7. 4. 2018

Slovenski rokometaši v Trbovljah zanesljivo čez Beloruse

Slovenska moška članska reprezentanca je v Trbovljah odigrala prvo izmed dveh pripravljalnih tekem proti Belorusiji in slavila zmago s 35:29.

Današnja tekma v Trbovljah in nedeljska v Laškem sta generalki pred izjemno pomembnima junijskima kvalifikacijska tekmama z Madžarsko za nastop na svetovnem prvenstvu na Danskem in v Nemčiji 2019 - prva medsebojna tekma bo 9. junija v Kopru, povratna 13. junija v Veszpremu.

Slovenski selektor Veselin Vujović je na prvem medsebojnem dvoboju z Belorusi na tribuni pustil Urbana Lesjaka, Matica Verdineka, Jako Malusa, Maria Šoštariča, Igorja Žabiča in Aleksa Kavčiča. Njegovi izbranci so takoj zagospodarili na parketu tukajšnje dvorane Polaj in si po desetih minutah igre, predvsem po zaslugi dobre obrambe 6-0 in tekoče igre v napadu, priigrali štiri gole prednosti (7:3).

V nadaljevanju so bili  domači rokometaši nevarni z vseh položajev, med strelce se je vpisalo osem igralcev, najbolj učinkovit pa je bil Borut Mačkovšek, ki je v prvi polovici tekme dosegel pet golov. Vujovićevi izbranci so imeli popoln nadzor na igrišču v prvem polčasu, največ pa so vodili za sedem. Prvič so s to razliko povedli v 23. minuti (14:7), polčas pa so zaključili z vodstvom 17:10.

Slovenski rokometaši so si v šesti minuti nadaljevanja priigrali najvišje vodstvo na tekmi (20:12), visoka prednost pa se je v naslednjih minutah zmanjšala. Obramba je bila porozna, igra v napadu medla, vse to pa so Belorusi izkoristili in se v 44. minuti približali na vsega tri gole (22:19).

Po Vujovićevi minuti odmora in vrnitvi nekaterih članov uvodne sedmerke je slovenska igra vnovič stekla, predvsem pa je bila obramba na zadovoljivo visoki ravni. Štiri minute kasneje je prednost slovenskih rokometašev znašala šest golov (25:19), v končnici tekme pa z zrelo predstavo znova osem golov (33:25, 34:26).

V slovenski izbrani vrsti je bil najbolj učinkovit Borut Mačkovšek s sedmimi goli, Miha Zarabec je prispeval pet, Jure Dolenec in Blaž Janc pa po štiri zadetke.

Veselin Vujović, selektor Slovenije: 

"Na trenutke igra ni bila na najvišji ravni, saj nekateri igralci še niso v celoti spoznali sistema naše igre. Prvi polčas me je zadovoljil, v drugem pa smo prejeli preveč golov. Na tovrstnih tekmah, na katerih je tempo igre zelo visok, so tovrstni padci v igri razumljivi, v celoti pa sem z našo igro zadovoljen, saj so se vsi moji igralci trudili po svojih najboljših močeh."

Miha Zarabec, reprezentant Slovenije: 

"Tekmo smo odprli na najboljši možni način in imeli popoln nadzor nad tekmeci. V drugem polčasu je bilo nekaj črnih minut v naši igri, na takšnih tekmah si tovrstnih padcev ne bi smeli privoščiti. Dokazali smo, da imamo širino na vseh področjih, a tudi določene rezerve. Do kvalifikacijskih tekem z Madžarsko se moramo 'sestaviti' in se na njih pokazati v najlepši možni luči."

Blaž Janc, reprezentant Slovenije: 

"Z današnjo predstavo smo lahko zadovoljni, predvsem z igro v prvem polčasu, ko smo prejeli zgolj deset golov. Na jutrišnji tekmi v Laškem moramo ponoviti vajo, z novo zmago bomo dobili potrebno samozavest pred pomembnima junijskima dvobojema z Madžari."

ČLANI, PRIPRAVLJALNA TEKMA

Trbovlje, sobota, 7. aprila:
SLOVENIJA : BELORUSIJA 34:29 (17:10)
Slovenija: Baznik, Kastelic, Blagotinšek 1, Marguč 2, Kavtičnik, Janc 4, Potočnik 2, Dolenec 4 (4), Cingesar 2, Poteko, Medved 3, Zarabec 5, Vlah 1, Mačkovšek 7, Mlakar 1, Suholežnik 3.
Belorusija: Saldacenka, Maroz, Brouka 4, Kuleš 2, Babičev 3, Šilovič 4, Puhovski 4 (2), Rutenka 3, Nikulenka 1, Karvatski 2 (1), Jurinok, Padšilvala 1, Karalek 3, Citiov, Gajdučenko 2, Aliohin.

Sedemmetrovke: Slovenija 4/4, Belorusija 3/5.
Izključitve: Slovenija 8 min, Belorusija 8 min.

Laško, nedelja, 8. aprila, ob 18.00:
SLOVENIJA : BELORUSIJA


Za tekmo v Laškem (8. april ob 18.00) si lahko vstopnice zagotovite prek te neposredne povezave ter vseh ostalih prodajnih mestih sistema Moje karte, vključno z bencinskimi servisi OMV, ekskluzivnimi prodajalci v tej panogi. Vstopnice bodo na voljo tudi pred tekmo na blagajni dvorane Tri lilije.

Cena na dan tekme je 10 EUR.