16. 6. 2019

Slovenci na zadnji tekmi kvalifikacij boljši od Estonije

Slovenski rokometaši so bili v prvem polčasu za razred boljši od tekmecev iz Estonije, v drugem pa zaigrali slabše ter ogrozili svojo zmago (32:28). Na koncu so izbranci črnogorskega strokovnjaka na slovenski klopi Veselina Vujovića vendarle osvojili načrtovani točki in osvojili prvo mesto mesto v skupini, kar je bil tudi njihov primaren cilj pred začetkom kvalifikacijskega ciklusa.

Slovenci so na šestih odigranih tekmah po dvakrat premagali Nizozemce in Estonce ter enkrat Latvijce, proti slednjim so doživeli tudi poraz. Na zaključni turnir, ki bo med 10. in 26. januarjem prihodnje leto v Avstriji ter na Norveškem in Švedskem, sta se uvrstila Slovenija in Latvija. Žreb skupin bo 28. junija na Dunaju.

Slovenija bo v začetku prihodnjega leta enajstič nastopila na zaključnem turnirju stare celine. Na tem tekmovanju bo prvič v zgodovini nastopilo 24 izbranih vrst, prvič bo tudi v treh državah.

Slovenija je doslej najboljšo uvrstitev dosegla na domačem EP 2004, ko je osvojila odličje srebrnega leska. Na Hrvaškem 2000 je osvojila peto, v Srbiji 2012 šesto, v Švici 2006 osmo, na Portugalskem 1994 in na Norveškem 2008 deseto, v Španiji 1996 in v Avstriji 2010 enajsto, na Švedskem 2002 12., na Poljskem 2016 pa 14. mesto.

Vujovićevi izbranci so sijajno odprli dvoboj in po vsega petih minutah igre vodili s 4:0. V nadaljevanju so malce popustili, tako da so se jim Estonci v 13. minuti približali na dva gola (7:5).

Po krajšem obdobju "iskanja" so znova uredili svoje vrste, prepad med njimi in tekmeci iz Baltika pa je bil nato iz minute v minuto večji. V 23. minuti so že vodili za devet golov (15:6), po pogostih Vujovićevih menjavah - v prvi polovici dvoboja od 16 igralcev niso nastopili le Aljaž Panjtar, Mario Šoštarič in Nik Henigman - pa so prvič za deset golov povedli v 29. minuti, ko je Matej Gaber po metu s svoje polovice igrišča na prazna estonska vrata zadel za 19:9.

V prvi polovici drugega polčasa so slovenski rokometaši zaigrali slabše ter skorajda zapravili visoko prednost. Vujović je v uvodnih petnajstih minutah - potem ko so se Estonci približali na vsega tri gole (26:23) - zahteval obe minuti odmora, a njegovi varovanci niso našli pravega zdravila za poletno igro estonskih rokometašev.

Slovenska prednost je v 48. minuti znašala le dva gola (26:24), dolg slovenski strelski post pa sta prekinila Jaka Malus in Borut Mačkovšek ter v 51. minuti povišala na 28:24. A tri minute kasneje je njihova prednost zaradi kopice napak znova znašala le +2 (28:26), v prelomnih trenutkih dvoboja pa so vendarle stvari postavili na pravo mesto. V 57. minuti so povedli z 32:26 in jasno je bilo, da bo zmaga ostala v Sloveniji.

V slovenski reprezentanci je bil na današnji tekmi najbolj učinkovit Matej Gaber s sedmimi goli, Gašper Marguč je prispeval šest zadetkov.

Veselin Vujović, selektor Slovenije:
"To ni bila prava Slovenija, moji izbranci so na igrišču delovali kot veterani. Le v prvem polčasu smo bili osredotočeni, navkljub mojim opozorilom v garderobi, kar vam lahko potrdijo tudi igralci, pa smo v drugem močno popustili. V teh letih sem dodobra spoznal značaj mojih igralcev in vedel sem, da se bo zgodil padec. Moji igralci so v drugem polčasu bolj ali manj čakali na konec tekme in močno ogrozili svoje vodstvo. Na koncu smo navkljub težavam zmagali in osvojili prvo mesto v skupini, kar smo si pred začetkom tega ciklusa tudi želeli."

Borut Mačkovšek, levi zunanji igralec Slovenije:
"Po tej predstavi me je kar malce sram. V prvem polčasu smo prevladovali, tudi uvod v drugo polovico tekme ni bil slab, nato pa so se začele vrstiti napake, iz estonskega vratarja pa smo naredili Thierryja Omeyerja, kar lahko samo mi. Vidi se, da je konec sezone, večina igralcev komaj čaka, da se vrne domov k družinam, psihološko in telesno smo povsem izpraznjeni."

Matej Gaber, krožni napadalec Slovenije:
"Začeli smo dobro, a nato padli v črno luknjo. Nihče od nas ne ve pravega razloga za naš padec zbranosti v drugem polčasu, ki je bil pod vsako ravnijo. Najbolj pomembna je zmaga in prvo mesto v skupini, kar je bil tudi primaren cilj."

Gašper Marguč, desno krilni igralec Slovenije:
"V prvem polčasu smo prikazali dobro predstavo, morda naredili kakšno tehnično napako preveč, v celoti pa je bila naša podoba povsem spodobna. Drugi polčas je bil sramoten, povsem smo popustili, grešili strele in izgubljali žoge kot po tekočem traku. Na koncu smo zmagali, a Estonce bi morali premagati za deset in več golov razlike."

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO, skupina 4
6. kolo

SLOVENIJA : ESTONIJA 32:28 (19:11)
Slovenija: Panjtar, Zaponšek 1, Blagotinšek 4, Henigman, Marguč 6 (2), Dolenec 2, Cingesar, Cehte 3, Kodrin 2, Gaber 7, Zarabec 2 (1), Šoštarič, Špende, Mačkovšek 3, Malus 2, Suholežnik.
Estonija: Priskus, Vitkar 1, Johannson 2, Sillaste 6 (1), Maasalu 1, Celminš 4, Toom 7, Timmo, Hiend 1, Roosna 2, Lees 1, Voika, Part 2, Varul 1, Ots.