14. 2. 2019

V 18. kolu Lige NLB v ospredju derbi za drugo mesto na lestvici

Velenjčani bodo v nedeljo ob 19.00 uri gostili trenutno drugouvrščeno ekipo na lestvici Lige NLB, RD RIKO Ribnica, tekmo pa si lahko v neposrednem prenosu ogledate na televiziji Sport Klub.

Rokometaši Gorenja so se po tesni zmagi proti Mariborčanom utrdili na 3. mestu lestvice Lige NLB, sedaj pa imajo priložnost da z zmago proti drugouvrščeni ekipi iz Ribnice zlezejo še mesto višje. Trener Velenjčanov Zoran Jovičić obljublja boj za vsako žogo, "Vsaka tekma zase je pomembna, vsak obračun nosi neko težo. Prihajajočo tekmo bi lahko označili kot nek derbi. V prejšnjem krogu smo se pomerili s četrtouvrščenimi Mariborčani, tokrat nas čakajo Ribničani, ki so trenutno na drugem mestu. Na prvi tekmi v Ribnici smo bili dobro pripravljeni na njih. Naredili smo nekaj napak, predvsem zaradi takratne neuigranosti, a smo ena redkih ekip, ki je Ribničanom doma vzela točko. Tekma v nedeljo bo težka a borili se bomo za vsako žogo in dali vse od sebe, da zmaga ostane doma."

Kapetan Ribničanov, Mitja Nosan, je tekmo označil kot prelomno in dodal, da ne branijo zgolj drugega mesta, ampak želijo napasti Celjane: "Čaka nas zelo pomembna tekma v Velenju. Sigurno bodo po zmagi v Mariboru iskali naslednji par točk proti nam. Ta tekma lahko odloči veliko za nadaljevanje sezone. Oni lovijo drugo mesto, mi pa želimo izkoristiti kiks Celjanov v borbi za prvo. Mislim, da se nam obeta zelo zanimivo srečanje."

Še posebej težak razpored tekem ima četrtouvrščeni Maribor Branik, ki ga po porazih proti Ribnici in Gorenju, sedaj čaka še gostovanje v Trebnjem, ki po reprezentančnem premoru ne pozna poraza. V 17. kolu, je padlo tudi Celje. Mariborčani sicer ostajajo na četrtem mestu, a jim za ovratnik že dihajo Koprčani.

Pred tekmo je o pristopu in nasprotniku spregovoril Tine Marušič: "V Trebnjem je vroč teren, ki bo še toliko bolj segret zaradi njihove zmage nad Celjem. Borijo se za uvrstitev med prvih 6 moštev ter s tem končnico za prvaka in čaka nas temu primerno zahtevno srečanje. Toda ne glede na sobotni nesrečen poraz proti Gorenju vem, da bomo naredili vse za osvojitev obeh točk. Če bo pristop pravi in če bomo pokazali to kar znamo že od prve minute srečanja, se lahko nadejamo uspehu.« Marušič se sicer na parket vrača po enomesečni odsotnosti: »Ta zadnji mesec je bil kar mučen zame. Prvo, ker za to bolezen, ki sem jo preboleval ni nobenega zdravila in drugo, ker sem moral soigralce spremljati s tribun. Ampak to je sedaj za mano in pripravljen sem, da s svojim deležem pripomorem ekipi do novih uspehov."

Pomembnosti tekme se zavedajo tudi pri nasprotnikih, o tem je spregovoril srednji zunanji rokometaš iz Trebnjega, Marko Kotar: "V petek nas čaka tekma z Mariborom, ki bo pomembna tako za nas kot za mariborske rokometaše, saj se oboji borimo za preboj v NLB ligo za prvaka. Verjamem, da z borbo lahko pridemo do ugodna rezultata. Obljubimo, da bomo pustili srce na igrišču in se borili, da bosta dve točki ostali doma."

Primorci bodo skušali še naprej vršiti pritisk na četrtouvrščene rokometaše s Štajerske, čaka pa jih vsaj na papirju lahka naloga proti zadnjeuvrščeni ekipi iz Ivančne Gorice. Levoroki zunanji igralec Grega Krečič, se zaveda pomembnosti tekme: “Na prejšnji tekmi nam ni steklo ne v napadu, ne v obrambi. Tekmo smo vzeli kot opozorilo, na kar nas trener tudi že cel teden opozarja. Na nasprotnika se že cel teden dobro pripravljamo. Zavedamo se, da je vsaka ekipa na domačem terenu zelo nevarna, zato bo tudi gostovanje pri SVIŠu za nas še toliko težje. Ampak mi gremo na vse ali nič, saj točke krvavo potrebujemo. Zavedamo se, da je v sredini lestvice kar precejšnja gneča, veliko ekip je izenačenih. Mi gremo v Ivančno Gorico po zmago.

Rokometaši iz Ivančne Gorice stavijo na borbenost in glasno domačo podporo in verjamejo v presenečenje. "Menim, da lahko v soboto vidimo lep spektakel. S pravo borbo, zbranostjo v obrambi in v napadu, se nam lahko obeta zmaga, saj imamo prednost domačega terena, ki pa imamo vedno glasne navijače in to nas naredi močnejše. Zato je vedno lepo videti polno dvorano navijačev. Vabljeni v čim večjem številu," pravi povratnik po poškodbi Matevž Tekavčič.

Vodilni Celjani bodo skušali niz 3. zaporednih porazov v vseh tekmovanjih prekiniti z zmago na domači tekmi s Hrastnikom, ki na lestvici zaseda predzadnje mesto. Trener Celja Tomaž Ocvirk obljublja profesionalen pristop od prve minute naprej: "Današnji dan bomo kljub včerajšnji pozni vrnitvi iz Nemčije, izkoristili za dva treninga. Na prvem smo se malo iztekli in delali v fitnesu, saj je za nami naporna pot in dve težki tekmi v treh dneh. Popoldan nas čaka priprava na jutrišnjega nasprotnika. Ne glede na njihov položaj, moramo tekmo vzeti in odigrati maksimalno. Videli smo kaj se nam je zgodilo s Trebanjci in ne smemo si dovoliti česa podobnega. Najprej torej maksimalna priprava na tekmo in jutri na vso moč od samega začetka, bomo pa seveda nekoliko porazdelili moči med igralci, saj je ritem naporen vse do konca meseca."

V derbiju začelja lestvice bosta udarila Jeruzalem Ormož in Dobova, katere igralec Filip Šušnjara je pred tekmo spregovoril o trenutnih izzivih ekipe, "V preteklih dneh, tednih naša situacija ni bila pravljična. Ostali smo brez trenerja, kar nas je vse pretreslo. Tekma proti SVIŠ-u je bila za nas nekakšno upanje, da se zopet dvignemo in ustvarimo učinek za obstoj v ligi. V Ormož odhajamo optimistični in z željo po novih dveh točkah."

 medtem ko bosta hud boj bila tudi kandidata za ligo za prvaka, Urbanscape iz Škofje Loke in Krka. Pomembnosti dvoboja se še posebej zaveda pomočnik trenerja pri Krki, David Imperl: "V Škofjo Loko se odpravljamo zamozavestni, saj smo v preteklih dveh odigranih krogih vknjižili dve zmagi. Zadnja zmaga proti ekipi Ormoža nam je dala še nekaj dodatne sproščenosti, ekipne povezanosti in motivacijo za prihodnje tekme, katere bomo odigrali. Zavedamo se, da je ekipa Loke vedno neugoden in težak nasprotnik, sploh kadar igrajo v domači dvorani in statistika govori, da le s težka nasprotniki pridemo do osvojenih točk v Škofji Loki. Zato se vsi zavedamo pomena tekme, pristopa, s katerim moramo pristopiti k tekmi in dejstva, da bo potrebna vrhunska predstava naše ekipe, če želimo iz Škofje Loke oditi z nasmejanimi obrazi. Tekma bo upam pravi derbi, borba za vsako žogo, prostor in gol, zato nam bi bila v veliko pomoč tudi podpora iz tribun, da bi imeli dodaten zagon po zmagi in približanju končnemu cilju vstopu v najboljših šest ekip rokometnega tekmovanja."

Robert Beguš, trener ekipe Urbanscapea Loke, obljublja dinamično tekmo: "Podobno kot mi, igra Krka zelo hitro. Predvsem so nevarni v protinapadih in morali bomo veliko teči. Za obe ekipi bo to zelo pomembna tekma. Vabim navijače, da pridejo na tekmo in nam pomagajo do zmage."


LIGA NLB, 18. KOLO

Petek, 15. februarja, ob 19.00
TRIMO TREBNJE : MARIBOR BRANIK

Sobota, 16. februarja, ob 18.00:
RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO : RK DOL TKI HRASTNIK

Ob 19.00:
RK JERUZALEM ORMOŽ : MRD DOBOVA
RK SVIŠ IVANČNA GORICA : RD KOPER 2013

Ob 20.00:
RD URBANSCAPE LOKA : MRK KRKA

Nedelja, 17. februarja, ob 19.00
RK GORENJE VELENJE : RD RIKO RIBNICA (Sport Klub)