11. 4. 2019

Slovenci za gol boljši od Nizozemcev

Slovenska moška rokometna reprezentanca je na tekmi 3. kroga kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu 2020 danes v Almereju premagala Nizozemsko s 27:26 (11:12). Slovenija bo drugo tekmo z Nizozemsko igrala v nedeljo, 14. aprila, v Celju.

Slovenski rokometaši so v predmestju Amsterdama hodili po robu in v končnici dvoboja po pravi srhljivki vendarle premagali Nizozemce in naredili korak v pravo smer ter se še bolj približali nastopu na evropskem prvenstvu, ki bo v začetku prihodnjega leta na Švedskem in Norveškem ter v Avstriji.

Absolutna junaka dvoboja sta bila Blaž Janc in Urh Kastelic. Prvi je v predzadnji minuti dvoboja izsilil prekršek, nato pa v napadu zabil zmagoviti gol za prvo slovensko vodstvo na celotni tekmi in končno zmago, drugi pa je nanizal nekaj izjemno pomembnih obramb.

Slovenci so tako po uvodnih zmagah nad Latvijci in Estonci osvojili tretji par točk in so s 100-odstotnim izkupičkom v vodstvu v kvalifikacijski skupini 4. Svoj točkovni izkupiček bodo lahko povečali že v nedeljo, ko se bodo z Nizozemci ponovno srečali v celjskem Zlatorogu.

Slovenski rokometaši izjemno medlo odprli dvoboj v Almereju. Uvodni postavi - na vratih je bil Urban Lesjak, na krilnih položajih Tilen Kodrin in Gašper Marguč, na zunanjih položajih Borut Mačkovšek, Jure Dolenec in Dean Bombač, na mestu krožnega napadalca pa Blaž Blagotinšek - je velikanske težave povzročala domača obramba 5-1, občasno tudi 4-2.

Izbranci Veselina Vujovića so v uvodu tekme naredili kopico napak, sprožili številne strele iz neizdelanih akcij in zastreljali dve sedemmetrovki, vse to pa so njihovi mednarodno ne tako izkušeni, a izjemno srčni gostitelji kaznovali in Slovence pahnili v neroden položaj.

Po vsega sedmih minutah igre je prekipelo tudi selektorju Veselinu Vujoviću, pri zaostanku 3:7 je zahteval minuto odmora, a njegovi napotki niso pomagali, podoba njegovih varovancev na tukajšnjem igrišču je bila še naprej bleda, tudi zavoljo ne najbolj uigrane obrambe 6-0, zaostanek pa je medtem narasel že na pet golov (4:9).

Vujović je zamenjal celotno zunanjo vrsto, v ogenj potisnil Miho Zarabca, Nejca Cehteta, Aleksandra Špendeta in Janca. Slovenska igra je počasi začela dobivati lepšo podobo, tudi po zaslugi veliko bolj učinkovite obrambe 5-1 (na špici je bil Zarabec), a tudi zavoljo bravuroznih obramb vratarja Kastelica.

Slovenci so se v drugem delu prvega polčasa podali v odkrit lov na Nizozemce, iz minute v minuto je bil njihov primanjkljaj v golih vse manjši, dokončno pa so jih ujeli v 28. minuti, ko je Janc izenačil na 11:11.

Tudi zaradi vnovičnega dokaj medlega uvoda v drugo polovico tekme. Slovenska uvodna postava - v njej so priložnost dobili Matic Verdinek, Nik Henigman in Matic Suholežnik, ki v prvem polčasu niso stopili na igrišče - je bila znova na hudi preizkušnji in si je hitro priigrala zaostanek štirih golov (14:18).

Vujovićevi varovanci so znova morali vpeti vse svoje moči, da so ujeli igralce iz dežele tulipanov. V 44. minuti so po golu Marguča nevtralizirali zaostanek in izenačili na 20:20. Ko je že kazalo, da so ujeli pravi ritem, pa je znova sledil padec. V 52. minuti je njihov zaostanek znova narasel na dva gola (23:25).

A Slovenci so v odločilnih trenutkih vendarle osvojili obe točki. Odločilno vlogo je pri tem odigral Janc, ki je najprej izsilil prekršek, nato pa dosegel gol za prvo vodstvo s 27:26. V zadnjih dvajsetih sekundah je Slovenija igrala brez izključenega Mačkovška, v zadnjem napadu pa je Bombač spretno ukradel žogo tekmecem in odločil razplet razburljivega dvoboja.

Veselin Vujović, selektor Slovenije: 
 "Po tekmi sem se domačemu selektorju opravičil za našo zmago. Nizozemci so bili boljši od nas in prikazali lepši rokomet. Do zmage smo prišli z zvrhano mero sreče, po golu Janca in našem edinem vodstvu na tekmi. Zelo redke so tovrstne poti do zmage, a se dogajajo. Upam, da se bodo moji izbranci iz tekme v Almereju kaj naučili. V današnjem rokometu ne smeš nikogar podcenjevati, trenutno smo zelo povprečna reprezentanca, ki je imela ogromno sreče na današnji tekmi."

Blaž Janc, reprezentant Slovenije: 
"Na rokometnem prizorišču ni več lahkih tekem, na nobeni od njih ne moreš biti več prepričan v zmago. Nizozemci so nas uvodoma povsem nadigrali, njihova igra je bila domiselna in polna idej. Čestitke za to, po drugi strani pa čestitke tudi nam, ki smo se v končnici tekme izvili iz nerodnega položaja in dosegli zmago po prvem in edinem vodstvu na tekmi. Tudi to je kakovost vrhunskih ekip."

Urh Kastelic, reprezentant Slovenije: 
"Zelo napeta tekma je za nami. Vedeli smo, da so Nizozemci zelo nevarni, kar so tudi dokazali. V naši igri se je poznala utrujenost igralcev po hudih preizkušnjah na klubskem prizorišču, prepričan sem, da se bomo že v nedeljo v Celju prikazali v veliko lepši luči."

Dean Bombač, reprezentant Slovenije: 
"Čestitke soigralcem za zmago. V Almere smo prišli po dve točki in jih tudi osvojili. Igrali smo slabo, izjemi sta Janc in Kastelic. Morda si niti nismo zaslužili zmage, a smo jo vendarle dosegli zaradi nekoliko bolj zbrane igre v končnici dvoboja."


KVALIFIKACIJE ZA EP 2020, SKUPINA 4, 3. KOLO

Četrtek, 11. aprila 2019:
NIZOZEMSKA : SLOVENIJA 26:27 (11:12)
Nizozemska: Ravensbergen, Kooijman, Baijens, Leenders 1, Sluijters 2, L. Steins 3, Schagen 4 (1), I. Steins 1, Schoenaker, Smits, Adams, Boomhouwer 8 (1), Jerry 6, Smit, Eijlers, Ten Velde.
Slovenija: Lesjak, Kastelic, Blagotinšek 2, Verdinek 4, Henigman, Marguč 3, Janc 9, Dolenec, Poteko 1, Cehte 2, Kodrin 2, Zarabec 2, Špende, Bombač, Mačkovšek 2, Suholežnik.

Nedelja, 14. aprila, ob 17.00:
SLOVENIJA : NIZOZEMSKA

LESTVICA:
Slovenija 6
Latvija 4
Nizozemska 2
Estonija 0