14. 4. 2019

Slovenci prek Nizozemske na EP 2020

Slovenska moška rokometna reprezentanca je na tekmi 4. kroga kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu 2020 danes v Celju premagala Nizozemsko s 30:23.

V prvem kvalifikacijskem ciklu so v Mariboru premagali Latvijce s 27:21, v Tallinnu Estonce s 30:21, v drugem pa so bili v tem tednu dvakrat boljši od Nizozemcev: v Almereju so slavili s 27:26, v Celju pa s 30:23. Po štirih tekmah so Slovenci zbrali osem točk, Latvijci šest, Nizozemci dve, Estonci pa nobene točke.

Po današnji tekmi v mestu ob Savinji jih čakata še dve tekmi: najprej bodo 12. junija gostovali v Latviji, štiri dni kasneje pa v Kopru gostili Estonce.

Slovenija bo v začetku prihodnjega leta dvanajstič nastopila na evropskem prvenstvu. Največji uspeh je dosegla 2004, ko je na domačih tleh osvojila odličje srebrnega leska. Na Hrvaškem 2000 je osvojila peto, v Srbiji 2012 šesto, v Švici 2006 in na Hrvaškem 2018 osmo, na Portugalskem 1994 in Norveškem 2008 deseto, v Španiji 1996 in Avstriji 2010 11., na Švedskem 2002 12. mesto, na Poljskem 2016 pa 14. mesto.

Slovenski selektor Veselin Vujović je na današnji povratni dvoboj z Nizozemci na svoj seznam uvrstil Vida Kavtičnika, Maria Šoštariča, Roka Ovnička in Roka Zaponška, iz njega pa so izpadli Jure Dolenec, Gašper Marguč, Aleksander Špende in Urban Lesjak.

Njegovi izbranci - uvodno postavo so tvorili vratar Urh Kastelic, krilna igralca Blaž Janc in Tilen Kodrin, zunanji igralci Kavtičnik, Miha Zarabec in Borut Mačkovšek ter krožni napadalec Blaž Blagotinšek - so takoj zaigrali zavzeto in odgovorno.

Obramba 6-0 je bila na najvišji možni ravni, igra v napadu pa raznovrstna in domiselna. Po vsega petih minutah so vodili s 3:0 in z ostrim ritmom lomili odpor tekmecev, ki so jim le štiri dni pred tem v Almereju nepričakovano povzročili gromozanske težave.

Slovenski rokometaši so po silovitem začetku in nekajkratnem vodstvu za štiri gole (6:2, 7:3 in 8:4) sredi uvodnega polčasa malenkostno padli.

Slovenski rokometni stroj je v končnici vendarle dosegel pravo delovno temperaturo in v 27. minuti povedel s 16:9, kar je bilo tudi najvišje vodstvo v prvi polovici tekme, na veliki odmor pa odšli s prednostjo petih golov (16:11).

V drugem polčasu so imeli gostitelji popoln nadzor nad tekmeci iz dežele tulipanov, takoj so pokazali svoje rokometne mišice in v 37. minuti znova povedli za sedem golov (20:13). Vujović je v drugem polčasu v ogenj potisnil še Zaponška, Matica Verdinka in Vida Poteka, od 16 igralcev priložnosti ni dobil le Dean Bombač.

Slovenci so bili do konca tekme za razred boljši od povsem solidnih Nizozemcev, v sami končnici so si priigrali tudi najvišjo prednost na tekmi (28:20).
V slovenski reprezentanci je bil na današnji tekmi najbolj učinkovit Miha Zarabec s petimi, Vid Poteko je prispeval štiri, Nik Henigman, Blaž Janc in Borut Mačkovšek pa po tri zadetke.

Veselin Vujović, selektor Slovenije: "Gledalci v Celju so se lahko prepričali o kakovosti Nizozemske, ki goji moderen, kreativen in hiter rokomet. Moji igralci so od prve minute imeli pravi pristop, v svojih vrstah smo imeli tudi dva razpoložena vratarja, tudi drugi moji igralci so dali svoj maksimum. Vzdušje v dvorani je bilo zelo pozitivno. Vesel sem, da smo odigrali eno dobro tekmo, čeravno se zavedamo, da nam je na nasprotni strani stala Nizozemska. Najbolj pomembno je, da smo dosegli četrto zmago in vodimo v skupini ter smo si že zagotovili nastop na EP 2020. Pred nami sta še dve tekmi in naredili bomo vse, da na njih zmagamo."

Vid Kavtičnik, reprezentant Slovenije: "Ključ do zmage je bila dobra obramba, a tudi naša ekipna predstava. V določenih trenutkih tekme je bilo tudi nekaj napak in strelov iz neizdelanih položajev, a te zadeve se lahko odpravijo na naslednjih tekmah in me to ne skrbi. Občinstvo je bilo fantastično, zahvale za zmago gredo tudi gledalcem, ki so nas spodbujali od prve do zadnje minute in nam dali krila."

Miha Zarabec, reprezentant Slovenije: "Tekma iz Almereja je bila za vse nas dobra šola, od nje smo se veliko naučili. V Celju smo prikazali predstavo, ki smo jo ves čas napovedovali. Danes smo imeli v svojih vrstah fantastičnega vratarja in dobro obrambo, od prve minute nam je stekla tudi igra v napadu. V takšnih okoliščinah je veliko lažje igrati, pa še občinstvo je bilo naravnost fantastično."



KVALIFIKACIJE ZA EP 2020, SKUPINA 4, 4. KOLO

Nedelja, 14. aprila:
SLOVENIJA - NIZOZEMSKA 30:23 (16:11)
Slovenija: Zaponšek, Kastelic, Blagotinšek 2, Verdinek 2, Henigman 3, Kavtičnik, Janc 3, Poteko 4, Cehte, Kodrin 2, Zarabec 5, Šoštarič 3, Ovniček 2, Bombač, Mačkovšek 3, Suholežnik 1.
Nizozemska: Ravensbergen, Kooijman 4, Baijens 1, Leenders, Sluijters 2, L. Steins 1, Schagen 3, I. Steins, Schoenaker, Smits, Adams 1, Boomhouwer 6, Jerry 4, Smit 1, Eijlers, Ten Velde.


LATVIJA - ESTONIJA 30:24 (17:12)

Vrstni red: Slovenija 8, Latvija 6, Nizozemska 2, Estonija 0 točk.