11. 5. 2019

V finalu pokala se bosta srečala Krka in Gorenje

"Finale pred finalom" letošnjega zaključnega turnirja v dolenjski prestolnici se je končala z zmagoslavjem velenjskih rokometašev (29:27). V finalu jih čaka domačin, saj je Krka na drugi tekmi SVIŠ iz Ivančne Gorice premagala s 24:20.

Igralci iz Šaleške doline so branilce naslova z lanskega turnirja v Ljutomeru in 21-kratne zmagovalce v tem tekmovanju zasenčili v vseh prvinah igre in jih prvič premagali po decembru 2013. 

"Ose" so v prvi polovici tekme povsem zasenčile favorizirane sosede iz Savinjske doline. Njihova obramba 5-1 je bila na visoki ravni, v napadu pa je blestel Matic Verdinek, ki je v uvodnih petnajstih minutah prispeval štiri od osmih golov svoje ekipe. Celjski strateg Tomaž Ocvirk je pri zaostanku 5:8 zahteval minuto odmora, a to ni porušilo velenjskega ritma, ki so še naprej prevladovali in v 18. minuti svojo prednost povišali na 11:6.

Ocvirk je po tem zaostanku zamenjal celotno zunanjo vrsto, a sveža kri (William Accambray, David Razgor in Domen Makuc) ni spremenila razmerja moči na igrišču. Velenjčani so še naprej igrali poletno in domiselno, zagrizeno so se borili za vsak košček igrišča in v 22. minuti celjsko klop znova prisilili v drugo minuto odmora pri zaostanku 8:14.

A rapsodija rokometašev v rumeno-črnih dresih se ni končala, v prvi polovici so kar trikrat vodili za sedem golov (16:9, 17:10 in 18:11), najbolj navdahnjeno predstavo pa je pokazal Verdinek, ki je na svoj račun vpisal kar osem golov.

Celjani so drugo polovico tekme začeli z zaostankom šestih golov (12:18), a že uvodne minute so pokazale, da nimajo nobenih možnosti za zmago. Njihova igra je bila še naprej prepočasna in premalo bojevita, na drugi strani pa so se varovanci primorskega trenerja na velenjski klopi Zorana Jovičića še naprej borili do zadnjih atomov moči borili v obrambi, njihova igra v napadu pa je bila navkljub nekaterim tehničnim napakam še vedno domiselna in učinkovita.

Velenjčani so po golu Vlada Matanovića v 37. minuti povedli z 22:14, v zadnjih dvajsetih minutah pa odbili vse napade celjskih rokometašev in na kolena položili papirnate favorite letošnjega zaključnega turnirja v dolenjski prestolnici.

V velenjski ekipi je bil najbolj učinkovit Verdinek z devetimi goli, v celjski pa Gal Marguč s šestimi zadetki.

Velenjčane v finalu čaka domača ekipa Krke, ki je na drugi polfinalni tekmi v končnici strla odpor SVIŠa iz Ivančne Gorice. Izbranci domačega trenerja Roberta Cvikla so bili večji del prve polovice tekme v prednosti, največ pa so vodili za tri gole (8:5, 9:6 in 10:7). V končnici prvega polčasa se jim je malce zalomilo, trdoživi tekmeci iz Ivančne Gorice so se jim povsem približali (10:9) in jim v nadaljevanju povsem dihali za ovratnik, v 39. minuti pa jih po golu Žana Grojzdeka tudi ujeli (13:13).

Tekma je bila v drugem polčasu povsem odprta. V 50. minuti so varovanci trenerja Sviša Aleksandra Polaka po golu Mateja Koširja celo povedli z 18:17, v prelomnih trenutkih pa so gostitelji le uveljavili večjo izbiro kakovostnih igralcev in taktično-tehnično širino ter si v 54. minuti priigrali dva gola prednosti (20:18), v sami končnici pa prednost podvojili in slavili s 24:20.

V zmagoviti ekipi je bil najbolj učinkovit Leon Rašo s sedmimi, v poraženi pa Matej Košir s štirimi zadetki.

POKAL SLOVENIJE

POLFINALE
Sobota, 11. maja:
GORENJE VELENJE : CELJE PIVOVARNA LAŠKO 29:27 (18:12)
Verdinek 9, Kete 5; Marguč 6, Makuc 5.


Zoran Jovičić, trener Gorenja Velenja:
"Že nekaj časa proti Celjanom kažemo zelo kakovostne predstave, do današnje tekme so nas malenkosti ločile do zmage nad njimi. Moji varovanci so bili danes boljši od njih in so zasluženo zmagali, Celjani pa so bili za odtenek slabši. Od prve minute smo igrali zbrano in nismo delali nepotrebnih napak, naša realizacija v napadu je bila dobra, obramba na visoki ravni, v svojih vrstah pa smo imeli tudi razpoloženega vratarja Taletovića."

Tomaž Ocvirk, trener Celja Pivovarne Laško: 
"Razočaranje je veliko. Na dvobojih proti Velenjčanom smo bili dolgo časa neporaženi. Vedeli smo, da bo prišel dan, ko bomo izgubili, nihče od nas pa ni pričakoval, da se bo to zgodilo na polfinalni pokalni tekmi v Novem mestu. Na tem dvoboju nismo bili pravi, moji varovanci so na tekmo prišli kot zmagovalci in se preveč zanašali na pretekle medsebojne dvoboje. V prvem polčasu je naša igra povsem razpadla, v drugem pa smo navkljub boljši predstavi ostali praznih rok."


SVIŠ IVANČNA GORICA : KRKA 20:24 (10:12)
Matej Košir 4, Matic Košir, Grojzdek 3; Rašo 7, Jakše, Papež 4.


Rok Željko, igralec SVIŠa Ivančne Gorice:
"Najprej bi se zahvalil našim navijačem, ki so skoraj preglasili domačine. Do 50. minute smo se dobro držali, nato pa se je morda pokazalo tudi nekaj več kvalitete pri ekipi Krke. Jutri gremo v tekmo s Celjem popolnoma neobremenjeno, mladi igralci pa bomo lahko pokazali svojo kvaliteto proti enemu najboljših rokometnih kolektivov v Sloveniji."

Robert Cvikl, trener Krke:
"Več kot tega si ne moremo želeti. Fantastično vzdušje, polna dvorana, uvrstitev v finale pred domačimi navijači. Mislim da so to lahko sanje vsakega rokometaša. V zaključku smo se odlično borili, preobrnili rezultat v našo korist in jutri gremo sproščeno v finale."


Nedelja, 12. maja, ob 14.00:
CELJE PIVOVARNA LAŠKO : SVIŠ IVANČNA GORICA

Ob 17.00:
GORENJE VELENJE : KRKA