20. 6. 2018

Žensko evropsko prvenstvo leta 2022 v Sloveniji!

Na kongresu evropske rokometne zveze (EHF) v škotskem Glasgowu so določili gostitelje evropskih prvenstev v letih 2022 in 2024. Slovenija bo skupaj z Makedonijo in Črno goro gostila ženski EP 2022!
 
Slovenija, Makedonija in Črna gora so vložile skupno kandidaturo za organizacijo evropskega prvenstva za ženske, ki bo na sporedu med 4. in 22. novembrom 2022. Skupinski del turnirja, ki se ga bo prvič udeležilo 24 reprezentanc, bo potekal v Ljubljani, Celju, Podgorici in Skopju. Tekme evropskega prvenstva bodo gostile ljubljanske Stožice in celjski Zlatorog, v katerem bo v prvem delu igrala slovenska reprezentanca.
 
V slovenski in makedonski prestolnici bodo tudi vse tekme drugega dela tekmovanja, obe polfinalni ter tekmi za prvo in tretje mesto pa bodo v Stožicah.

Po letu 2004, ko je Slovenija gostila moško evropsko prvenstvo, na katerem je naša reprezentanca osvojila srebrno kolajno, bo to prvo člansko rokometno prvenstvo in celo prvo žensko člansko prvenstvo med vsemi kolektivnimi športi pri nas.
 
Kandidatura za organizacijo prvenstva je bila strateška odločitev Rokometne zveze Slovenije za promocijo ženskega rokometa, ki je v Sloveniji v zadnjih letih v vnovičnem vzponu, saj se je naša reprezentanca kratkim uvrstila na tretje zaporedno veliko tekmovanje (EP 2016, SP 2017, EP 2018). Kot organizatorka prvenstva, bo naša izbrana vrsta na tekmovanje uvrščena neposredno.
 
RZS se lahko že pohvali z uspešno organizacijo evropskega prvenstva za mladinke do 19 let, ki je lani potekalo v Celju, zaradi česar je EHF naši zvezi zaupal tudi organizacijo letošnjega evropskega prvenstva za mladince do 20 let, ki bo potekalo od 19. do 29. julija v Celju. Prihodnje leto bo v knežjem mestu tudi evropsko prvenstvo za kadetinje do 17 let.
 
 Franjo Bobinac, predsednik RZS:

"Izjemno ponosni in veseli smo, da nam je kongres EHF zaupal organizacijo EP za ženske, skupaj s Črno goro in Makedonijo. Za nas bo to nov korak pri razvoju in uveljavitvi slovenskega ženskega rokometa, ki v zadnjih letih močno napreduje, saj so se naša dekleta že tretjič zapored uvrstila na veliko tekmovanje. Prepričan sem, da bomo vrhunski gostitelji in da bomo leta 2022 gledali spektakularno tekmovanje, ki bo v dvorane pritegnilo ogromno navijačev iz cele Evrope."