno izjemno potentnim Dancem. Vujović je s pogostimi menjavami skušal zmesti nasprotno ekipo, občasno je igral tudi z dvema krožnima napadalcema v napadu, a tekme mu ni uspelo postaviti na glavo. Rokometaši iz Hamletove dežele so bili vseskozi malenkostno pred slovenskimi igralci, ki so bili nepopustljivi in so se gnali do skrajnih meja, a so jih malenkosti ločile do skalpa nad velikimi rokometnimi tekmeci.

Še v 51. minuti so - po dveh golih Janca - bili zelo blizu (25:26), a so jim tekmeci štiri minute kasneje prvič na dvoboju ušli na štiri gole (25:29) in ubranili vse slovenske napade. V slovenski reprezentanci je bil najbolj učinkovit Zarabec s šestimi, Janc je prispeval pet golov.

Veselin Vujović, selektor Slovenije: 

"Med celotno tekmo je primanjkovalo moči in kemije znotraj moje ekipe. Svoje igralce sem skušal dvigniti, a mi enostavno ni uspelo. Res je tudi, da smo imeli na nasprotni strani igrišča izjemno močne Dance, ki so dosegli veliko lahkih golov v igri ena na ena. Nam je vedno lažje igrati proti telesno močnim igralcem, kot sta Francija ali Hrvaška, manj nam ustrezajo te hitre izbrane vrste, kot je denimo Danska."

Vid Kavtičnik, reprezentant Slovenije: 

"Delali smo neumne napake. Dolge danske žoge na krilo so bile za nas usodne že v Rio de Janeiru, pokončale pa so nas tudi v Varaždinu. Morda bi morali zaigrati bolj tvegano, a nimamo si česa očitati, saj smo se med celotno tekmo borili in skušali ujeti tekmece, a se naša namera ni posrečila."

Matevž Skok, reprezentant Slovenije: 

"Nismo odigrali veliko tekem na tem EP, a vse so bile živčne. Uvodne tekme v Zagrebu so nas preveč izpraznile. Pred današnjo tekmo smo vedeli, da bodo Danci kaznovali vsako našo napako, kar so tudi storili. Vseskozi smo bili v igri za zmago, a olimpijskim prvakom, ki igrajo zelo pametno in v močnih evropskih klubih, enostavno nismo bili kos v celoti. Tekma z njimi je dobra šola za naprej."

EVROPSKO PRVENSTVO 2018 (Hrvaška, 12.-28. januar)

DRUGI DEL, VARAŽDIN

1. kolo, petek, 19. januarja:
SLOVENIJA : DANSKA 28:31 (14:16) 
Slovenija: Skok, Lesjak, Blagotinšek 2, Verdinek 1, Marguč 1, Kavtičnik 1, Janc 5 (2), Potočnik 1, Cingesar 3, Zarabec 6 (2), Bezjak, Grebenc 1, Žabič, Mačkovšek 4, Mlakar 2, Suholežnik 1.
Danska: N. Landin, Green, M. Landin, Mortensen 6, Lauge Schmidt 4, Zachariassen 1, Svan 11, Lindberg 1 (1), R. Toft Hansen 1, Mollgaard, Mensah Larsen, H. Toft Hansen 2, Hansen 2, Olsen, Damgaard Nielsen 1, Balling Christiansen 2.

Sedemmetrovke: Slovenija 4 (4), Danska 2 (1).
Izključitve: Slovenija 10, Danska 6 minut.

NEMČIJA : ČEŠKA 22:19 (9:10)

Nedelja, 21. januarja, ob 20.30:
MAKEDONIJA : ŠPANIJA

2. kolo, nedelja, 21. januarja, ob 18.15:
NEMČIJA : DANSKA

Torek, 23. januarja, ob 18.15:
SLOVENIJA : ŠPANIJA

Ob 20.30:
MAKEDONIJA : ČEŠKA

3. kolo, sreda, 24. januarja, ob 16.00:
SLOVENIJA : ČEŠKA

Ob 18.15:
MAKEDONIJA : DANSKA

Ob 20.30:
NEMČIJA : ŠPANIJA
LESTVICA
1 Danska 3 2 0 1 83:78 (+5) 4
2 Nemčija 3 1 2 0 72:69 (+3) 4
3 Makedonija 2 1 1 0 50:49 (+1) 3
4 Španija 2 1 0 1 54:40 (+14) 2
5 Češka 3 1 0 2 62:81 (-19) 2
6 SLOVENIJA 3 0 1 2 77:81 (-4) 1